Bakar

Hrana i zdravlje / Leksikon suplemenata

Sve o bakru na jednom mjestu: opći pregled - djelovanje - upotreba i djelotvornost - nuspojave - posebne mjere opreza i upozorenja - interakcije - doziranje

Opći pregled

Bakar je mineral u tragovima koji tijelo treba u malim količinama kako bi ispravno funkcioniralo. Količinu bakra u krvi regulira jetra, a najviše se skladišti u kostima i mišićima.

Bakar je uključen u mnoge procese u tijelu. Održava živčani i imunosni sustav zdravim, podržava razvoj mozga i pomaže u stvaranju crvenih krvnih stanica i kolagena.

Najčešće koristi za liječenje nedostatka bakra i anemije koju može izazvati. Međutim, nedostatak bakra je vrlo rijedak.

Povijesno se koristio za sprječavanje infekcija nakon opeklina. Također se koristi za Alzheimerovu bolest, akne, zubne naslage i mnoga druga stanja, ali ne postoje dobri znanstveni dokazi koji podupiru te upotrebe.

Na koji način djeluje bakar

Bakar ima važnu ulogu u nizu tjelesnih funkcija, uključujući:
 • proizvodnju crvenih krvnih stanica
 • regulaciju otkucaja srca i krvnog tlaka
 • apsorpciju željeza
 • prevenciju upale prostate
 • razvoj i održavanje kostiju, vezivnog tkiva i organa poput mozga i srca
 • aktivaciju imunosnog sustava.

Izvori bakra u hrani

Brojne namirnice sadrže bakar, tako da bi raznolika i uravnotežena prehrana trebala zadovoljiti dnevne potrebe.

Hrana koja sadrži bakar: plodovi mora (kamenice, jastog, lignje, dagnje, školjke), iznutrice (goveđa jetra, bubrezi, srce), orašasti plodovi (indijski oraščići, lješnjaci, bademi, pistacije, pekan orasi, makadamija orasi, kikiriki), grah, grašak, cjelovite žitarice, sjemenke suncokreta, tamna čokolada, kakao, voće, zeleno povrće, crni papar.

Nedostatak bakra

Tijelu nije potrebno mnogo bakra, tako da je ozbiljan nedostatak bakra rijedak, no treba imati na umu da se starenjem povećava potrebna količina.

Postoje bolesti i stanja u kojima su potrebe organizma povećane i mogu dovesti do ozbiljnog nedostatka bakra, kao što su upalne bolesti crijeva koje otežavaju apsorpciju bakra (npr. ulcerozni kolitis, celijakija, Crohnova bolest), cistična fibroza, bolest bubrega, bolest gušterače, ugradnja želučane premosnice, kontinuirano visoka razina stresa, opekline na tijelu, uzimanja suplemenata s visokom dozom cinka (otežava apsorpciju bakra), Menkesov sindrom (genetski poremećaj koji otežava apsorpciju bakra).

Neki od znakova nedostatka bakra mogu biti: anemija, umor, drhtanje, niska tjelesna temperatura, gubitak koštane mase i lomljive kosti, nestabilan hod, nizak broj bijelih krvnih stanica, nepravilan rad srca, blijeda koža, gubitak vida, problemi sa štitnjačom.

Nedostatak bakra dovodi i do promjena u razini kolesterola u krvi, ali potrebno je više istraživanja kako bi se razumjeli učinci bakra na razinu kolesterola i rizik od srčanih bolesti.

Zbog potrebe većeg unosa bakra, liječnik može predložiti dodatke prehrani s bakrom. Ako uzimate dodatak bakra, trebali biste uzeti i dodatak cinka, ali ne u isto vrijeme nego u razmaku od najmanje dva sata.

Uvijek razgovarajte sa svojim liječnikom prije početka uzimanja dodatka bakra.

Previše bakra u tijelu

Bakar je neophodan za preživljavanje, ali previše bakra može biti otrovno. Gornja dopuštena razina unosa bakra postavljena je na 10 miligrama dnevno.

Imati previše bakra u tijelu je rijetkost, ali moguće je. Jedan od razloga je da neki ljudi uzimaju suplemente iako već imaju dovoljno bakra. Neki drugi niti ne znaju da dobivaju više bakra nego je potrebno (bakar može prodrijeti u hranu iz određene vrste posuđa ili u pitanju može biti pijenje vode iz bunara ili vode koja prolazi kroz bakrene cijevi). Trudnoća, kontracepcijske pilule, infekcije, upale i stres također mogu povećati razinu bakra u krvi.

Stanje koje može dovesti do trovanja bakrom je Wilsonova bolest, nasljedni poremećaj u kojem se jetra ne može riješiti viška bakra što dovodi do nakupljanja bakra u mozgu, očima, jetri i bubrezima.

Previše bakra u tijelu može izazvati simptome kao što su mučnina, povraćanje (posebno krvavog ili crnog sadržaj), proljev, bol u želucu, bol u mišićima, glavobolja, vrtoglavica, slabost, proljev, metalni okus u ustima.

Ozbiljno nakupljanje bakra u tijelu može uzrokovati intoksikaciju bakrom, rijetko, ali po život opasno stanje koje može uzrokovati zastoj srca, zatajenja bubrega, oštećenje jetre, žuticu, bolest mozga, komu.

Ako imate ovu bolest ili genetska stanja poput idiopatske toksikoze bakrom ili dječje ciroze, ne biste trebali uzimati dodatke bakra.

