Jeste li čokoholičari?

Hrana i zdravlje / Hranjive tvari Ivana Šundrica

Kakao sadrži znatne količine magnezija, što može objasniti pojačanu žudnju za čokoladom u slučaju njegova manjka

Čokolada - slatka napast

Svi uživamo u intenzivnu okusu čokolade i izvrsnu osjećaju koji se javlja dok nam se otapa u ustima. Kod nekih to ode i malo dalje, toliko da razviju jaku i svakodnevnu žudnju te postanu takozvani čokoholičari, koji doživljavaju i prave napade žudnje, zbog koje se često ne mogu oduprijeti toj "ovisnosti".

Od sve hrane čokolada ima najviše izražen faktor iskušenja, jer ništa drugo ne može proizvesti toliko strasnu želju kao što to može čokolada. No, ona nas ne čini ovisnikom na način na koji to čine nikotin ili alkohol. Jedan od razloga je jedinstvenost i senzualnost doživljaja konzumiranja čokolade, s obzirom na to da aktivira proizvodnju hormona sreće. Međutim, jeste li znali da dodatni uzrok čokoladnoj žudnji može biti i nedostatak magnezija u organizmu? Kako kakao sadrži znatne količine toga dragocjenog minerala, to može objasniti pojačanu žudnju za čokoladom u slučaju njegova manjka. Istraživanja su pokazala da čokoholičari mogu imati koristi od ciljane suplementacije magnezijem u prehrani: ako redovito uzimaju tablete magnezija, žudnja će im na kraju potpuno nestati.

Bolna noćna buđenja

Drugi tipičan znak nedostatka magnezija su grčevi u listovima: otprilike 40 posto populacije u Njemačkoj pogađa žareća bol u listovima, koja se redovito pojavljuje. Najčešći uzrok vezan je uz poremećaj u metabolizmu minerala. Kako je magnezij mineral od esencijalne važnosti za mišiće, samo zadovoljavajuća opskrba njime osigurava usklađenost i pravilno funkcioniranje mišića i živčanog sustava.

Pod povećanim rizikom od pojave grčeva u mišićima su žene i starija populacija. Grčevi u listovima najčešće se javljaju iznenada, obično usred noći, dok sportaše amatere to bolno iskustvo pogodi obično za vrijeme treninga, ili ako znojenjem izgube veliku količinu tekućine, a ne nadoknade je na vrijeme.

Magnezij smiruje i relaksira

Magnezij je jedna od najvažnijih vitalnih supstancija, bez koje baš ništa ne funkcionira kako treba. Taj mineral aktivira više od 300 enzima u tijelu i stoga je gorivo za bezbroj metaboličkih reakcija. Njegova najvažnija funkcija je smirujući učinak - magnezij relaksira, i to ne samo mišiće nego i živčani i krvnožilni sustav. Stoga je moguće da nervoza, nemir ili noćno škrgutanje zubima mogu biti rezultat nedovoljne opskrbe magnezijem. To se odnosi i na napetost mišića vrata, ramena i leđa, što redovito pridonosi kroničnim glavoboljama ili bolovima u leđima, a to opet dovodi do poremećaja sna, umora i nedostatka koncentracije.

U situacijama akutnog stresa i visoke živčane napetosti, tijelo zahtijeva posebno visoke količine magnezija, kako bi se prevenirala ozbiljna suženja krvnih žila i posljedično povišenje krvnoga tlaka. Stoga, kad ste pod stresom, slobodno posegnite za magnezijem i iskoristite njegov blagotvoran antistresni i smirujući učinak. Opuštajući učinak magnezija na krvožilje općenito pomaže srčano-žilnom sustavu - može prevenirati povišenje krvnog tlaka, normalizira frekvenciju srca i poboljšava srčanu funkciju. Zato mnogi stručnjaci smatraju da je nedostatak magnezija čimbenik rizika za infarkt i srčani udar.

Ženama nedostaje - magnezij

Poremećaj metabolizma magnezija češće se javlja u žena nego u muškaraca. Tipični znakovi nedostatka nisu samo noćni grčevi u listovima, nego i migrena, bolne menstruacije te izražen predmenstrualni sindrom (PMS). Ženama dobro poznati karakteristični simptomi PMS-a, kao što su osjećaj napetosti u grudima i bolovi nalik grčevima u trbuhu u danima koji prethode menstruaciji, ali i za vrijeme menstruacije, mogu nestati ako počnu uzimati magnezij u drugoj polovici ciklusa.

Za čime posegnuti

Osim u čokoladi, veće količine magnezija nalazimo i u pšeničnim mekinjama, sjemenkama suncokreta, indijskim oraščićima, bademima, kikirikiju, soji, smeđoj riži i zobi. No, kako u našoj kulturi prehrane nemamo običaj nijednu od tih namirnica jesti u znatnijim količinama, deficit magnezija u organizmu česta je pojava.

Ako kod sebe opažate neke od navedenih simptoma, svakako trebate nešto poduzeti kako biste uravnotežili metabolizam minerala. A najlakši i najjednostavniji način je uzeti provjerene dodatke prehrani iz linije Biolectra Magnezij.  

Datum objave članka: 1. 12. 2010.
izdvojeni proizvodi