Matičnjak

Biljna ljekarna / Biljke od A do O dr. sc.   Stribor Marković fitoaromaterapeut

Matičnjak je trajna zeljasta biljka visoka od 30 do 90 cm, najčešće bogato razgranata, kratko dlakava, s mirisom limuna...

Botanički podaci

Matičnjak (Melissa officinalis L.) je trajna zeljasta biljka visoka od 30 do 90 cm, najčešće bogato razgranata, kratko dlakava, s mirisom limuna. Listovi su jajasti, grubo pilastih rubova, suženi u kratke peteljke, nasuprotni i dugi od 2 do 8 cm. U pazušcima gornjih listova nalaze se bijeli dvousnati cvjetovi združeni u prividne pršljene. Cijev vjenčića cvijeta trbušasto je proširena i savijena prema gore. Čaška je tronasta, također dvousnata.

Matičnjak se katkad pogrešno naziva prema latinskom imenu melisa, a pod tim imenom se često prodaje kao eterično ulje.

Dijelovi biljke koji se koriste

Prema europskoj regulativi, službeno su ljekoviti listovi matičnjaka te njegove iscrpine. Druge dijelove biljke ne smatra se ljekovitima. U aromaterapiji se koristi eterično ulje matičnjaka.

Kemijski sastav

List sadrži vrlo malo eteričnoga ulja, 0,06 - 0,375 posto. Stoga eterično ulje uopće nije ljekoviti sastojak lista. Suhi list sadrži vrlo velike količine ružmarinske kiseline (oko četiri posto) i po tom je sastojku droga kemijski prepoznatljiva. Sadrži i flavonoide poput luteolina, kvercetina, apigenina i kemferola te manje količine triterpena poput ursolične kiseline.

Eterično ulje dobiva se destilacijom vodenom parom lista matičnjaka. Budući da je sadržaj eteričnoga ulja iznimno nizak, nastalo ulje vrlo je skupo (više od 300 kn za 5 mL): potrebno je destilirati 5 - 16 tona svježe biljke za jedan kg eteričnog ulja! Stoga je eterično ulje matičnjaka svrstano u klasu skupocjenih ulja (zajedno s ružom, ylang-ylangom ekstra, nerolijem gorke naranče...), pa većina ljudi u Hrvatskoj, čak i znatan broj aromaterapeuta, nikad nije niti pomirisao to eterično ulje. U njegovu sastavu ističu se aldehidi (geranial, neral, citronelal) i vrlo je ugodne, osebujne limunaste arome. Vrlo su tražene, a na police uglavnom dolaze loše patvorine, vrste citronela pomiješane s lavandom, limunska trava, litsea, destilirano ulje limuna te smjese eteričnoga ulja matičnjaka s navedenim uljima. U najgorem slučaju patvori se sintetskim spojevima. Budite iznimno oprezni u kupnji, a cijena vam može biti jedan od kriterija. Oznake poput "100 posto prirodno i čisto" ni približno ne garantiraju kvalitetu eteričnoga ulja, jednako kao niti mjesto prodaje jer mnoge ljekarne, pa čak i škole za aromaterapiju, prodaju patvorine eteričnoga ulja matičnjaka.

Indikacije

List je službeno je odobren za unutarnju i vanjsku primjenu. Unutarnja primjena indicirana je za: nervoze, iritabilnost i slične lakše psihičke tegobe te za probleme probavnog sustava, poput grčeva i otežane probave. Vanjska primjena indicirana je za: infekcije herpes virusom, pogotovo herpes labialis.

U tradicionalnoj fitoterapiji koristi se kod nesanice, premda je manje djelotvorna od vrsta odoljena (Valeriana officinalis) i pasiflore (Passiflora incarnata). Katkad se koristi i kao pomoćna terapija mučnine u ranoj trudnoći, zajedno sa sokom svježeg đumbira (Zingiber officinale). Tradicionalno se koristio s listom koprive za liječenje anemije izazvane manjkom željeza.

