SAN: što mozak radi tijekom spavanja ovisi o godinama

Stručne zanimljivosti Borna Tićak mag. pharm.

Tim znanstvenika proveo je istraživanje o aktivnosti mozga tijekom spavanja i  otkrio razlike u funkcioniranju mozga među različitim dobnim skupinama

Znanstvenicima je desetljećima poznato kako je san neophodan za normalno funkcioniranje mozga. No, novo istraživanje, objavljeno u časopisu Science Advances, otkriva kako se temeljna funkcija mozga drastično mijenja u ovisnosti o godinama.
 
Čak i tijekom spavanja naš mozak je zaposlen. Najzastupljenija je hipoteza prema kojoj se u satima koje provedemo spavajući naš mozak ili sam „popravlja“ i rješava toksina ili se razvija i pamti. Kako bi se dodatno rasvijetlilo pitanje funkcije mozga tijekom spavanja, skupina znanstvenika koristila je različite podatke poput ukupnog vremena provedenog spavajući, duljine REM faze, volumena bijele tvari i veličine cijelog mozga.
 
Skupina znanstvenika otkrila je kako se velika promjena u svrsi spavanja dogodi kad osoba ima u prosjeku 2,4 godine. Do tog trenutka mozgovi djece koriste REM fazu sna kako bi se reorganizirali, a zatim non-REM dio sna postaje dominantan. Prema znanstvenicima, glavna zadaća mozga u tom trenutku je čišćenje i popravak.
 
Novorođenčad otprilike 50 posto vremena spavanja provede u REM fazi, a do njihove desete godine tek četvrtina vremena spavanja otpada na REM fazu. S godinama faza se nastavlja skraćivati. Prema autorima, osobe starije od 50 godina potroše tek 15 posto vremena spavanja na REM fazu.
 
Tim autora prikupio je podatke iz studija na ljudima i na životinjama. Iako postoje određene sličnosti među ljudima i ostalim sisavcima, autori istraživanja vjeruju da je potrebno prikupiti dodatne podatke kako bi se bolje razjasnio utjecaj evolucije na aktivnost mozga tijekom spavanja.
 
Prema trenutačnim spoznajama, kronični nedostatak sna igra ulogu u razvoju kognitivnih poremećaja poput demencije, dijabetesa i pretilosti.

Izvor: www.iflscience.com

Datum objave članka: 30. 9. 2020.
izdvojeni proizvodi