Tamne mrlje? Ne, hvala

Dermokozmetika / Njega kože odraslih Sanja Postaj mag. pharm.

Hiperpigmentacije nastaju zbog povećana broja melanocita u koži ili pojačana stvaranja melanina, koji se može odlagati u epidermisu ili dermisu

Kako se približava ljeto, pojačava se želja za izlaganjem suncu i postizanjem što prije lijepoga osunčanog tena, zanemarujući pritom zaštitu kojom sprječavamo fotostarenje i pojavu tamnih mrlja. Zaštita, odnosno prevencija, još više dobiva na važnosti u slučaju primjene nekih lijekova ili dermatoloških tretmana tijekom kojih nije uputno izlagati se suncu.

U podlozi svega - melanin

Jedna od tri žene starije od 20 godina i čak 90 posto žena starijih od 50 godina pogođeno je hiperpigmentacijom, poremećajem pigmentacije u čijem nastanku sunce igra važnu ulogu. Hiperpigmentacije nastaju zbog povećana broja pigmentnih stanica melanocita u koži ili pojačana stvaranja pigmenta melanina koji se može odlagati u epidermisu ili dermisu (hipermelanoze). Osim sunca, u njihovu stvaranju izvjesnu ulogu imaju genetski i hormonalni čimbenici.

Smeđi pigment melanin nastaje u melanocitima, specijaliziranim stanicama smještenima u površinskom sloju kože (epidermisu). Nakon sinteze, melanin se u formi granula premješta na površinu kože i, ovisno o količini i načinu raspodjele, diktira boju kože. Njegova osnovna uloga je zaštita kože i organizma u cjelini od štetnog djelovanja sunčeva zračenja. Proizvodnja melanina, pa tako i boja kože, ovisi o dva bitna čimbenika: genetskoj predispoziciji (koja određuje prirodnu boju kože) i izloženosti UV zračenju. Izlaganje suncu može znatno promijeniti prirodnu boju kože, jer pod utjecajem sunčevih zraka koža tamni, a učinak traje nekoliko dana ili tjedana. Tamnjenje kože obrambena je reakcija protiv oštećenja izazvanih djelovanjem UV zraka.

Naša preporuka

Poznato je da je osnovna zaštita od tamnih mrlja i prijevremene pojave bora dobro hidrirana i zaštićena koža. Osobe izrazito osjetljive na djelovanje sunčeva zračenja, bilo prirodno ili zbog određenih stanja, kao i osobe sklone hiperpigmentacijama, trebaju se od sunca štititi ne samo ljeti nego tijekom cijele godine, s tim da zaštitni faktor mora biti vrlo visok - SPF 50+.

Melascreen linija proizvoda pouzdan je izbor za sprječavanje suncem izazvanih pigmentacija na koži i njihovo posvjetljivanje. Melascreen krema za zaštitu od sunca SPF 50+ sadrži sinergističku kombinaciju kemijskih i mineralnih filtara, koji osiguravaju širok spektar UVA/UVB zaštite. Sadrži i vitamin E, jak antioksidans, koji smanjuje štetan utjecaj slobodnih radikala. Posebna pogodnost je mogućnost kontroliranog doziranja, zahvaljujući dozirnoj pumpici, koja omogućava da se na pojedine dijelove tijela nanese točno određena količina proizvoda potrebna za postizanje deklarirane zaštite od sunca: pet doza za lice, devet doza za vrat i dekolte te po jedna doza za svaku nadlanicu. Nanošenje treba redovito ponavljati svakih dva sata.

Dostupna je u dvije teksture: bogata - za suhu i vrlo suhu kožu, te lagana - za normalnu, mješovitu i masnu kožu. Obje teksture su kozmetički vrlo ugodne, lako se razmazuju i vodootporne su.

Datum objave članka: 1. 6. 2015.
promo
izdvojeni proizvodi