Açai bobice - čudotvorno voće

Hrana i zdravlje / Prehrambene preporuke Vesna Bosanac dipl. ing., nutricionistica

S obzirom na snažnu neutralizaciju slobodnih radikala, unosom açai bobica smanjuje se negativan učinak oksidacijskog stresa

Açai bobice doslovno su jedinstvene

Açai bobice, plod amazonske palme Euterpe oleracea, zbog nutritivnih vrijednosti i povoljna utjecaja na zdravlje, mnogi nazivaju čudesnima i stavljaju ih na prvo mjesto od deset najzdravijih namirnica, poznatih pod nazivom superhrana.

Açai bobica veličine je borovnice, a prosječno sadrži nevjerojatnih osam grama proteina u 100 g bobica te veliku količinu osnovnih aminokiselina. Uz to, sadrži vlakna koja pomažu u čišćenju probavnog sustava i detoksikaciji organizma. Plodovi palme Euterpe oleracea obiluju i antioksidansima prijeko potrebnima suvremenom čovjeku izloženom različitim nepoželjnim utjecajima okoline, koji negativno djeluju na njegov imunosni sustav.

Brojni znanstveni članci potvrđuju da su açai bobice jedinstvena sastava kakav nema niti jedna druga čovjeku poznata namirnica. Upravo zahvaljujući tom sastavu dokazano je da ovo čudotvorno voće pomaže u smanjenju tjelesne mase, smanjenju apetita te izlučivanju toksina iz organizma. Jedan od razloga je i podatak da prehrambena vlakna açai bobica čine 40 posto njihove mase. Poznato je kako topiva vlakna, unesena hranom, bubrenjem na prirodan način stvaraju osjećaj sitosti. Uz to, netopljiva vlakna potiču rad crijeva, a time i izlučivanje otrova iz organizma, što je od iznimne važnosti za zdravlje probavnog sustava i detoksikaciju organizma. Nije na odmet spomenuti kako mnogi sportaši tijekom priprema jedu ovo voće, koje zahvaljujući šećerima učinkovito podiže razinu energije u organizmu, dok antioksidansi pomažu jačanje imunosnog sustava, što je od neprocjenjiva značaja u pripremnom i natjecateljskom razdoblju.

Ove tamnoljubičaste bobice slične borovnicama, u usporedbi s crnim grožđem, imaju deset puta više antocijana, cijenjenih antioksidansa koji pomažu usporavanje procesa starenja. Jedno od brojnih istraživanja koja su analizirala antioksidativnu aktivnost açai bobica pokazalo je kako su od svih ispitivanih namirnica najučinkovitije u neutraliziranju peroksida, slobodnog radikala koji oštećuje stanice i tkiva. S obzirom na snažnu aktivnost u neutralizaciji i drugih slobodnih radikala, uključujući superokside, unos açai bobica smanjuje negativan učinak oksidacijskog stresa na organizam, čime pridonosi poboljšanju općega zdravstvenog stanja.

Jedinstvena sinergija jednostruko nezasićenih masnih kiselina, aminokiselina, prehrambenih vlakana i fitosterola u açai bobicama pomaže održavanju zdravlja srčanožilnog i probavnog sustava. Sastav masnih kiselina sličan je sastavu maslinova ulja. Oleinska kiselina, zajedno s omega-3 masnim kiselinama, pomaže aktivnost hormona i neurotransmitera te osjetljivost receptora za inzulin. To je posebno važno ima li se na umu poznata činjenica kako neosjetljivost inzulinskih receptora stvara podlogu za razvoj sve prisutnije šećerne bolesti, a visoke razine inzulina dovode do upalnih procesa koji potiču starenje.

Supernamirnica broj jedan

Uzimajući u obzir sastav açai bobica - visoku koncentraciju esencijalnih masnih kiselina, vrijedne minerale u tragovima te prisutnost beta-karotena, vitamina B1 i E - sasvim je opravdano da slovi kao broj jedan među supernamirnicama na svijetu.

Učinci açai bobica

 podižu razinu energije, poboljšavaju probavne funkcije, imaju antibakterijsko djelovanje, potiču zdrav san, smanjuju anksioznost, sadrže većinu važnih minerala, pružaju izvor vitamina, imaju visok sadržaj vlakana, čiste i detoksificiraju organizam, jačaju imunosni sustav, poboljšavaju seksualnu funkciju i libido, utječu na zdravlje kože, ublažavaju šećernu bolest, dobre su za srčanožilni sustav, poboljšavaju cirkulaciju i jačaju srce, smanjuju kolesterol, reguliraju povećanje dobrih masnoća u krvi, smanjuju upalu, sprječavaju začepljenje arterija, poboljšavaju vid.

Datum objave članka: 1. 4. 2012.
izdvojeni proizvodi