PRERAĐENA HRANA: veći rizik od smrti?

Stručne zanimljivosti

Iako može biti prikladna, konzumiranje ultraprerađene hrane može povećati rizik od rane smrti, upozorava nova studija

Prerađena hrana, čija se konzumacija posljednjih desetljeća gotovo udvostručila, uglavnom se konzumira u obliku grickalica i gotovih jela, navode autori studije objavljene u časopisu JAMA Internal Medicine.

U istraživanju provedenom u Francuskoj, koje je trajalo dvije godine, sudjelovalo je 44.000 odraslih osoba u dobi od 45 i više godina. Rezultati pokazuju da se rizik od raka povećao za 14 posto na svakih deset posto povećanja udjela ultraprerađene hrane u prehrani, poput industrijski proizvedenog kruha, kolača i slično. Ipak, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se potvrdili nalazi studije koji navode kako aditivi, kemikalije koje mogu doći u doticaj s hranom tijekom skladištenja, kao i sama obrada namirnica (visoka temperatura), mogu biti glavni čimbenici koji štete zdravlju.

Rezultati studije svakako imaju smisla jer je otprije poznato da aditivi u hrani imaju štetan učinak na funkcioniranje mozga i zdravlje općenito. Međutim, s obzirom na to da postoje brojne vrste ultraprerađene hrane, prema riječima Nurgula Fitzgeralda, izvanrednog profesora s Odjela za prehrambene znanosti Sveučilišta Rutgers, studija nije mogla precizno odrediti što je točno prijetnja zdravlju. 
 

www.webmd.com, 12. veljače 2019.

Datum objave članka: 20. 3. 2019.