Prihvatite izazov - 1 tjedan bez pušenja

Zdrav život / Prevencija bolesti

Pušači koji uspješno izdrže tjedan dana bez pušenja imaju devet puta veću vjerojatnost da će se uspješno držati svoje odluke i zauvijek prestati pušiti

Vrijeme je da (p)ostanete bivši pušač. Upravo ste ugasili zadnju cigaretu, no pitate se kako ćete preživjeti sljedećih nekoliko sati, dana. Općenito govoreći, prvi tjedan je najteži u bilo kojoj životnoj situaciji, pa i ovoj, no vjerojatno znate za onu dobru staru uzrečicu: preko trnja do zvijezda.

Ako do kraja teksta odlučite prihvatiti izazov i odvažite se na prvi korak - 1 tjedan bez pušenja - dobro je da znate kako je ljudsko tijelo odlično u samoiscjeljivanju. Koliko brzo i u kojoj mjeri se tijelo vraća u stanje u kakvom je bilo prije početka pušenja ovisi o broju cigareta koje ste pušili dnevno i, naravno, koliko dugo ste bili aktivni pušač. Ipak, bez obzira na te podatke, poboljšanja će biti vidljiva kod svih pušača, s tim da će na dulje staze prestanak pušenja ne samo produljiti život već i poboljšati njegovu kvalitetu.

Znate li što se događa u vašem tijelu nakon prestanka pušenja?

Ako namjeravate ugasiti zadnju cigaretu, a pri tome ne znate kako preživjeti sljedećih nekoliko sati, odnosno dana, onda stalno imajte na umu sljedeće:
  • 20 minuta nakon zadnje cigarete krvni tlak i otkucaji srca počinju padati
  • 4 do 6 sati je potrebno da vaš dah postane svježiji
  • 6 sati nakon zadnje cigarete otkucaji srca i krvni tlak se stabiliziraju
  • za 24 sata počinje opadati neposredni rizik od srčanog udara
  • nakon 48 sati počinju se oporavljati živčani završeci oštećeni pušenjem, a možete primijetiti o da se poboljšavaju osjet okusa i mirisa
  • nakon 72 sata osjetit ćete da dišete lakše nego prije jer se vaši bronhi i pluća lakše opuštaju i otvaraju.

Prvih tjedan dana je važna prekretnica ne samo za vaše zdravlje nego i za stopu uspješnosti u dugoročnom uspjehu prestanka pušenja, jer pušači koji uspješno izdrže tjedan dana bez pušenja imaju devet puta veću vjerojatnost da će se uspješno držati svoje odluke i zauvijek prestati pušiti.

Kako smanjiti učinke odvikavanja od nikotina?

Donijeli ste odluku i napravili prvi korak u procesu prestanka pušenja. No potom neminovno slijede fizički i psihički učinci odvikavanja od nikotina koji se ne mogu u potpunosti izbjeći, ali se mogu smanjiti. Stoga napravite popis razloga za prestanak pušenja i čitajte ga ponovo iz dana u dan jer će vas u trenutcima kad se javi želja za cigaretom podsjećati zašto ste donijeli odluku i prestali pušiti.

Ujedno razmislite i o sljedećim strategijama koje vam mogu pomoći zaboraviti cigarete jednom zauvijek.

Uravnotežite prehranu i ne preskačite obroke

Tijekom odvikavanja od nikotina tijelo izbacuje toksine što iziskuje puno energije. Osmislite plan prehrane i uključite visokokvalitetne namirnice koje će vam dati prijeko potrebnu energiju (svježe voće i povrće, cjelovite žitarice i proteine) i izbjegavajte prazne kalorije brze hrane, a za međuobrok odaberite zdrave zalogaje (poput mrkve, celera ili svježeg voća) koji će zadovoljiti potrebi za slatkišima. Ne preskačite obroke jer to dovodi do pada razine šećera u krvi, što može biti okidač za paljenjem cigarete. Izbjegavajte i više manjih, a nezdravih obroka. Neka vam cilj budu tri velika i dva mala obroka dnevno.

Šetajte

Kratka šetnja od samo 15 minuta dnevno čini čuda u borbi protiv žudnje za pušenjem i poboljšava raspoloženje. Tjelovježba potiče proizvodnju endorfina, hormona sreće, stoga prošećite kvartom jednom ili dvaput dnevno i vratite se kući osvježeni i opušteni.

Pijte dovoljno tekućine

Voda potpomaže brže uklanjanje preostalih toksina, ublažava žeđ, a može umanjiti i glad. Osim vode, tu su i biljni čajevi i cijeđeni sokovi od svježeg voća. Bez obzira na pušenje, tekućina je važan dio prehrane i dovoljan unos može vam pomoći da se osjećate bolje, a dobar osjećaj će svakako olakšati upravljanje simptomima odvikavanja od nikotina. Neke tekućine baš i nisu poželjne, stoga ograničite unos kave, slatkih pića i alkohola, jer oni mogu negativno utjecati na vaše raspoloženje, a u okolnostima druženja mogu povećati želju za pušenjem.

Nagradite se

Osmislite male darove koje si možete pokloniti svaki dan koji prođe bez cigarete, poput kupanja u vrućoj kupki, čitanja zabavnog časopisa ili kupnje nove odjeće. Male dnevne nagrade podići će vam raspoloženje i ojačati vašu odlučnost da ostanete bivši pušač.

Promijenite svoje navike i smanjite stres

Pušenje vjerojatno nije bila jedina navika u vašem životu. Kako biste izbjegli staru naviku promijenite i ostale navike - idite drugim putem do posla, doručkujte na drugom mjestu ili ustanite i skočite pod tuš prije prve šalice kave. Kako su cigarete većini pušača jedno od rješenja u stresnim situacijama, potrebno je naučiti nositi se sa stresom na drugačiji način - razgovorom s osobom od povjerenja, čitanjem knjige ili brzom šetnjom oko kvarta.

Zamjenska terapija nikotinom

Teško je napustiti štetnu naviku pušenja. Ako se trenutačno nalazite u prvoj fazi odvikavanja, mogu vam pomoći proizvodi iz Nicorette asortimana (ljekovite žvakaće gume, flastere i sprejeve za usta), jer zamjenska terapija nikotinom predstavlja učinkovit način upravljanja simptomima odvikavanja i pomaže vam ostati na putu prema potpunom prestanku pušenja.  Klinička istraživanja pokazala su da žvakaće gume pomažu ne samo u odvikavanju od pušenja, nego i u smanjenju iritabilnosti i anksioznosti.

Zapamtite da su žudnja za pušenjem i simptomi odvikavanja privremeni, dok su zdravstvene koristi prestanka pušenja stalne i dugoročne. Zato neka vam prvi tjedan prestanka pušenja bude kamen temeljac odvikavanja od ove štetne navike. 

Uz snagu volje i pomoć Nicorette proizvoda pušenje će postati samo sjećanje, a vaše tijelo i um bit će vam dugoročno zahvalni.

PLAĆENI OGLAS O LIJEKU
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.
NIC-CRO-OTC-42-05/2023

Datum objave članka: 22. 5. 2023.
promo
izdvojeni proizvodi