5 znakova da je vrijeme da prestanete pušiti - danas

Zdrav život / Prevencija bolesti

Kako god, nikad nije kasno za odbacivanje cigarete, a ako u nastavku pronađete svoj razlog, onda je zaista vrijeme da prestanete pušiti već danas.

Ljudi odlučuju prestati pušiti bilo da se radi o poboljšanju zdravlja, uštedi novca ili jednostavno oslobađanju od duhanskog ropstva.

Bez obzira koji je vaš razlog, prestanak pušenja može biti težak. Možda ste već i pokušali mnogo puta, ali bez uspjeha. Moguće je i da ste razmišljali o tome kako će vam trebati puno vremena da bi se uočile vidljive promjene i poboljšanja, no to nije tako jer do stvarnih koristi dolazi puno brže nego što mislite - one počinju već 20 minuta nakon posljednje cigarete, a s vremenom se dodatno povećavaju.

Dvije su metode prestanka pušenja: naglo odustajanje od pušenja (koje se može činiti kao najlakša opcija) i progresivno odustajanje (metoda koja u prvih šest tjedana pomaže smanjiti broj popušenih cigareta do 50 posto s ciljem potpunog prestanka pušenja u roku od šest mjeseci).

Pronađite svoj razlog

Kako god, nikad nije kasno za odbacivanje cigarete, a ako u nastavku pronađete svoj razlog, onda je zaista vrijeme da prestanete pušiti već danas.
 
Zdravlje vam pati

Nije tajna da pušenje povećava rizik od razvoja raka te bolesti srca i pluća. Lista potencijalnih oboljenja je oduža.

Zamka pušenja krije se upravo u tome da je pušačima teško ozbiljno shvatiti zdravstvene rizike ako odmah ne osjećaju štetne učinke. Znate li da samo deset sekundi nakon udisanja prvog dima cigarete dolazi do povišenja krvnog tlaka i srčanih otkucaja, a sve to uzrokuju toksične tvari koje unosite udisanjem dima cigarete? Duhanski dim sadrži preko 7000 kemikalija, a za čak njih 69 je poznato da uzrokuju rak. Upravo iz tog razloga kutije cigareta prekrivene su grotesknim slikama pocrnjelih zuba, kancerogenih pluća i ostalih naoko neatraktivnih fotografija zdravstvenih stanja koja su posljedica pušenja.

Možda trenutačno nemate rak ili neku drugu bolest pluća, no budite sigurni da vaše zdravlje pati čak i ako to nije očito i da, nažalost, šanse da ćete u budućnosti oboljeti vrtoglavo rastu sa svakim udisajem dima cigarete.

Teške bolesti ne nastupaju odmah, no možda ste primijetili probleme sa spavanjem. Uzrok mogu biti cigarete. Ako vas muči žgaravica, jedan od razloga također može biti pušenje koje dokazano smanjuje lučenje sline i njezinu kvalitetu. Tijelo šalje i druge signale, na primjer one koji se odražavaju vaš fizički izgled, kao što su žuti zubi, žuti nokti i koža umorna i sivkasta izgleda.
 
Novčanik je uvijek poluprazan

Prema nekim istraživanjima, pušači godišnje troše oko 10.000 kuna više od nepušača, što je značajna količina novca. Kad prestanete pušiti, uštedjet ćete ne samo iznos koji ste prije odvajali na cigarete i upaljače, već će se smanjiti i troškovi zdravstvene zaštite.
Jednostavno rečeno: ušteda novca jedan je od mnogih sjajnih razloga zašto biste već danas trebali razmisliti o odustajanju.
 
Od emocija su vam najpoznatije razdražljivost i agresija

Za mnoge je pušenje cigareta brzo rješenje u danima lošeg raspoloženja. Međutim, kratkoročno poboljšanje raspoloženja često je praćeno dugoročnim problemima poput tjeskobe i stresa, da ne spominjemo visok krvni tlak i plućne bolesti.

Prestanak pušenja može poboljšati vaše cjelokupno raspoloženje. Iako će i dalje biti loših dana, pokušajte se naučiti nositi sa stresom tako što ćete usvojiti metode koje ne uključuju duhanske proizvode kao što su  jednostavne vježbe dubokog disanja, opuštanje mišića, masaža, slušanje opuštajuće glazbe ili pak obična kratka šetnja.
Prestanak pušenja će vam ujedno pomoći i da se povežete s prijateljima i obitelji na način na koji prije niste mogli.
 
Cigarete upravljaju vašim životom

Vjerojatno ste upoznati s planiranjem pauza tijekom kojih je cigareta na prvom mjestu. Svaki slobodni trenutak potrošite na cigaretu, bilo sunčano ili kišno, nikad nije problem izaći van zapaliti još jednu. Ova štetna navika utječe na vas više nego što mislite. Jesu li zaista sve te minute potrošene s cigaretama koje uzimaju duplo, a ne daju vam ništa osim kratkotrajnog zadovoljstva vrijedne vašeg vremena?  

Duhanski proizvodi su štetni i skupi, a k tome i ne mirišu prihvatljivo. No, unatoč svim tim negativnim aspektima vi i dalje pušite? Shvatite na vrijeme da cigarete kontroliraju vas, a ne obratno i prestanite pušiti.
 
Vaša obitelj i prijatelji su pasivni pušači

Ako briga o vlastitom zdravlju nije dovoljna, onda je važan razlog za prestanak pušenja njegov utjecaj na osobe oko vas. Svi rizici kojima ste izloženi kao aktivni pušač, podjednako su prisutni i u slučaju pasivnog pušenja kojem izlažete svoju okolinu, pri čemu su posebno ugrožena djeca.

Bebe čiji su roditelji pušači često pate zbog narušene funkcije pluća, kao i zbog negativnog utjecaja na rast i razvoja. Samim time izložena su većem riziku od plućnih bolesti i infekcija dišnog sustava koje mogu doprinijeti razvoju kronične opstruktivne plućne bolesti u odrasloj dobi. Stoga razmislite želite li da vaše loše odluke utječu na život i zdravlje vaših bližnjih.

Vaša obitelj i prijatelji sigurno žele da prestanete pušiti. Dajte im do znanja koliko ste ozbiljni i da postoji velika šansa da ćete biti spremni učiniti sve što je potrebno da svoju nakanu sprovedete u djelo. Ako im dopustite da vam u tome pomognu, skinut ćete dio tereta sa svojih ramena osjetiti da u svojoj borbi niste sami.

Što sada kad znate da ste spremni prestati pušiti?

Uz promjenu životnih navika i zdravstvene koristi koje sa sobom donosi prestanak pušenja, simptome odvikavanja možete držati pod kontrolom i s pomoću zamjenske terapije nikotinom.

Nicorette proizvodi (ljekovite žvakaće gume, flasteri i sprejevi za usta) već više od 50 godina pomažu pušačima u smanjenju apstinencijskih simptoma tijekom odbacivanja ove štetne navike.  

I onda kad vam se čini da posustajete, gledajte naprijed. Nakon svakog pada nastojte se uzdići i učiti iz grešaka i iskušenja koja su vam predstavljala kamen spoticanja na putu do potpunog prestanka pušenja. Vodite se mišlju kako je uvijek bolje pokušati pobijediti želju za pušenjem nego ne raditi ništa. Svaki put kad se uspješno oduprete žudnji za nikotinom, korak ste bliže potpunom odvikavanju od pušenja.

PLAĆENI OGLAS O LIJEKU
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

NIC-CRO-OTC-41-05/2023

Datum objave članka: 22. 5. 2023.
promo
izdvojeni proizvodi