ZELENI ČAJ I DIJETA OBOGAĆENA KAKAOM - mogući učinak na neuromuskularne promjene povezane sa starenjem

Stručne zanimljivosti Carmen Rivier-Zurak dr. med.  /  Katarina Kujundžić

Novo istraživanje ukazuje na dobrobiti zelenog čaja i kakaa u liječenju neuromuskularnih poremećaja povezanih sa sarkopenijom - progresivnim gubitkom mišićne mase i funkcije

Izazov starenja društva

Dr. Jordi Caldero sa Sveučilišta deLleida i Instituta za medicinska istraživanja Lleida smatra sarkopeniju jednim od vodećih uzroka smanjenja fizičkih sposobnosti starije populacije. Objasnio je kako oštećena mišićna funkcija povezana sa sarkopenijom negativno utječe na kvalitetu života starijih osoba i povećava rizik drugih zdravstvenih problema, uključujući invaliditet, ozljede povezane s padom, obolijevanje i smrtnost. Ujedno ističe kako dodatni zdravstveni problemi vezani za sarkopeniju stvaraju pritisak na zdravstveni sustav, jer povećavaju trošak liječenja i potrebu za dodatnom njegom starijih osoba.

S prevalencijom od osam do 40 posto kod ljudi starijih od 60 godina, sarkopenija predstavlja veliki izazov starenja našeg društva. Postupno smanjenje mišićne snage čovjeka započinje već u trećem desetljeću života, s tim da godišnji gubitak mišićne mase kod većine pojedinaca iznad šezdesete godine života iznosi tri posto.“
Istraživači su istaknuli različitost mehanizama koji doprinose gubitku mišićne mase pri starenju. „Ustvari, sarkopenija kod starijih osoba smatra se kompleksnim stanjem koje uključuje međudjelovanje unutarnjih i vanjskih čimbenika, među kojima su kronična upala, hormonske i metaboličke promjene, loša prehrana, disfunkcija mitohondrija, oksidativna oštećenja i neurogeni čimbenici.“

U fokusu - katehini iz zelenog čaja i flavanoli iz kakaa

Kako bi procijenili nutritivne sastojke koji mogu ublažiti progresiju sarkopenije, istraživači su testirali učinak dvaju biljnih ekstrakata obogaćenih flavonoidima: katehine iz zelenog čaja i flavanole iz kakaa.

„Istražili smo učinak dviju dijeta obogaćenih flavonoidima (katehinima zelenog čaja ili flavanolima kakaa) na regresivne promjene povezane sa starenjem u neuromuskulatornom sustavu miša“, objasnili su.

U usporedbi s kontrolnim miševim, ekstrakt zelenog čaja i kakao kao dodataka prehrani značajno su povećali stopu preživljavanja miševa, smanjili udio vlakana s lipofuscinskim agregatima koji uzrokuju postupno slabljenje vida te povećali gustoću satelitskih stanica u skeletnim mišićima koje mogu stvarati nova mišićna vlakna.
Dodatno, oba dodatka su značajno povećala broj zrelih inerviranih neuromuskularnih spojeva. Povećali su broj transportera u uzlaznim sinapsama motornih živaca koji su u leđnoj moždini kontrolne skupine bili izgubljeni starenjem, a smanjili su reaktivnu mikrogliozu koja je odgovor na patogene promjene uzrokovane starenjem. Također, doveli su do povećanja neuroprotektivnih fenotipova mikroglije - fagocitnih stanica koje štite živčane stanice središnjeg živčanog sustava.

„Prikupljeni podaci ukazuju na to da određeni biljni flavonoidi mogu biti korisni u nutritivnom upravljanju propadanja neuromuskularnog sustava potaknutog starenjem, no potrebna su daljnja istraživanja kako bi se zaključilo mogu li više doze i/ili dugotrajnije intervencije pomoći u obnavljanju pravilne motoričke funkcije“, rekli su znanstvenici.
Datum objave članka: 28. 10. 2021.
izdvojeni proizvodi