TAMNA ČOKOLADA: sedam dokazanih zdravstvenih koristi

Stručne zanimljivosti Carmen Rivier-Zurak dr. med.

Tamna čokolada puna je hranjivih sastojaka koji dokazano mogu pozitivno utjecati na vaše zdravlje

Napravljena od sjemena kakaovca, tamna čokolada je jedan od najboljih izvora antioksidansa na Zemlji. Studije pokazuju da prava tamna čokolada (a ne neke inačice) može poboljšati vaše zdravlje i smanjiti rizik od srčanih bolesti. Stoga u nastavku donosimo sedam zdravstvenih koristi tamne čokolade ili kakaa koje podupire znanost.

Nutritivno je vrlo hranjiva

Ako kupite kvalitetnu tamnu čokoladu s visokim udjelom kakaa, tada je zapravo prilično hranjiva. Sadrži pristojnu količinu topljivih vlakana i prepuna je minerala.

Ploča tamne čokolade od 100 grama sa 70 do 85 % kakaa sadrži:
  • 11 grama vlakana
  • 67 % RDU*-a za željezo
  • 58 % RDU* za magnezij
  • 89 % RDU* -a za bakar
  • 98 % RDU* -a za mangan.
  • puno kalija, fosfora, cink i selen.

*RDU = referentni dnevni unos (dnevna razina unosa hranjive tvari koja se smatra dovoljnom da zadovolji zahtjeve od 97 do 98 %)

Naravno, 100 grama čokolade je prilično velika količina, a ne nešto što biste trebali svakodnevno jesti. Sve ove hranjive tvari ujedno prati 600 kalorija i umjerena količina šećera. Iz tog razloga, tamnu čokoladu najbolje je umjereno konzumirati.

Kakao i tamna čokolada imaju i odličan profil masnih kiselina. Masti su uglavnom zasićene i mononezasićene, s malom količinom polinezasićenih masti. Sadrži i stimulanse poput kofeina i teobromina, ali malo je vjerojatno da će vas držati budnima noću jer je količina kofeina vrlo mala u usporedbi s kavom.

Snažan je izvor antioksidansa

ORAC je kratica za "sposobnost apsorpcije radikala kisika" (oxygen radical absorbance capacity) i predstavlja mjeru antioksidativnog učinka hrane. U osnovi, istraživači sučeljavaju mnoštvo slobodnih radikala s uzorkom hrane i promatraju koliko dobro antioksidansi u hrani mogu "razoružati" slobodne radikale.

Međutim, biološka važnost ORAC vrijednosti dovodi se u pitanje jer se mjeri u epruveti pa učinak u organizmu možda nije isti. Ipak, vrijedi spomenuti da su sirova, neprerađena zrnja kakaa među hranom koja je najbolje ocijenjena i koja je testirana. Tamna čokolada puna je organskih spojeva koji su biološki aktivni i djeluju kao antioksidansi. Među njima su polifenoli, flavanoli i katehini. Jedno istraživanje je pokazalo da kakao i tamna čokolada imaju više antioksidativnog djelovanja, polifenola i flavanola nego bilo koje drugo testirano voće, koje uključuje borovnice i açai bobice.

Može poboljšati cirkulaciju i sniziti krvni tlak

Flavanoli u tamnoj čokoladi mogu stimulirati endotel arterija u smislu proizvodnje dušikova oksida (NO). Jedna od funkcija NO-a je slanje signala arterijama za opuštanje, što smanjuje otpor protoku krvi i krvni tlak.

Mnoge kontrolirane studije pokazuju da kakao i tamna čokolada mogu poboljšati protok krvi i sniziti krvni tlak, iako su učinci obično blagi. Međutim, jedno istraživanje na osobama s visokim krvnim tlakom nije pokazalo nikakav učinak, tako da sve te informacije ipak treba uzeti s rezervom.

Povisuje HDL kolesterol i štiti LDL kolesterol od oksidacije

Konzumacija tamne čokolade može poboljšati nekoliko važnih čimbenika rizika za razvoj srčanih bolesti.

U jednoj kontroliranoj studiji utvrđeno je da kakao u prahu značajno smanjuje oksidirani LDL kolesterol kod muškaraca. Također je povećao HDL (“dobar” kolesterol) i smanjio ukupni LDL ("loš" kolesterol) kod onih s visokim kolesterolom. Oksidirani LDL znači da je LDL reagirao sa slobodnim radikalima, što LDL česticu čini reaktivnom i sposobnom oštetiti druga tkiva, poput endotela srčanih i drugih arterija. Sasvim je logično da kakao snižava oksidirani LDL jer sadrži obilje moćnih antioksidansa koji ulaze u krvotok i štite lipoproteine ​​od oksidativnih oštećenja. 

