Superhrana zavodljive boje

Hrana i zdravlje / Prehrambene preporuke Suzana Tomašević dipl. ing., nutricionistica

Stare su civilizacije jele samo lišće cikle, a korijen je imao ulogu isključivo u narodnoj medicini, u liječenju tegoba poput glavobolje

Iako postoji niz povrtnih kultura plemenitijeg i boljeg okusa od cikle, u jednome je ovo gomoljasto povrće nenadmašno: najbolje je sredstvo za pomlađivanje od svih vrsta voća i povrća. Među vrsnim poznavateljima, cikla u kozmetičkoj industriji već dugo slovi kao tajni favorit, jednostavno zato što sadrži sve potrebne djelotvorne tvari za oživljavajući tretman pomlađivanja tjelesnih stanica. Izrazito je hipoalergena, što znači da je dobro podnosi i osjetljiva koža sklona iritaciji.

Svojeglava otimačica

Silicij u jedinstvenoj kombinaciji

Cikla je vrlo "svojeglava" u otimanju hranjivih tvari iz zemlje za vrijeme rasta i sazrijevanja. Posjeduje osebujan okus, pogotovo zbog silicija. Cikla ga nudi zajedno s drugim mikronutrijentima u jedinstvenoj kombinaciji. Primjerice, silicij iz mesa nema takav utjecaj na organizam, a onaj iz cikle jača vezivna tkiva i kožu te stijenke krvnih žila.

Iznimno bogatstvo folnom kiselinom

To je druga velika prednost cikle. Ovaj B vitamin spaja nukleinske kiseline u staničnim jezgrama, što je prvi preduvjet za normalnu diobu stanica i obnovu tkiva. Uz to, folna kiselina sudjeluje u sintezi crvenih krvnih zrnaca (eritrocita), koja u plućima na sebe vežu kisik i prenose ga do svih stanica u tijelu. Velika količina folne kiseline u cikli, među ostalim, stimulira proizvodnju hormona i drugih tvari koje prenose živčane impulse, kao što su dopamin i noradrenalin, koji se brinu za naše mentalno zdravlje. Znanstveno je potvrđeno da bez folne kiseline osjećaj sreće i optimizma jednostavno nije moguć. Folna kiselina ima još jednu važnu zadaću u našem metabolizmu: aktivira aminokiselinu metionin, koja sadrži sumpor, i koja je velik energetski izvor. Metionin prenosi sumpor u kožu, kosu i nokte, a time pruža sjaj, podatnost i čvrstoću. Od posebne važnosti je naglasiti da je deficit folne kiseline najrašireniji vitaminski nedostatak uopće.

Detoksikacijska moć

Cikla je bogata kalijem, a sadrži i veliku količinu balastnih tvari (vlakna), što joj daje veliku detoksikacijsku moć.

Prirodna prehrambena boja

Crveni pigment (betacijanin) gotovo se uopće ne iskorištava u metabolizmu, nego se putem mokraće vrlo brzo izlučuje iz tijela. Komercijalno, taj pigment se "izvlači" iz cikle i od njega se izrađuje prirodna prehrambena boja (E 162), koja se koristi u prehrambenoj industriji, primjerice kao dodatak juhama, sladoledima i bombonima.

Prirodni lijek protiv anemije

Ona je i vrlo važna namirnica u prehrani vegetarijanaca, jer sadrži određenu količinu kobalta, koji sudjeluje u stvaranju vitamina B12. Vitamin B12 nalazi se samo u proizvodima životinjskog podrijetla, a u povrću ga uglavnom nema. Vitamin B12 sudjeluje u stvaranju eritrocita u krvi, a pomanjkanje tog vitamina izaziva pernicioznu anemiju. Upravo zbog toga cikla je jedan od najboljih prirodnih lijekova za liječenje anemije. Svježi sok od cikle u kombinaciji sa sokom od kupina, poznato je prirodno sredstvo za jačanje krvi.

