Svjetski tjedan cijepljenja - kratka povijest i najveća postignuća

Zdrav život / Prevencija bolesti Borna Tićak mag. pharm.

U razdoblju od 24. do 30. travnja 2021. obilježava se Svjetski tjedan cijepljenja, čiji je ovogodišnji moto „cjepiva nas zbližavaju“

Cilj obilježavanja Svjetskog tjedna cijepljenja je promicati primjenu cjepiva u svim dobnim skupinama, ali i istaknuti kako je upravo proces cijepljenja jedna od najuspješnijih zdravstvenih intervencija.
 
Proces cijepljenja posebno je važan u trenutačno još uvijek aktualnoj pandemiji COVID-19 jer predstavlja jedini način razvoja imunosti na virus, sprječavanja razvoja daljnjih mutacija, a u konačnici i privođenja pandemije kraju.
 
Tijekom kampanje u okviru Svjetskog tjedna cijepljenja, Svjetska zdravstvena organizacija (engl. World Health Organization, WHO) ističe važnost povećanja povjerenja, ali i potrebe za investiranjem u razvoj cjepiva.

Kratka povijest razvoja cjepiva

Prvi način zaštite
 
Postoje određeni zapisi da se tijekom 16. stoljeća na području Kine provodila praksa variolizacije. Variolizacija je bila metoda zaštite od infekcije virusom velikih boginja na način da su se kraste, koje nastaju na koži inficirane osobe, mljele u prah i upuhivale u nos djeteta. Drugi način bio je da se kraste ekstrahiraju s vodom, a ekstraktom namočena vata stavi u nos. Materijal se, prije primjene u nos, određeno vrijeme držao na tjelesnoj temperaturi ili se izlagao vrućoj pari i ekstraktu različitih biljaka.
 
Edward Jenner - otac imunologije
 
Edward Jenner bio je engleski liječnik koji je odigrao veliku ulogu u razvoju procesa imunizacije.

Sa svojih 13 godina, kao naučnik seoskog kirurga, načuo je mljekarice kako pričaju da neće oboljeti od velikih boginja jer su preboljele kravlje boginje, što je u to vrijeme bio uvriježeni stav među seoskim stanovništvom. Jenner je temeljem toga zaključio kako postoji mogućnost uspostavljanja imuniteta među stanovništvom. Stoga je s mlade mljekarice Sarah Nelms, koja je bolovala od kravljih boginja te imala lezije na dlanovima, uzeo sekret lezije te ga inokulirao na dječaka Jamesa Phippsa. Kod dječaka su se razvili vrućica i bolovi, a deset dana nakon inokulacije počeo se osjećati bolje. Dva mjeseca kasnije Jenner je ponovo inokulirao istog dječaka, međutim ovaj put to je učinio sekretom svježih lezija velikih boginja. James Phipps nije razvio ni lokalnu, ni sistemsku reakciju - bio je imun.

S obzirom da se na latinskom krava kaže vacca, proces koji je Jenner izveo nazvao je vakcinacija.

Najveća postignuća cjepiva

Iako su postignuća cjepiva brojna, neka među njima se ipak ističu.
 
Eradikacija velikih boginja
 
Cijepljenje protiv velikih boginja započelo je još prije 200 godina s otkrićem metode Edwarda Jennera. Uspješnim razvojem cjepiva i procjepljivanjem, velike boginje su prva bolest koja 1979. godine uspješno iskorijenjena u svijetu.
 
Poliovirus
 
Poliovirus karakteriziraju visoka infektivnost i zastupljenost posebno u područjima slabijeg higijenskog standarda. Infekcija poliovirusom može dovesti do paralize. Godine 1988. pokrenuta je jedna od najambicioznijih javnozdravstvenih kampanja na svijetu - eradikacije poliovirusa (engl. Global Polio Eradication Initiative, GPEI). I doista, poliovirus danas je pred eradikacijom - prošle godine objavljeno je kako je iskorijenjen s afričkog kontinenta, što znači da na svijetu još samo dvije države prijavljuju manji broj novih slučajeva (Afganistan i Pakistan).
 
Ospice
 
Ospice uzrokuje visokoinfektivan virus koji se širi aerosolom i direktnim kontaktom. Prije razvoja cjepiva 1963. godine, ospice su se smatrale jednom od najsmrtonosnijih bolesti koja je godišnje oduzimala 2,6 milijuna života.

Zahvaljujući kampanji procjepljivanja protiv ospica, smrtnost od te bolesti je u razdoblju od 2000. do 2018. pala za 73 posto. Međutim, bilježi se ponovno izbijanje virusa (!) zbog smanjene stope procjepljivanja u određenim dijelovima svijeta.
 
Difterija, tetanus, pertusis (Di-Te-Per)
 
Di-Te-Per je prvo kombinirano cjepivo koje ujedno štiti protiv tri bolesti (difterije, tetanusa i pertusisa). Razlog zašto se rade kombinirana cjepiva je olakšavanje procesa imunizacije te smanjenje broja injekcija koje osoba treba primiti.
 
Datum objave članka: 26. 4. 2021.
izdvojeni proizvodi