Tamna čokolada također može smanjiti rezistenciju na inzulin, što je još jedan od čestih čimbenika rizika za brojne bolesti, poput bolesti srca i dijabetesa.

Može smanjiti rizik od srčanih bolesti

Čini se da spojevi u tamnoj čokoladi imaju visoku zaštitnu vrijednost protiv oksidacije LDL-a. Dugoročno, to bi trebalo dovesti do slabije ugradnje kolesterola u stijenke arterija, što bi onda rezultiralo i manjim rizikom od srčanih bolesti. Zapravo, nekoliko dugoročnih opservacijskih studija pokazuju prilično značajno poboljšanje.

U studiji na 470 starijih muškaraca utvrđeno je da kakao smanjuje rizik od smrti od srčanih bolesti za nevjerojatnih 50 posto tijekom 15 godina. Drugo istraživanje otkrilo je da je jedenje čokolade dva ili više puta tjedno smanjilo rizik od nastanka kalcificiranog plaka u arterijama za 32 posto, dok rjeđa konzumacija čokolade nije imalo učinka. Još je jedno istraživanje pokazalo da je jedenje tamne čokolade više od pet puta tjedno smanjilo rizik od srčanih bolesti za 57 posto.

S obzirom da su ove tri studije bile opservacijskog karaktera, ne može se dokazati da je čokolada ta koja je smanjila rizik. Međutim, budući da su poznati biološki učinci tamne čokolade (niži krvni tlak i niži oksidirani LDL), postoji vjerojatnost je da redovito jedenje tamne čokolade može smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Može zaštititi vašu kožu od sunca

Bioaktivni spojevi u tamnoj čokoladi mogu biti izvrsni i za vašu kožu. Flavonoli mogu zaštititi kožu od oštećenja uzrokovanih izlaganjem suncu, poboljšati protok krvi u koži te povećati gustoću i hidrataciju kože.

Minimalna eritemska doza (MED) minimalna je količina UVB zraka potrebna da izazove crvenilo kože 24 sata nakon izlaganja. U jednoj studiji na 30 osoba, MED se više nego udvostručio nakon što su ispitanici 12 tjedana konzumirali tamnu čokoladu s visokim sadržajem flavanola. Stoga, ako planirate odmor na plaži, razmislite o tome da nekoliko tjedana ili mjeseci prije pojačano konzumirate tamnu čokoladu.

Može poboljšati moždane funkcije

Ima još dobrih vijesti. Tamna čokolada također može poboljšati i funkciju mozga. Jedno istraživanje na zdravim dobrovoljcima pokazalo je da je jedenje kakaa s visokim sadržajem flavanola tijekom pet dana poboljšalo protok krvi u mozgu.

Kakao može značajno poboljšati i kognitivne funkcije kod starijih osoba s mentalnim oštećenjem, a također i verbalnu tečnost te nekoliko čimbenika rizika za pojavu bolesti mozga. Uz to, kakao sadrži stimulativne tvari poput kofeina i teobromina, što može biti ključni razlog zašto može kratkoročno poboljšati rad mozga.

Zaključak o učincima tamne čokolade

Postoje značajni dokazi da kakao može pružiti snažne zdravstvene koristi, a posebno zaštitu od bolesti srca. Naravno, to ne znači da biste trebali jesti puno tamne čokolade svaki dan, jer i dalje sadrži kalorije, a i lako je pretjerati. Stoga je preporuka pojesti kockicu ili dvije nakon večere i pokušati zaista uživati. Ako želite koristiti blagodati kakaa bez kalorija u tamnoj čokoladi, razmislite o tome da napravite vrući kakao bez vrhnja ili šećera.

Također imajte na umu da velik dio tamne čokolade na tržištu nije zdrav. Zato, odaberite kvalitetu - tamnu čokoladu sa 70 ili više posto udjelom kakaa. Tamna čokolada obično sadrži nešto šećera, ali količina je obično mala i što je čokolada tamnija to sadrži manje šećera.

Tamna čokolada je jedna od rijetkih namirnica izvrsnog okusa, koja istodobno pruža značajne zdravstvene dobrobiti.

Izvor: https://www.healthline.com
 

Datum objave članka: 1. 7. 2021.
izdvojeni proizvodi