NOVI LIJEKOVI: jednostavna formula koja obnavlja moždane stanice

Stručne zanimljivosti

Nakon oštećenja moždanog tkiva neuroni se ne regeneriraju pa se smatra kako je najbolji način obnove izgubljenih neuronskih funkcija stvaranje novih neurona iz glijalnih stanica u blizini mrtvih neurona.

Gong Chen, profesor biologije na Sveučilištu Penn State, i njegov tim u svom su istraživanju pokazali da je vrstu glijalnih stanica nazvanih astrociti moguće „kemijski reprogramirati“ u neurone koristeći devet malih molekula u određenom slijedu. Međutim, pri pokušaju prevođenja metode iz laboratorija u kliničke uvjete shvatili su da je to previše složeno.

Cilj nove studije bio je pronaći kombinaciju molekula koja može reprogramirati astrocite u funkcionalne neurone na jednostavniji način. Istraživači su testirali stotine kombinacija dok nisu pronašli učinkovitu formulu koja sadrži „četiri osnovne molekule“. Profesor Chen objašnjava da je glavna prednost pristupa kemijskog programiranja to što se „tableta koja sadrži male molekule može široko distribuirati u svijetu, čak i do ruralnih područja bez naprednih bolničkih sustava“. Otkriveno je i da je ubrizgavanje četiri molekule odraslim miševima povećalo stvaranje novih moždanih stanica u hipokampusu.

Smatra se da bi nova formula s četiri molekule mogla biti terapija za obnovu neuronske funkcije nakon moždanog udara te u slučajevima neurodegenerativnih stanja poput Alzheimerove bolesti.

Izvor: www.medicalnewstoday.com

Datum objave članka: 20. 3. 2019.