Bez suvišnih kilograma nakon blagdana

Bolesti i stanja / Opća medicina

U blagdansko vrijeme katkad je teško izbjeći kalorijske bombe i alkohol, no štetu koju bi pretrpjela vaša linija ipak možete ublažiti

U kojoj ste vi kategoriji?

Jeste li i vi među onima koji kraj blagdana uvijek dočekaju s nekoliko suvišnih kilograma? Jer unatoč svim dobrim namjerama da postupite drukčije i u novu godinu uđete besprijekorne linije, 1. siječnja shvatite da ste se udebljali više nego obično! Naravno, katkad je teško na zabavama i obiteljskim okupljanjima izbjeći kalorijske bombe i alkohol, no uz naših osam savjeta mogli biste umanjiti štetu koju bi pretrpjela vaša linija.

Korak 1: U svakodnevicu uključite više vježbanja

Jedan od najučinkovitijih načina gubljenja kilograma je redovito vježbanje. Naravno, u danima kad jedete više trebat ćete i više vježbati kako biste spriječili nakupljanje neželjenih kilograma u tijelu. Primjerice, vježbate li obično 30 minuta dnevno, pokušajte povisiti na 45. Ako vježbate samo tri puta tjedno, počnite to činiti četiri puta! Ovo je odličan način da sagorite više kalorija i time spriječite dobivanje neželjenih kilograma, a i bolje ćete se osjećati i imati više energije

Što ako još niste započeli s vježbanjem? Počnite što prije! Posjedujete li sobni bicikl koji vam služi kao vješalica za odjeću, upotrijebite ga u njegove prave svrhe. Možete ga smjestiti ispred televizora i, dok vježbate, gledati omiljenu televizijsku seriju. Tako će vam vježbanje brže proći.

Vrlo je dobra zamisao i uključivanje svakodnevnih aktivnosti u vježbu: umjesto da s prijateljicom odete na kavu, nagovorite je da prošećete; ili pustite omiljenu glazbu dok čistite stan i spojite kućne poslove s plesom.

Korak 2: Obratite pozornost na ono što jedete

Neka vam jedna od prednovogodišnjih odluka bude da svaki dan jedete barem sedam porcija voća i povrća. U usporedbi s ostalim grickalicama, voće i povrće sadrže puno manje kalorija i puno više hranjivih sastojaka. 

Planirajte unaprijed: napunite hladnjak vrećicama narezanog povrća i opranog voća i ponesite vrećicu sa sobom na posao, ili je izvadite kad ste gladni kod kuće. Takve zdrave grickalice će vas zasititi, pa u vašem želucu više neće biti mjesta za nezdravu hranu. Čak ako katkad i malo zgriješite, dobra i zdrava podloga sigurno će umanjiti te grijehe.

Korak 3: Kontrolirajte iskušenja

Ako nezdravu hranu ne vidite, ne možete je ni pojesti, zar ne? Stoga je, ako je moguće, pokušajte izbjegavati.

Pobrinite se da se u domu nemate nezdravih grickalica ili ih držite u jednoj ladici, koju nikad ne otvarate. Isto vrijedi i za vaše radno mjesto. Držite li uvijek kutiju keksa u ladici radnog stola, ne dovodite se u iskušenje i kekse premjestite na neko mjesto gdje vam neće biti dostupni u svakom trenutku. Tako ćete zacijelo manje razmišljati o njima, a i manje ih pojesti. Naravno, iskušenja je nemoguće u potpunosti izbjeći, pa stoga slijedi još jedan savjet što činiti u takvim trenucima.

Korak 4: Jedan grijeh dnevno

Budući da se ne možete uvijek kontrolirati i ne dovesti se u napast, možete si dopustiti da počinite jedan grijeh na dan. To znači da, unatoč svemu, možete uživati u blagdanskom duhu i hrani, samo pripazite da se ne prejedete.

Ograničite unos slatkih iskušenja na jedan komad ili nekoliko manjih komadića i pritom vodite računa da u ostatku dana unesete manji broj kalorija ili ih više potrošite. Zbog toga ne trebate imati grižnju savjesti, s obzirom na to da ste uspješno neutralizirali grijehe.

Korak 5: Na zabavu nikad ne idite gladni

Na zabavama je hrana obično nezdrava, pogotovo na božićnim i novogodišnjim proslavama. Stolovi će zacijelo biti prepuni čipsa, kaloričnih umaka, pizze, slatkih grickalica... Dođete li na zabavu gladni, posegnut ćete za prvom hranom koju ugledate, što vjerojatno neće biti pametna odluka. Zato, planirajte unaprijed i prije odlaska na zabavu pojedite nešto zdravo: na taj način ćete lakše izbjeći nezdrave grickalice.

Pozvani ste na večeru i pretpostavljate da će se na stolu naći samo nezdrava hrana? Napravite veliku, zdravu salatu, ponesite je sa sobom i ponudite je drugim gostima. Tako ćete domaćinima donijeti nešto originalno, a istodobno se pobrinuti da se na stolu nađe barem jedno zdravo jelo!

Korak 6: Racionalno odabirite hranu

Za vrijeme blagdana vjerojatno se često nađete na zabavama, na kojima nećete moći izbjeći hranu. Unatoč tome, i dalje se možete držati svojih prehrambenih principa, samo slijedite pojedine jednostavne savjete.

Hranu stavite na najmanji tanjur koji pronađete. Tako ćete pojesti manje. No, zadržite odlučnost i ne idite po drugu porciju. Na tanjur stavite što je više moguće povrća, izbjegavajte masne umake i drugu nezdravu hranu.

Pri odabiru pića također budite oprezni. U svakom slučaju, količinu alkohola ograničite na dva do tri pića, i umjesto visokokaloričnih alkoholnih krema ili koktela odaberite pivo ili vino. Zatim se ograničite na bezalkoholna i nezašećerena pića, poput vode, nezašećerenoga ledenog čaja ili kave. Ne samo da ćete znatno smanjiti unos kalorija, nego ćete se i idućeg dana probuditi bez mamurluka.

Korak 7: Naučite reći "ne"

Da ne uvrijedimo domaćine, na zabavama i slavljima često pojedemo više hrane nego što smo planirali ili željeli. Izbjegavanje prejedanja se, nažalost, još smatra nepristojnim, pa zbog pristojnosti i osjećaja krivnje često večer završimo prepuna želuca.

Naučite reći "ne" na pristojan način. Jednostavno recite da je hrana bila odlična, ali stvarno ste siti i ne možete više jesti – i držite se toga. Ne dopustite da vam netko nametne osjećaj krivnje ili vas tjera da pojedete još jednu porciju. Odluka se tiče vas i vašeg tijela.

Korak 8: Usredotočite se na druženje

Na zabavi se, umjesto na hranu, usredotočite na druženje. Maknite se što dalje od stola s hranom i pokušajte se upustiti u zanimljiv razgovor koji će vas toliko zaokupiti da ćete ubrzo zaboraviti na hranu.

Čak i ako ste pozvani na večeru, držite se istog pravila: pokušajte se smjestiti pokraj zanimljivih ljudi i prepustite se niskokaloričnom razgovoru, a ne visokokaloričnoj hrani.

Izvor: http://budi-fit.hr/

Datum objave članka: 1. 12. 2012.
izdvojeni proizvodi