Ambrozija - alergogena i dalekometna

Bolesti i stanja / Alergologija i imunologija Ozren Podnar prof.

Pelud ambrozije, jedan od važnih uzročnika kasno ljetne i rano jesenske alergije, toliko je raširena da ju je teško izbjeći

Primjećujete li da vam se u ovo doba godine kiše, curi vam iz nosa, a oči suze i peku? Ništa čudno, s obzirom na to da kolovoz označava početak sezone ambrozije u našem podneblju, koja se proteže na rujan.

Svaki četvrti stanovnik našeg planeta pati od peludne alergije, a svaki osmi je alergičan na pelud ambrozije. Broj oboljelih raste iz godine u godinu, zbog čega je alergija na pelud ove biljke postala velik javnozdravstveni i gospodarski problem. Širenju biljke pogoduju globalno zatopljenje i porast razine ugljičnog dioksida u zraku. Na to upućuju rezultati pokusa koji su pokazali da je proizvodnja peludi tim veća što je više ugljičnog dioksida u zraku

Ambrozija je tvrdokorna i otporna biljka koja može rasti na brojnim lokacijama. Većinom raste po poljima, uz staze i na zapuštenom zemljištu. Svake sezone jedna jedinka proizvodi prosječno milijardu zrnaca peludi, koja zbog neznatne težine mogu prevaliti udaljenost i veću od 600 kilometara od početnog mjesta.

U Hrvatskoj je ambrozija prvi put primijećena daleke 1941. na području Podravine, Posavine i Slavonije, i od tada se širila dalje uz jadransku obalu, te je nalazimo u području Istre, na Krku, pokraj Zadra i kod ušća Neretve. Brzina migracije ambrozije iznosi između šest i 20 kilometara godišnje, u smjeru od istoka prema zapadu. Ambrozija u našim krajevima niče sredinom travnja, a cvatnja započinje sredinom srpnja i traje sve do prvih mrazeva. Koncentracija peludi najveća je u ranim jutarnjim satima i prije podne.

Dišni putovi na udaru

Peludna alergija (peludna groznica, alergijski rinitis) je alergijska bolest gornjih dišnih putova koju uzrokuje cvjetni prah (pelud ili polen) stabala, trava i korova. Stoga ima sezonski karakter. Ako alergijski rinitis traje cijelu godinu, tada su vjerojatni uzrok alergije grinje kućne prašine, dlake kućnih životinja ili plijesan.

Tegobe koje izaziva pelud ambrozije mogu itekako utjecati na kvalitetu života pogođene osobe, uključujuću sposobnost obavljanja poslova i ispunjavanja školskih obveza. Razlog su tome izraženi simptomi, poput napada kihanja, curenja sluzi iz nosa i suženja iz očiju, uz peckanje i oticanje vjeđa. Alergija na ambroziju izaziva i sindrom "oralne" alergije, koji dovodi do pogoršanja simptoma nakon jedenja svježeg voća i povrća, uz peckanje u grlu i usnoj šupljini te umjeren angioedem. Žrtve alergije na ambroziju mogu doživjeti simptome tog sindroma nakon što pojedu bananu, dinju, krastavac, sjemenke suncokreta i ehinaceu, ili popiju čaj od kamilice.

S obzirom na to da su simptomi peludne alergije i prehlade vrlo slični, katkad ih je teško razlikovati. Simptomi peludne alergije obično su dugotrajniji, te se protežu na nekoliko tjedana ili mjeseci, a simptomi prehlade obično traju kraće - nekoliko dana.

BIČ BOŽJI ILI BOŽJA HRANA?

Neobično zvuči podatak da je znanstveni naziv za ambroziju istovjetan nazivu božanske hrane iz grčkih mitova, koju su na Olimp nosile golubice. Ambrozija (grčki ambrosia) je kod Homera savršeno jelo, kojom su se gostili bogovi i polubogovi i koja je onom tko je okusi davala besmrtnost i vječnu mladost.

Čini se da podudarnost naziva nije slučajna, te da i ime božanske namirnice i alergogene biljke potječe od grčkog ambrotos, što znači besmrtan. Upravo je taj pojam asocijacija na tu otpornu biljku, koje se čovjek teško rješava jednom kad ona zaposjedne neko područje.

Prevencija i samopomoć

Većina ljudi koji su doživjeli napad alergije uoči svake sezone tješi se da će ih ovaj put alergen mimoići ili da su u međuvremenu na njega postali imuni. Takva nadanja najčešće su neutemeljena.

Osobe alergične na pelud ambrozije trebale bi za sezone cvatnje ambrozije držati zatvorene prozore od stana i automobila tijekom putovanja. Savjetuje se izbjegavanje jutarnjeg provjetravanja prostorija od pet do 10 sati, kad je koncentracija peludi ambrozije u zraku najviša. Boravak u prirodi trebalo bi planirati za poslijepodnevne sate i predvečer, te izbjegavati, ako je to moguće, boravak izvan kuće ili stana za suhih i vjetrovitih dana. Slobodno vrijeme poželjno je provoditi što je moguće češće na planinama iznad 1000 metara nadmorske visine.

Ruke valja prati što češće, a kosu svaku večer, jer se peludna zrnca skupljaju i na vlasima kose. U slučaju teže alergijske reakcije prilikom izlaska iz kuće za suhih i vjetrovitih dana može se nositi i maska. Radi što boljeg prilagođavanja vremenskim promjenama, preporučljivo je redovito pratiti bioprognozu i oslanjati se na podatke alergijskog semafora te, po mogućnosti, u skladu s tim planirati slobodno vrijeme.

S liječenjem započeti čim prije

Odsutnost ili ublažavanje alergijskih tegoba osiguravaju se odabirom pravilne i redovite farmakoterapije. Osjetljivi na pelud ambrozije s terapijom trebaju započeti na vrijeme, prije sezone cvjetanja, i provoditi je sve dok je alergen prisutan u zraku. Konkretno, liječenje peludne hunjavice treba započeti u ranom kolovozu, najmanje 15 dana prije početka polenacije i traje do kraja – otprilike do sredine rujna.

Datum objave članka: 5. 9. 2019.
izdvojeni proizvodi