Dobar san snaži i okrepljuje

Bolesti i stanja / Opća medicina Carmen Rivier-Zurak dr. med.

San je nezamjenjiva potreba, koja vodi oporavku od dnevnih događaja i jedan je od važnih preduvjeta održavanja života

Začarni krug problema

Živimo u vrijeme kad se sve događa prebrzo, što nekima ne ostavlja dovoljno vremena za spavanje. Ne treba zanemariti ni sve učestalije, katkad prilično intenzivne promjene klimatskih uvjeta, što se kod nekih pojedinaca očituje pojačanom nervozom, uznemirenošću i posljedičnom nesanicom. Tu su i svakodnevni problemi, koji nas dodatno razdražuju i ometaju miran san, koji snaži i okrepljuje. Stvara se začarani krug, organizam se iscrpljuje, svaki novi dan proživljavamo sve teže i teže, a kad padne noć, san nikako na oči. Ako i uspijemo zaspati, prebrzo se budimo. I tako dan za danom…

O raširenosti problema svjedoči podatak da trećina svjetske populacije pati od poremećaja spavanja. Ako znamo da je san organizmu nezamjenjiva potreba koja vodi oporavku od dnevnih događaja i ujedno je jedan od važnih preduvjeta održavanja života, lako je zaključiti kako nedostatak sna dovodi do fizičke iscrpljenosti, teškoća koncentracije, usporenja reakcija, otežana pamćenja i pojačane razdražljivosti. A dugoročno gledano, i do slabljenja imunosnog sustava i veće podložnosti infekcijama i razvoju nekih bolesti.

Što može olakšati usnivanje i spavanje

Poremećaji spavanja, kao i njihovi uzroci, raznoliki su i individualni. Ako je riječ o ozbiljnijim poremećajima, svakako je uputno posavjetovati se sa stručnjakom. No, ako je poremećaj blaže prirode, u nastavku donosimo nekoliko savjeta koji će olakšati usnivanje i spavanje.

Ritam rutine - Odlazak u krevet i buđenje uvijek u isto vrijeme, uključujući i vikend. Izbjegavajte drijemanje i spavanje tijekom dana.

Fizička aktivnost - Korisna je za san, no predvečer može utjecati na srčanožilni i živčani sustav te omesti spavanje. Stoga se prije spavanja savjetuje smiriti organizam i predvečer ne vježbati.

Prehrana - Redovite i ne preobilne večere, po mogućnosti uvijek u isto vrijeme (ne kasno navečer), pomažu usklađivanju bioritma. Predvečer izbjegavajte prženu i masnu hranu. Idealno je večerati dva do tri sata prije spavanja.

Izbjegavanje stimulansa i diuretika - U večernjim satima treba izbjegavati konzumiranje alkohola ili napitaka s kofeinom, zelenog čaja, gaziranog pića, pušenje i uzimanje diuretika.

Uvjeti okoline - Spavaća soba treba biti zamračena, tiha i svježe prozračena, temperatura umjerena, a krevet udoban. Sobu valja koristiti isključivo za spavanje, a ne za čitanje, gledanje televizora ili konzumiranje hrane...

Opuštanje - Stres i briga negativno utječu na san. Stoga su prije spavanja dobrodošle opuštajuće aktivnosti, primjerice topla kupka dva sata prije spavanja (opušta mišića), vježbe disanja, čitanje i sl. Barem dva sata prije spavanja nije poželjno čitati niti gledati napete ili intelektualno zahtjevne sadržaje.

Jastuci - Kako biste se što udobnije namjestili, može pomoći dodatni jastuk među nogama ili ispod križa. U slučaju bolova u kralježnici, pomoći će veliki jastuk ispod nogu.

Olovka i papir - Ako vas nešto muči, a navečer ne možete ništa poduzeti, napišite na papir od čega se sastoji problem i odlučite razmišljati o tome sljedeći dan. Na isti način postupite i ako vam na pamet padnu dobre ideje, koje biste do sutra mogli zaboraviti.

I na kraju, ako unatoč svemu ipak ne možete zaspati, ustanite iz kreveta i pronađite neku drugu aktivnost (npr. čitajte knjigu ili ustanite i obavite neki ne osobito zahtjevan posao), radije nego da ostanete u krevetu i bezuspješno pokušavate zaspati. Tako ćete umanjiti tjeskobu i povećati izglede da u idućih 30 do 90 minuta osjetite pospanost.

Ako primjena tih, ili nekih drugih vama poznatih metoda, ne urodi plodom i poželite uzeti neki preparat koji će olakšati usnivanje i san, neka vam prvi izbor bude biljni lijek. 

Datum objave članka: 1. 2. 2012.