Upotreba i djelotvornost

VJEROJATNO DJELOTVORAN U SLUČAJU

 • Nedostatak bakra. Uzimanje bakra na usta ili intravenozno učinkovito je za liječenje nedostatka bakra i anemije uzrokovane nedostatkom bakra. Intravenske proizvode može dati samo zdravstveni djelatnik.


VJEROJATNO DJELOTVORAN U SLUČAJU

 • Osteoporoza. Uzimanje bakra u kombinaciji s cinkom, manganom i kalcijem može usporiti gubitak koštane mase kod starijih žena.


MOGUĆE NEDJELOTVORAN U SLUČAJU


Postoji interes za korištenje bakra u brojne druge svrhe, ali nema dovoljno pouzdanih informacija da bi se moglo reći može li biti od pomoći.

Nuspojave

Kada se uzima „na usta“

Bakar je VJEROJATNO SIGURAN ako se koristi u količini ne većoj od 10 mg dnevno.

Bakar je VJEROJATNO NESIGURAN kada se uzima u većim količinama. Zatajenje bubrega i smrt mogu nastupiti s manje od 1 gram bakrenog sulfata. Simptomi predoziranja bakrom uključuju mučninu, povraćanje, krvavi proljev, groznicu, bol u trbuhu, nizak krvni tlak, anemiju i probleme sa srcem.

Kada se primjenjuje na kožu

Oblozi za rane koji sadrže bakreni oksid su VJEROJATNO SIGURNI.

Posebne mjere opreza i upozorenja

Kada se uzima na usta - Bakar je vjerojatno siguran ako se koristi u količini ne većoj od 10 mg dnevno. Bakar je vjerojatno nesiguran kada se uzima u većim količinama. Zatajenje bubrega i smrt mogu nastupiti s manje od 1 gram bakrenog sulfata. Simptomi predoziranja bakrom uključuju mučninu, povraćanje, krvavi proljev, groznicu, bol u trbuhu, nizak krvni tlak, anemiju i probleme sa srcem.

Kada se nanese na kožu - Oblozi za rane koji sadrže bakreni oksid su vjerojatno sigurni.

Trudnoća i dojenje - Bakar je vjerojatno siguran ako se uzima na usta na odgovarajući način. Osobe od 14 do 18 godina ne smiju unositi više od 8 mg bakra dnevno, a osobe starije od 19 godina ne više od 10 mg dnevno. Uzimanje bakra na usta u većim dozama vjerojatno je nesigurno i može biti opasno.

Djeca - Bakar je vjerojatno siguran ako se uzima na usta na odgovarajući način. Djeca ne bi trebala uzimati više od dopuštene gornje razine unosa (UL) bakra (vidi Doziranje). Uzimanje bakra u većim dozama vjerojatno je nesigurno i može biti opasno.

Određena nasljedna stanja, uključujući idiopatsku toksikozu bakrom i dječju cirozu - Uzimanje dodatne količine bakra može pogoršati ova stanja.

Interakcije

UMJERENA INTERAKCIJA

Budite oprezni s ovom kombinacijom.

Penicilamin stupa u interakciju s bakrom

Penicilamin se koristi za Wilsonovu bolest i reumatoidni artritis. Bakar može smanjiti količinu penicilamina koju tijelo apsorbira i smanjiti učinke penicilamina.

MANJA INTERAKCIJA

Budite oprezni s ovom kombinacijom.

Kontracepcijske pilule (kontracepcijski lijekovi) stupaju u interakciju s bakrom

Razina bakra u krvi povećava se tijekom korištenja lijekova za kontrolu rađanja. Uzimanje bakra zajedno s ovim lijekovima može uzrokovati previsoku razinu bakra u tijelu.

Doziranje

Bakar je dostupan u mnogim multivitaminskim/multimineralnim dodacima, u dodacima koji sadrže samo bakar i u drugim dodacima prehrani.

Bakar u dodacima prehrani često je u obliku bakrenog oksida, bakrenog sulfata, kelata bakrenih aminokiselina i bakrenog glukonata. Ne zna se je li jedan oblik bakra bolji od drugog.

Količina koju treba konzumirati na dnevnoj bazi naziva se preporučeni dnevni unos (PDU), koji iznosi (u mikrogramima - mcg):
 • djeca od rođenja do 6 mjeseci - 200 mcg
 • djeca od 6 do 12 mjeseci - 220 mcg
 • djeca od 1 do 3 godine - 340 mcg
 • djeca od 4 do 8 godina – 440 mcg
 • djeca od 9 do 13 godina - 700 mcg
 • tinejdžeri od 14 do 18 godina - 890 mcg
 • odrasli od 19 godina i stariji - 900 mcg
 • trudnoća - 1000 mcg
 • dojenje - 1300 mcg.

Gornja granica dnevnog unosa bakra uključuju unos iz svih izvora (hrane, pića i dodataka prehrani), a iznosi (u mikrogramima - mcg)
 • djeca od rođenja do 12 mjeseci - nije utvrđeno
 • djeca od 1 do 3 godine - 1000 mcg
 • djeca od 4 do 8 godina - 3000 mcg
 • djeca od 9 do 13 godina - 5000 mcg
 • tinejdžeri od 14 do 18 godina - 8000 mcg
 • odrasli - 10.000 mcg.

Razgovarajte s pružateljem zdravstvenih usluga kako biste saznali koja bi vrsta proizvoda i doza mogli biti najbolji za određeno stanje.


Izvor fotografije: Shutterstock
 

Datum objave članka: 23. 8. 2023.
izdvojeni proizvodi