USPOMENE: kako ih poboljšati ili potisnuti?

Stručne zanimljivosti

Nova studija pokazuje da stimuliranje različitih dijelova mozga može pokrenuti ili ublažiti emocionalni doživljaj neke uspomene

Što ako bi znanstvenici mogli manipulirati vašim mozgom kako bi traumatska memorija izgubila svoju emocionalnu moć nad vašom psihom? Steve Ramirez, neuroznanstvenik sa sveučilišta u Bostonu, vjeruje da bi mala struktura u mozgu mogla držati ključeve budućih terapijskih tehnika za liječenje depresije, tjeskobe i PTSP-a, što će jednoga dana omogućiti kliničarima da pojačaju pozitivne uspomene ili potisnu negativne.

U novoj studiji, objavljenoj u časopisu Current Biology, Ramirez i tim suradnika pokazali su koliko je fleksibilno pamćenje ako znate koje regije hipokampusa potaknuti, što bi jednoga dana moglo omogućiti personaliziran tretman za ljude koje proganjaju posebno zabrinjavajuća sjećanja. Umjetnim aktiviranjem memorijskih stanica u donjem dijelu hipokampusa negativna sjećanja mogu postati još više iscrpljujuća, dok stimulacija memorijskih stanica u gornjem dijelu može osobu lišiti loših uspomena, što ih čini manje traumatičnim.

Ramirez sugerira da bi se suzbijanje prekomjerne aktivnosti u donjem dijelu hipokampusa potencijalno moglo koristiti za liječenje PTSP-a i anksioznih poremećaja te biti i ključ za poboljšanje kognitivnih vještina. „Područje manipulacije memorijom još je uvijek mlado. Zvuči kao znanstvena fantastika, ali ova studija tek je kratak pregled onoga što dolazi s obzirom na naše sposobnosti da umjetno poboljšamo ili suzbijemo uspomene“, kaže Ramirez. 

www.sciencedaily.com, 30. svibnja 2019.

Datum objave članka: 15. 7. 2019.