SAVJETI IZ SVIJETA FIZIKE: kako sigurnije oprati piletinu i ostalu perad?

Stručne zanimljivosti Katarina Kujundžić mag. pharm.

Zdravstveni stručnjaci ne savjetuju pranje peradi prije kuhanja jer može doprinijeti širenju štetnih mikroorganizama i narušiti zdravlje vas i vaših bližnjih

Prema istraživanju na kupcima u SAD-u, gotovo 70 posto ljudi pere piletinu prije kuhanja, a ako se takav postotak može preslikati na hrvatsku populaciju, zapamtite da postoji sigurniji način pranja piletine.

Umjesto da opominju ljude da ne peru piletinu, kaže matematičar Scott McCalla sa Sveučilišta Montana u Bozemanu, cilj objavljene studije je bio “preporučiti kako to učiniti sigurnije ili pažljivije”.

Što utječe na jačinu kontaminacije?

Istraživači su stavili sirovu piletinu pod tekuću vodu iz slavine i pratili prskanje vode i bakterija na obližnje površine. U ovisnosti o nekoliko čimbenika rezultati su se dramatično promijenili.

Najveći učinak imala je udaljenost između piletine i otvora na slavini. Ako je voda padala 40 centimetara prije nego što je udarila u pileća prsa ili but, klice su putovale dalje nego ako je udaljenost bila 15. U testovima koji su uključivali više slavine, kapljice vode su prskale više od 22 centimetra u zrak, kontaminiravši velik dio okolnog područja. Kod nižih slavina, kapljice su prskale samo oko 5 centimetara uvis, a bilo je relativno malo znakova kontaminacije koji su dospjeli na obližnje površine.

Istraživači su također otkrili da, ako slavinu naglo otvorite, početni mlaz vode uzrokuje veće prskanje kontaminiranih kapljica. Postupnim otvaranjem slavine smanjuje se mogućnost tolikog širenja kontaminiranih kapljica.

Važna je bila i savitljivost piletine. Voda koja udari u piletinu stvara malu udubinu na mekoj površini, koja uzrokuje veće prskanje nego što bi bilo da se piletina nije deformirala. Održavanje slabijeg pritiska vode smanjuje se mogućnost stvaranja udubljenja pa tako i širenja klica.

Sirova piletina može biti kontaminirana salmonelom i drugim bakterijama koje su uzročnici bolesti koje se prenose hranom. Čak i manje prskanje će kontaminirati sudoper klicama koje se kasnije mogu širiti kontaktom s drugom hranom i rukama, kaže sanitarna inspektorica Ellen Shumaker sa Sveučilišta Sjeverna Karolina u Raleighu, koja nije bila dio studije.

Međutim, smanjenje prskanja još uvijek može biti dio onoga što Shumaker opisuje kao višestruki pristup držanju klica pod kontrolom u kuhinji.

Kako smanjiti kontaminaciju prilikom pranja sirove piletine?

Kako bi spriječili širenje bakterija koje mogu uzrokovati bolesti koje se prenose hranom i dodirom, stručnjaci preporučuju da ne perete piletinu prije kuhanja.

U slučaju da to ipak želite, evo nekoliko načina kako to, prema novoj studiji, učiniti sigurnijim:
  • smanjite udaljenost između slavine i površine piletine
  • postupno pojačavajte mlaz vode i održavajte ga slabijim kako biste izbjegli prskanje kapljica po vašim radnim površinama
  • neka vrijeme pranja bude kratko.

Izvor: www.sciencenews.org 
Izvor fotografije: Shutterstock

Datum objave članka: 18. 5. 2022.
izdvojeni proizvodi