Beta-glukani kao stimulatori imunosnog odgovora

Bolesti i stanja / Opća medicina Petra Štefanac mag. pharm.

Beta-glukani imaju značajne fiziološke učinke zbog čega su i postali tako popularni, posebno oni izolirani iz stjenke kvasca ili gljiva koji imaju imunomodulatorni učinak

Kroz povijest, ljudi su uvijek tražili lijek u prirodi. Za mnoge biljke, alge i druge organizme znanstveno je dokazano djelovanje na zdravlje čovjeka, koje je često rezultat djelovanja više različitih komponenti. Moderna znanost trudi se te komponente izolirati i definirati njihova svojstva, a jedna od njih su i beta-glukani izolirani iz stjenke gljiva, kvasaca ili algi.
 
Ponuda beta-glukana posljednjih je godina drastično porasla. Beta-glukan postao je dostupan u različitim oblicima, poput tableta, sirupa ili granula koje se otapaju u vodi, kao i u različitim kombinacijama s vitaminima i mineralima. Postavlja se pitanje kako iz tako velike ponude odabrati nešto za sebe, i, što je još važnije, kako odrediti je li baš beta-glukan pravi izbor za nas.

Značajke beta-glukana

Beta-glukani imaju značajne fiziološke učinke zbog čega su i postali tako popularni. U nastavku ćemo se fokusirati na beta-glukane izolirane iz stjenke kvasca ili gljiva koji imaju imunomodulatorni učinak, što znači da mogu potencirati ili smanjiti imunosni odgovor. Budući da ih u današnje vrijeme koristimo za potenciranje imunosnog odgovora, i da je taj učinak istražen, govorimo o skupini imunostimulatora.
 
Imunostimulatori prvenstveno djeluju na nespecifični imunološki odgovor koji čini prvu liniju obrane u dodiru s uzročnikom bolesti. Oni se vežu na različite receptore na površini fagocita koji su dio nespecifičnog imunosnog odgovora. Pojačavaju aktivnost i dijeljenje fagocita koji „proždiru“ mikroorganizme i oštećene stanice. U novijim studijama istražuju se učinci i na T i B limfocite. Imaju nisku do neznatnu toksičnost. Njihov učinak istražen je u infekcijama, radijacijskoj bolesti i različitim vrstama karcinoma.
 
Skupine u kojima učinak beta-glukana nije dovoljno istražen su trudnice, dojilje, osobe s autoimunim bolestima i AIDS-om. Budući da se radi o osjetljivim skupinama, zasigurno će biti potrebno dosta vremena kako bi se studijama prikupili relevantni podaci.  

Što nam govore istraživanja

Karcinom

Beta-glukan se može primijeniti oralno, intravenski ili intraperitonealno kao pomoćna terapija. Najviše istražen i prihvaćen je oralni put primjene. U studijama je zabilježeno različito doziranje, a u novije vrijeme istražuju se kombinacije s različitim elementima, npr. monoklonskim protutijelima. Dosadašnje studije na ljudima pokazale su da beta-glukani u kombinaciji s kemoterapijom poboljšavaju kvalitetu života i preživljavanje oboljelih. Iako studije pokazuju obećavajuće rezultate, prije upotrebe beta-glukana u onkoloških pacijenata obavezno je savjetovati se s liječnikom i ljekarnikom.
 
Infekcije

Najčešće infekcije u odraslih su sezonske respiratorne infekcije koje smanjuju radnu sposobnost. Dvostruko slijepa studija Graubauma i suradnika iz 2012. bavila se profilaktičkim učinkom beta-glukana na epizode klasične prehlade u inače zdravih odraslih pojedinaca. Rezultati studije pokazali su značajno manju učestalost prehlade u grupi koja je koristila suplementaciju beta-glukanom u odnosu na grupu koja je dobivala placebo. Slični rezultati dobiveni su i u studiji Fullera i suradnika, također iz 2012., u kojoj se istraživao utjecaj beta-glukana na upale gornjeg dišnog sustava - nije bilo razlike u trajanju simptoma između beta-glukan i placebo grupe, ali su simptomi u beta-glukan grupi bili blaži.
 
Djeca

Pretraživanje literature o primjeni beta-glukana u djece ne daje puno rezultata. Jedna studija iz Češke pokazala je da beta-glukan može poboljšati fizičku izdržljivost djece s respiratornim problemima starosti 8 do 12 godina, dok je druga studija pokazala da pleuran (beta-glukan izoliran iz bukovače) smanjuje učestalost ponavljajućih respiratornih infekcija u djece od 3 do 7 godina. Proizvođači beta-glukana za djecu uglavnom preporučuju njegovu primjenu u trajanju od dva do četiri tjedna preventivno u sezoni respiratornih infekcija, za vrijeme trajanja bolesti ili tijekom oporavka od bolesti, ali ne preporučuju primjenu beta-glukana u djece mlađe od tri godine.  
 
Alergije

Studija objavljena u časopisu Food Science and Nutrition bavila se učinkom beta-glukana kod osoba alergičnih na ambroziju. Jedna grupa ispitanika dobivala je 250 mg beta-glukana tijekom četiri tjedna, a druga grupa placebo. Rezulati su pokazali manju pojavnost i intenzitet simptoma te općenito bolje raspoloženje u grupi koja je dobivala beta-glukane. Razina imunoglobulina IgE nije bila promijenjena. Rezultati studije su zanimljivi, no budući da se radi o studiji s malim brojem sudionika, postoji potreba za provođenjem studija s većim brojem ispitanika kako bi se ovi rezultati mogli potvrditi i primijeniti u praksi.  
Datum objave članka: 20. 1. 2020.
izdvojeni proizvodi