STUDIJA ISPITUJE: zašto je sjećanje na strah urezano u naš mozak

Stručne zanimljivosti Carmen Rivier-Zurak dr. med.

Neuroznanstvenici su proučavali stvaranje sjećanja na strah u emocionalnom središtu mozga - amigdali - i smatraju da su spoznali mehanizam procesa

Doživjeti zastrašujući događaj vjerojatno je nešto što nikada nećete zaboraviti. Ali zašto to poslije ostaje u vama kada s vremenom postaje sve teže prisjetiti se drugih vrsta događaja?

Tim neuroznanstvenika s Fakulteta znanosti i inženjerstva Sveučilišta Tulane i Medicinskog fakulteta Sveučilišta Tufts proučavao je stvaranje sjećanja na strah u emocionalnom središtu mozga - amigdali - i misli da su spoznali mehanizam tog procesa.

Ukratko, znanstvenici su otkrili da neurotransmiter stresa - norepinefrin, također poznat kao noradrenalin, olakšava procesiranje straha u mozgu stimulirajući određenu populaciju inhibicijskih neurona u amigdali da generira ponavljajući uzorak električnih pražnjenja. Ovaj rasprsnuti uzorak električne aktivnosti mijenja frekvenciju osciliranja moždanih valova u amigdali iz stanja mirovanja u stanje uzbuđenja koje potiče stvaranje sjećanja na strah.

Istraživanje su vodili profesor stanične i molekularne biologije Tulane Jeffrey Tasker, voditelj Katedre za neuroznanost Catherine i Hunter Pierson, i njegov doktorand Xin Fu, a rezultati su nedavno objavljeni u časopisu Nature Communications.

Kako bi objasnio saznanje, Tasker se poslužio primjerom oružane pljačke. "Ako vas drže na nišanu, vaš mozak luči hrpu neurotransmitera stresa - norepinefrina, slično naletu adrenalina", rekao je. "Ovo mijenja obrazac električnog pražnjenja u specifičnim krugovima u vašem emocionalnom mozgu, smještenom u amigdali, što zauzvrat prebacuje mozak u stanje pojačanog uzbuđenja koje olakšava formiranje pamćenja, pamćenje straha, što je zastrašujuće. Mišljenja smo da se isti proces događa i kod PTSP-a zbog čega se ne mogu zaboraviti traumatska iskustva."


Izvor: www.sciencedaily.com
Izvor fotografije: Shutterstock

 

Datum objave članka: 15. 6. 2022.
izdvojeni proizvodi