Kod cikle je neobično to što okus i tekstura prerađenog povrća u potpunosti odgovaraju svježem izvorniku. Međutim, kiseljenjem cikle smanjuje se razina mikronutrijenata (vitamina i minerala), kao i prilikom termičke obrade. Prilikom kupnje trebali bismo birati manje plodove, jer ćemo ih brže skuhati i tako spriječiti gubitak vitamina zbog termičke obrade, koji može iznositi i do 80 posto. Idealno je ciklu pripremiti svježe kuhanu na salatu, uz dodatak malo ribane mrkve ili hrena, kako bi dobili jedinstven okus.

Jestivo je i lišće cikle, koje sadrži beta karoten, kalcij i željezo, a može se pripremati poput blitve ili špinata. Stare su civilizacije jele samo lišće, a korijen je imao isključivo ulogu u narodnoj medicini, u liječenju tegoba poput glavobolje. Danas je uobičajena samo konzumacija korijena - sirov, kuhan, ukiseljen ili konzerviran. Zbog velikog udjela šećera, cikla nije preporučljiva u prehrani oboljelih od šećerne bolesti. Obrok od 100 g cikle jednak je maloj žlici šećera.

Što kaže znanost

Studija provedena na Institutu za mikrobiologiju Stephan Angeloff u Bugarskoj otkrila je da betanin iz cikle ima antioksidativna, protuupalna, hepatoprotektivna i antikancerogena svojstva.

Prof. Ben Benjamin, konzultant za intenzivnu skrb na Medicinskom fakultetu u Plymouthu, ističe kako cikla ima sposobnost apsorbirati i uskladištiti vrlo visoke razine nitrata, čime s pravom nosi titulu superkorijena. Stvaranje dušičnog oksida u tijelu vrlo je važno za krvne žile, kako bi bile opuštene i na taj način pomagale u regulaciji krvnog tlaka (antihipertenzivno djelovanje).

Zajedno s antihipertenzivnim djelovanjem, studija je otkrila i to da visoke razine nitrata u soku od cikle djeluju slično kao acetilsalicilna kiselina, koji sprječava stvaranje toliko opasnih krvnih ugrušaka i pomaže da se ovojnica krvnih žila zaštiti od plaka. Istraživači su bili toliko ohrabreni učinkom cikle na krvni tlak, da su kontaktirali jednu tvrtku koja proizvodi prirodne napitke da proizvede sok od korijena cikle kako bi se ljudima olakšalo uvođenje cikle u prehranu. To bi otkriće moglo pomoći ljudima da uvide kako se neke česte bolesti, poput visokoga krvnog tlaka, mogu spriječiti uravnoteženom prehranom, te da su lijekovi nužni samo u rijetkim i iznimnim slučajevima.

Znanstvena istraživanja pokazala su da konzumacija cikle može pridonijeti i u liječenju demencije. Studija provedena na Sveučilištu Wake Forest dokazala je da dušični oksid povećava protok krvi u bijeloj tvari mozga, te da na taj način može pridonijeti u liječenju demencije. Jer upravo je bijela tvar mozga često pogođena demencijom ili drugim kognitivnim poremećajima.

Cikla je nesumnjivo lako probavljiva namirnica koja nosi epitet superhrane, ali premalo zastupljene u modernoj prehrani.

DJELOVANJA NUTRITIVNE TERAPIJE CIKLOM

-
čvršćuje kožu i jača stijenke krvnih žila
- odstranjuje toksine iz tijela
- prirodan je diuretik (potpomaže izlučivanje mokraće)
- otklanja kiseline iz tijela
- potiče prirodan rast stanica i "popravlja" stanične jezgre
- aktivira stvaranje crvenih krvnih zrnaca
- čini kosu, kožu i nokte sjajnijima i podatnijima

Datum objave članka: 1. 4. 2011.