UMJETNI ZUBI: u funkciji slušnog pomagala s poboljšanom kvalitetom zvuka

Stručne zanimljivosti Stjepan Lešnjak

Slušna pomagala s dentalnim implantatima korak su dalje i moguća alternativa slušnim pomagalima i kohlearnim implantatima kod osoba s oštećenjem sluha koje ih koriste

Protetski zubi mogli bi biti izvrsna slušna pomagala. Naime, vibracije koje se prenose na protetske nadomjestke zuba dobro putuju kroz čeljusne kosti do unutarnjeg uha, objavili su istraživači u medicinskom časopisu Journal of the Acoustical Society of America u rujnu 2022. Ovo otkriće bi moglo dovesti do diskretnih alternativa konvencionalnim slušnim pomagalima i kohlearnim implantatima kod osoba s oštećenjem sluha koje ih koriste.

Prijašnja slušna pomagala temeljena na zubima pričvršćivala su se na kutnjake i bežično primala zvuk iz mikrofona postavljenog iza uha. Stomatološki istraživač Jianxiang Tao i kolege žele otići korak dalje, pretvarajući zubne implantate u slušna pomagala. Elektronika koja prenosi zvučne vibracije bila bi ugrađena u dio lažnog zuba usidrenog u čeljusnu kost, kaže Tao sa Sveučilišta Tongji u Šangaju.

Provode li umjetni zubi zvuk jednako dobro kao i pravi?

Prije svega, tim je morao utvrditi koliko dobro zubni implantat prenosi zvuk u usporedbi s prirodnim zubom i mastoidnom kosti iza uha, na koje se oslanjaju druge vrste slušnih pomagala. Stoga su istraživači primijenili zvučne tonove na implantat, prirodne zube i mastoidnu kost kod 38 osoba s oštećenjem sluha i jednim zubnim implantatom. Za širok raspon frekvencija, dobrovoljci su mogli čuti zvukove kroz implantat jednako dobro, ili čak i bolje nego kroz prirodne zube ili mastoidnu kosti, izvještava tim.

Mjesto implantata utječe na provodnost zvuka

Implantati prednjih zuba naizgled  provode zvuk bolje od stražnjih implantata. Tim nagađa da bi razlog tome mogao biti taj što je čeljusna kost tvrđa u prednjem dijelu u odnosu na stražnji. S druge strane nije bilo razlike u provođenju zvuka između gornjih i donjih implantata.

U usporedbi s tradicionalnim slušnim pomagalima, slušna pomagala s dentalnim implantatima mogu ponuditi "izvrsno prikrivanje, udobnost i poboljšanu kvalitetu zvuka", pišu istraživači.


Izvor fotografije: Shutterstock
 

Datum objave članka: 15. 11. 2022.