VIRUS HEPATITISA B: 'vrlo učinkovita' nova imunoterapija

Stručne zanimljivosti Carmen Rivier-Zurak dr. med.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji identificirali su novu imunoterapiju za borbu protiv virusa hepatitisa B, najčešćeg uzroka raka jetre u svijetu

Na globalnoj razini, svake godine kronično prisustvo virusa hepatitisa B (HBV) u organizmu uzrokuje oko 880.000 smrtnih slučajeva zbog ciroze jetre i karcinoma jetre.

Pionirsko istraživanje koristilo je imune stanice izolirane izravno iz jetre i tkiva tumora pacijenta, da bi pokazalo da je ciljanje acyl-CoA: kolesterol aciltransferaze (ACAT), enzima koji pomaže u upravljanju razinom kolesterola u stanicama*, bilo vrlo učinkovito u pojačavanju imunosnog odgovora. (* enzim koji je potreban za esterifikaciju kolesterola, mehanizam koji sprječava prekomjernu staničnu razinu kolesterola i koji može biti toksičan za stanice)

Rezultati objavljeni u časopisu Nature Communications pokazuju da blokiranje aktivnosti ACAT-a inhibitorima ACAT-a pojačava aktivnost specifičnih imunosnih stanica koje se mogu boriti i protiv virusa i s virusom povezanih tumora, pokazujući njegovu imunoterapijsku učinkovitost.
Također je utvrđeno da inhibiranje ACAT-a sprječava vlastitu replikaciju HBV-a, djelujući tako i kao izravni antivirusni lijek. Prije se pokazalo da se ACAT inhibitori, poput avasimiba, uzimani oralno, dobro podnose kao lijekovi za snižavanje kolesterola u ljudi.

Objašnjavajući studiju, profesorica Mala Maini (UCL odjel za infekcije i imunitet), vodeća autorica studije, rekla je: "Kronična infekcija virusom hepatitisa B glavni je globalni zdravstveni problem i najčešći uzrok raka jetre u svijetu. Razvoj novih terapijskih mogućnosti presudan je za poboljšanje skrbi o pacijentima. Imunosne stanice, kao što su T limfociti, neophodne su za borbu protiv virusa i tumora, ali često su vrlo nefunkcionalne i ne uspijevaju kontrolirati ove bolesti. Trenutačni standardi liječenja često nisu u stanju ukloniti virus, ne sprječavaju razvoj raka i ne spašavaju imunosne stanice. U ovoj studiji imali smo za cilj identificirati ciljano liječenje koje će izravno inhibirati virus te istodobno pojačati imunosne stanice koje se bore protiv njega."

Kolesterol je vrsta lipida (masti) koji svakodnevno unosimo kroz hranu i koji može imati više funkcija u različitim stanicama tijela. S druge strane, hepatitis B virus inficira jetru, organ koji je bogat kolesterolom i poznat po ograničavanju lokalnih imunosnih odgovora.

Koristeći uzorke tkiva bolesne jetre in vitro, laboratorij profesora Mainija na UCL-u pokazao je da ACAT inhibitori pojačavaju humane antivirusne T limfocite sposobne za uklanjanje virusa, što je u suprotnosti s trenutačno dostupnim terapijama. Učinak jačanja imunosnog sustava bio je posebno zapanjujući u T limfocitima pronađenim u jetri zaraženoj HBV-om i unutar tkiva karcinoma jetre, jer su prevladana lokalna ograničenja funkcije imunosnih stanica i omogućeno T limfocitima da ciljaju i virus i stanice raka.

Komentirajući otkrića, prva autorica dr. Nathalie Schmidt (UCL odjel za infekcije i imunitet) rekla je: "Pronašli smo vrlo učinkovit novi terapijski model za liječenje kronične infekcije virusom hepatitisa B i raka jetre. Moduliranje metabolizma kolesterola s ACAT inhibitorima ima jedinstvene značajke izravnog ciljanja virusa i tumora, dok istodobno pojačava učinke T limfocita koji se bore protiv njih. To nam omogućuje istodobno rješavanje bolesti iz više pravaca."

Dr. Schmidt je dodao: "Za lijek koji modificira kolesterol već je poznato da je siguran za ljude i nadamo se da naša studija sada daje dodatne informacije o razvoju kliničkih ispitivanja kombinirajući modulaciju kolesterola s drugim imunoterapijama. Ukratko, naša otkrića nude uzbudljive nove mogućnosti za liječenje pacijenata s kroničnim virusnim infekcijama i rakom ".

Izvor: www.sciencedaily.com

Datum objave članka: 1. 7. 2021.
izdvojeni proizvodi