Intimnost u menopauzi - kako u potpunosti uživati?

Žensko zdravlje / Ginekologija Katarina Kujundžić mag. pharm.

Lubrikanti su pravo rješenje u slučaju izražene suhoće rodnice jer hidriraju i podmazuju te ujedno štite i njeguju vanjsko genitalno područje

Hormonske promjene su prirodna pojava, no tijekom menopauze mogu imati tjelesne i emocionalne učinke na spolni život žene.

Nakon što žena zagazi u četrdesete, postupno se smanjuje proizvodnja hormona pa razina estrogena i progesterona počinje opadati, što u između 45. i 55. godine rezultira zadnjom menstruacijom (menopauza). Vrijeme njezina nastupa obično se definira retrogradno, nakon što žena nije imala krvarenja godinu dana.

Što se događa s tijelom žene u menopauzi?

Tijekom perimenopauze pada razina hormona odgovornih za plodnost i trudnoću što dovodi promjena u tkivu rodnice i stidnice u smislu vulovaginalne atrofije - tkivo stidnice i rodnice gubi elastičnost i vlažnost (smanjuje se sposobnost podmazivanja) te postaje osjetljivije na oštećenja.

Zbog suhoće rodnice pojačano je trenje tijekom spolnog odnosa koje može izazvati nelagodu i bol, što je jedan od razloga smanjene želje za intimnošću.

Menopauza i emocije

Fluktuirajuća razina hormona ima velik utjecaj na emocionalni život i raspoloženje. Žene u postmenopauzi pokazuju veću razinu umora, anksioznosti i pada raspoloženja, što u kombinaciji s fizičkim učincima na reproduktivni sustav rezultira smanjenim spolnim nagonom ili nemogućnošću uživanja u intimnom odnosu, a to sve može utjecati na samopouzdanje žene.

Postmenopauzu ne proživljavaju sve žene jednako. Neke to razdoblje vide kao priliku za slobodu kada se više ne moraju brinuti o mjesečnicama i mogućoj trudnoći te pune samopouzdanja nastavljaju uživati u životu. Druge žene osjećaju da je njihovoj “mladosti” došao kraj zbog čega gube interes za raznim aktivnostima u kojima su prije uživale, uključujući i spolni odnos.

Kako poboljšati intimnu vezu s partnerom?

Podaci pokazuju da otprilike 50 posto žena u pedesetim godinama uživa u intimnim odnosima, dok u sedamdesetim taj postotak pada na tek 27 posto. Žene često prestaju biti intimne sa svojim partnerom jer se teško uzbude ili im je teže doživjeti orgazam.

Starenje ne znači da intima treba nestati. Mnogo je načina kako i u tom razdoblju života održati intimu i uživati u spolnom odnosu, pri čemu je komunikacija s partnerom ključna za postavljanje realnih očekivanja. Stoga otvoreno razgovarajte s partnerom jer vam to može pomoći u zajedničkom istraživanju i pronalaženju novih načina zadovoljavanja intimnosti.

U tom smislu, donosimo nekoliko savjeta kako dodati “iskre” i njegovati vezu s partnerom:
  • Dijelite. Intimnost uključuje stalno istraživanje među dvoje ljudi. Ne bojte se biti izloženi pred svojim partnerom i dijeliti s njim svoje najdublje misli, strahove i osjećaje.
  • Promijenite rutinu. Nakon nekog vremena, zajednički život može postati navika. Stoga nakratko zaboravite rutinu i učinite nešto neočekivano - isprobajte novu destinaciju za godišnji odmor ili posjetite moderni novi bistro umjesto uobičajenog restorana petkom navečer.
  • Učinite nešto lijepo za svoju bolju polovicu. Uljepšajte dan svom partneru - uputite mu kompliment, napravite njegovo omiljeno jelo ili preuzmite kućanski posao koji je inače njegov.
  • Krenite zajedno u novi projekt. Rad uz partnera na zajedničkom cilju može vam pomoći ojačati vezu i stvoriti lijepe uspomene.
  • Odvojite vrijeme samo za sebe. Između posjeta unucima, liječničkih pregleda i drugih životnih obaveza, kvalitetno vrijeme s vašim partnerom gotovo da i ne postoji. Zato isplanirajte dane u mjesecu samo za vas dvoje. Naravno, to ne mora biti ništa otmjeno - večer uz kokice i omiljenu TV emisiju kod kuće može biti baš spoj koji trebate.
  • Pokažite fizičku naklonost. Spolni odnos može biti ugodan, ali intimnost se može izgraditi i bez njega. Jednostavne radnje poput plesanja u kuhinji uz omiljenu melodiju, masaže leđa ili držanja za ruke tijekom šetnje parkom mogu vam pomoći u zbližavanju.

Lubrikanti - mali trik za veliko uživanje

Lubrikanti su pravo rješenje u slučaju izražene suhoće rodnice jer hidriraju i podmazuju te ujedno štite i njeguju vanjsko genitalno područje.

Gynaicol gel osigurava dugotrajno vlaženje genitalnog područja i poboljšano podmazivanje, ublažavajući poteškoće povezane sa suhoćom u genitalnom području. Može se nanijeti na vanjsko genitalno područje u žena ili na penis u muškaraca. Ne sadrži hormone pa nema kontraceptivni učinak. Bazira se na vodi i ne ostavlja trajne mrlje.

Ako i nakon korištenja lubrikanta još uvijek osjećate nelagodu tijekom spolnog odnosa obavezno se obratite liječniku kako biste otkrili u čemu je problem i pravodobno reagirali.

Izvor fotografije: Shutterstock
 

Datum objave članka: 4. 5. 2022.
promo
izdvojeni proizvodi