Regulatorne agencije nisu odobrile eterično ulje, vjerojatno zbog rijetkosti i cijene te manjka podataka o kliničkoj i tradicionalnoj upotrebi. Vodeći aromaterapeuti - Daniel Pénoël, Pierre Frachomme, Dominique Baudoux i Kurt Schnaubelt - slažu se da indikacije sliče upotrebi lista, stoga se koristi kod nervoze, nesanice, napada histerije i fobija, a koristi se i kao dodatna pomoć kod tahikardije (povećanog broja otkucaja srca) izazvane stresom. Uglavnom se sugerira dermalna upotreba, a zbog sadržaja aldehida oralnim putem smije se uzimati isključivo u kapsulama. Nasuprot tvrdnjama iz mnogih knjiga, eterično ulje matičnjaka nije učinkovito protiv herpes virusa, već se za tu tegobu koriste vodeni ekstrakti matičnjaka. Ulje matičnjaka rijetko se upotrebljava zbog cijene, ali postoje i djelotvorne zamjene, poput eteričnog ulja mažurana i usplođa mandarine. Stoga ćemo navesti samo dermalni način upotrebe.

Način primjene i doziranje

List - unutarnja primjena

Infuz
se priprema tako da se 2 - 3 grama suhog lista prelije s 200 mL kipuće vode, ostavi stajati 10 minuta i procijedi. Ta količina priprema se tri puta na dan i pije između obroka.
Tinktura koju kupujete mora biti spravljena od jednog dijela suhe biljke na pet dijelova 45-postotnog etanola. Pije se u dozi od 2 - 6 mL u čaši mlake vode tri puta na dan.
SIPF ekstrakt (integralna suspenzija ljekovitog bilja) najdjelotvorniji je iscrpak biljke jer objedinjuje najviše razine djelotvornih spojeva. Sadrži i najviše količine eteričnog ulja jer se biljka ne podvrgava sušenju, pa u tom pripravku ono postaje djelatna komponenta. Koristi se u dozi od 3 do 5 mL dva do tri puta dnevno, u pola čaše vode između obroka.

Vrijeme terapije traje do poboljšanja simptoma, uz konzultacije s liječnikom.

List - vanjska primjena

Krema koja sadrži 1 posto liofiliziranog (hladno osušenog) vodenog ekstrakta matičnjaka (70:1), maže se na oboljelo područje 2 - 4 puta dnevno. Koristi se do poboljšanja stanja.

Eterično ulje

Dermalna upotreba
mahom se primjenjuje putem masaže. Pripravljaju se obično jedan do dva postotne otopine eteričnog ulja u hladno prešanom, nerafiniranom bademovu ulju, zajedno sa sinergijskim uljima (eterična ulja usplođa ili lista mandarine, mažurana…). Bademovo ulje preporučuje se zbog vrlo blagog mirisa koji ne narušava miris eteričnog ulja. Masaža se izvodi po potrebi, kao dodatni tretman navedenih tegoba (jednom do dva puta tjedno). Pazite da koristite isključivo pravo, nepatvoreno eterično ulje.

Oralna upotreba se sugerira se oralna upotreba ovog eteričnog ulja. Čak i profesionalno educirani aromaterapeuti rijetko oralno propisuju čisto eterično ulje matičnjaka.

Kontraindikacije i nuspojave

Matičnjak je iznimno sigurna, netoksična biljka. Ne postoje ograničenja i upozorenja za njegovu upotrebu. Upotrebom kod psihičkih tegoba ne razvija se ni tolerancija niti ovisnost. U propisanoj količini, eterično ulje posve je sigurno za korištenje. Čisto eterično ulje izaziva iritaciju i crvenilo kože. Upotrebom patvorina često se mogu javiti neželjene reakcije poput alergije, iritacije, pa čak i mučnine. To pogotovo vrijedi za sintetske patvorine.

Datum objave članka: 1. 10. 2006.