Što treba suhoj koži?

Zdrav život / Kultura tijela Manuela Šapro dipl. ing.

Prvi korak u tretiranju suhe kože je nadoknađivanje vlage, slijedi regeneracija stanica te opskrba kože visoko vrijednim masnoćama

Koža je naš najveći organ čija je osnovna uloga odvajanje unutrašnjosti organizma od okoline. Zbog brojnih funkcija, od velikog je značenja: pruža obranu organizmu od fizikalnih utjecaja te ulaska štetnih tvari i mikroorganizama, putem znoja regulira termoregulaciju, u njoj su smještene brojne osjetilne stanice preko kojih primamo različite podražaje i informacije iz okoline, ima važnu ulogu u sintezi nekih vitamina (D3) i spolnih hormona, a nikako ne smijemo zaboraviti ni njezinu ulogu u imunološkoj obrani organizma.

Izgled naše kože uvelike odražava unutarnje stanje organizma, tako da je gotovo uvijek prvi znak nekih poremećaja i opći pokazatelj psihofizičkog stanja osobe.

Zbog čega je koža suha

Jedan od čestih kožnih poremećaja je suhoća kože, čiji uzroci mogu biti različiti - od metaboličkih, genetskih do onih koji nastaju pod utjecajem vanjskih činitelja. Da bi se pravilno procijenili uzrok i stvarno stanje suhe kože, mora se uzeti u obzir starosna dob kako bi odredilo je li riječ o prijevremenom starenju kože ili ne. Vrlo bitan čimbenik su i klimatske promjene, odnosno promjene godišnjih doba u kojima koža jako oscilira jer se, kao i u tijelu, i na njoj odražavaju promjene otpornosti na određene ekstremne uvjete kao što su sunce, vjetar, hladnoća, mraz...

U zimskim mjesecima koža je vrlo osjetljiva i sklona isušivanju zbog iritacije hladnoćom s jedne strane, odnosno boravka u ugrijanim prostorijama sa suhim zrakom s druge. I prečesti odlasci u solarij i općenito pretjerano izlaganje ultraljubičastom zračenju dovode do isušivanja kože, velikoga gubitka vlage i posljedično do nastanka bora.

Loše prehrambene i životne navike, jednolična prehrana siromašna esencijalnim masnim kiselinama, vitaminom A i vitaminima B skupine te nedovoljan unos tekućine dovode do pojačana isušivanja kože. Jedan od bitnih čimbenika su i različiti preparati, koji, ako ih pretjerano ili nepravilno koristimo, mogu dovesti do neravnoteže u hidrolipidnom sloju kože, što rezultira suhom i prhutavom kožom.

Što nedostaje

Kod suhe kože treba razlikovati stanje kad joj nedostaje samo vode u površinskom sloju, samo masnoće ili i jednog i drugog.

Kad je u koži smanjen sadržaj vlage i smanjeno je lučenje loja, zbog povećana gubitka vode isparavanjem koža gubi vlažnost i elastičnost, što dovodi do nastanka sitnih pukotina. Te pukotine narušavaju obrambeni sustav kože i omogućuju prodor štetnih tvari i mikroorganizama.

Koža se od suhoće štiti svojim obrambenim mehanizmima. Osnovni štit kože čine orožnjele stanice površinskog sloja (epidermisa), koje su nepropusne za vodu i međusobno povezane lipidima, koji također sprječavaju prolaz vode. Zaštiti kože od isušivanja dodatno pogoduje hidrolipidni omotač, koji se u obliku emulzije nalazi na samoj površini. Sastoji se od vodenog (hydro) i masnog (lipidnog) dijela, a čine ga sekreti žlijezda lojnica zajedno s tvarima iz epidermisa. Kad dođe do poremećaja tog obrambenog mehanizma, javlja se suhoća kože.

Suhu kožu prepoznat ćemo po sljedećim pokazateljima:

  • gubitak punoće i napetosti - koža je dehidrirana i izborana
  • perutavost - zbog smanjenog lučenja loja hidrolipidni omotač "popušta", a koža se intenzivno peruta, osobito u području T-zone
  • sužene pore
  • pojava plićih i dubljih, izražajnijih mimičnih bora
  • koža je gruba na dodir, a često i vrlo iritirana i crvena
  • sklonost svrbežu i ekcemima.

Djelovati na vrijeme

Nakon analize mogućih uzroka i simptoma koji upućuju na suhu kožu, određuju se ciljani tretmani i preparati koji će pridonijeti rješavanju problema.

U slučaju suhe kože potrebno je prije svega ukloniti uzrok, te birati tretmane i preparate koji će nadoknaditi manjak vlage i masnoće. Vrlo je bitno djelovati preventivno i na vrijeme kako bi se izbjegle posljedice takvog stanja kože.

Prvi korak u tretiranju suhe kože je nadoknađivanje vlage, slijedi regeneracija stanica te opskrba kože visoko vrijednim masnoćama kako bi se spriječio naknadni gubitak vlage. Prema tim koracima prilagođava se i planira tijek tretmana i upotreba određenih preparata.

Uz nadoknadu manjka vode, potiče se prirodni proces regeneracije lipida u epidermisu kako bi nastali normalni međustanični lipidi. To je tzv. pristup tretiranja kože iznutra prema van, koji je pokazao odlične rezultate u rješavanju problema suhe kože. Podrazumijeva dubinsku primjenu specijalnih ampula pomoću posebnih aparativnih metoda, kao što je iontoforeza i dubinska radijalna endodermna masaža, kojom se prokrvljuje tkivo dermisa i epidermisa te omogućuje pravilan protok krvi i limfe te koži vraća prirodni tonus (napetost). Primjenom maske na kraju tretman se privodi kraju.

NEKE VISOKO VRIJEDNE SUPSTANCIJE I I NJIHOVA ULOGA

* ekstrakti algi - visokovrijedni darivatelji vlage
* aloa vera - koži daje vlagu i svježinu, a ujedno i smiruje
* prirodni faktor zadržavanja vlage (NMF - Natural Moisturizing Factor) - tu ubrajamo mliječnu i mokraćna kiselinu te aminokiseline
* hijaluronska kiselina - vlaži gornje slojeve kože, sprječava isušivanje te čini kožu glatkom i elastičnom
* kolagen - na koži stvara glatki film koji veže vodu i sprječava isušivanje
* esencijalne masne kiseline - npr. gama-linolenska kiselina potiče brzu obnovu stanica i povećava vezanje vlage
* retinol, gel royal i ulje pšeničnih klica - dubinski regeneriraju

Datum objave članka: 1. 12. 2007.
izdvojeni proizvodi