Bolesti mokraćnog sustava ljeti - sprječavanje i samoliječenje

Bolesti i stanja / Opća medicina

U slučaju lakšeg oblika upale i pravodobnog liječenja, moguće je otkloniti simptome kod kuće, uz pomoć biljnih čajeva i lijekova

Najčešće „ljetne“ mokraćne infekcije

Infekcije mokraćnog sustava pripadaju skupini najčešćih bolesti koje se javljaju u ljetnim mjesecima i nakon povratka s godišnjeg odmora. Među češćim infekcijama su upala mokraćnog mjehura (cistitis) i upala bubrega (pijelonefritis). Bubrežni kamenci (urolitijaza) su također češći ljeti, a pogađaju do pet posto svjetske populacije.

Upala mokraćnog mjehura (cistitis) je česta „ljetna“ bolest, a najčešći uzrok je bakterija Escherichia coli. Akutni cistitis mnogo je češći kod žena nego kod muškaraca, što se objašnjava širom i kraćom mokraćnom cijevi kod žena.

Upala bubrega (pijelonefritis) jedna je od najčešćih infekcija mokraćnog sustava koja se javlja u gotovo svim dobnim skupinama. Uzrok upale bubrega mogu biti upalne bolesti uha, nosa ili grla, kao i uzlazno širenje infekcije iz donjih mokraćnih putova.

Bubrežne kamence (urolitijaza) karakteriziraju kamenci koji ometaju protok mokraće iz bubrega, s tim da njihovi moguće oštri rubovi iritiraju sluznicu mokraćovoda što izaziva jaku bol. Razlog njihova stvaranja je zasićenost mokraće određenim solima ili nedostatak tvari koje sprječavaju stvaranje kamenca.

Ne dopustite da vam upala mjehura upropasti odmor

Osjećate potrebu ići na toalet svakih 10 minuta? Osjećate se neugodno i ne možete mirno sjediti? Ne možete spavati jer se budite i po nekoliko puta tijekom noći? Odmor na plaži se pretvorio u noćnu moru?
 
Svatko tko je ikad imao upalu mokraćnog mjehura iz vlastitog iskustva razumije o čemu govorimo, zbog čega je rješavanje tog problema prioritet čim se pojavi.
 
Upala mokraćnog mjehura može se manifestirati osjećajem peckanja pri mokrenju, učestalim mokrenjem manje količine mokraće, jakim i neočekivanim porivom na mokrenje, osjećajem nepotpuno ispražnjenog mjehura nakon mokrenja, bolovima u donjem dijelu trbuha, zamućenom mokraćom i općom slabošću, a u težim slučajevima i pojavom krvi u mokraći.
 
Uzroci upale mjehura
 • Hladnoća i vlaga - ne, nije mit. Kupaći kostim koji ostane mokar, klima uređaj, mokra obuća i sjedenje na hladnoj površini mogu uzrokovati upalu mjehura.
 • Oslabljen imunosni sustav.
 • Loša osobna higijena. Genitalno područje perite samo toplom vodom i neutralnim pH sapunom.
 • Pogrešno brisanje nakon obavljanja nužde. Brišite se isključivo u smjeru od sprijeda prema natrag kako biste izbjegli mogućnost prijenosa bakterija iz analnog područja.
 • Kontracepcija. Korištenje vaginalne dijafragme i spermicida može narušiti vaginalno zdravlje.

Samoliječenje tijekom upale mjehura

Tijekom trajanja upale mokraćnog mjehura, savjetuje se:
 • ograničiti tjelesne aktivnosti i dovoljno se odmarati jer to pomaže imunosnom sustavu u borbi protiv uzročnika
 • piti dovoljno vode jer to potiče uklanjanje patogenih mikroorganizama pojačanim mokrenjem
 • iz prehrane isključiti pretjerano začinjene, slane, dimljene i masne proizvode
 • izbjegavati hladnoću - ako vas muči bol u donjem dijelu trbuha, topli jastučić može biti od pomoći
 • uzeti prirodne pripravke i čajeve ili biljni lijek kao što je Canephron® - ako dođe do pogoršanja simptoma i povišenja temperature iznad 38 °C, vrijeme je za posjet liječniku.

Možemo li liječiti upalu mokraćnog mjehura bez antibiotika?

Liječenje upale mokraćnog sustava uključuje poštivanje režima prehrane, higijenskih mjera i uporabe lijekova. Nepravilno liječena upala mokraćnog sustava može prijeći u kronični oblik i dovesti do ozbiljnijih komplikacija.
 
Iako je osnova liječenja u većini slučajeva antibiotska terapija koju je propisao liječnik, liječenje antibioticima obično negativno utječe na organizam, ali je neizbježno kod ozbiljnijih oblika bolesti.
 
U slučaju lakšeg oblika upale i pravodobnog liječenja, moguće je otkloniti simptome kod kuće, uz pomoć biljnih čajeva i lijekova, a Canephron® je u tom slučaju dobar izbor. Njegov prirodni sastav i dokazana učinkovitost omogućuju brzo uklanjanje simptoma upale, uspješne rezultate liječenja i smanjenje rizika od ponovne pojave cistitisa. Protuupalni i analgetski učinak ujedno će ublažiti peckanje i bol tijekom mokrenja, dok će se intenzitet mokrenja smanjiti.

Savjeti za održavanje zdravlja mokraćnog sustava

Osnovno pravilo uvijek je bolje spriječiti nego liječiti, stoga imamo par savjeta koji vam mogu pomoći svaki dan, a posebno tijekom ljetnih mjeseci i zasluženog odmora:
 • ne pretjeruje sa šećerom i solju, jer zadržavaju vodu u tijelu što može dovesti do povišenja krvnog tlaka, a to utječe i na mokraćni sustav
 • pijte više vode - nedovoljna hidratacija može dovesti do stvaranja bubrežnih kamenaca
 • uravnotežite prehranu - cjelovite žitarice, orašasti plodovi i tamnozeleno povrće dobar su izbor ne samo za mokraćni sustav nego i organizam u cjelini
 • redovito praznite mjehur jer dugotrajno zadržavanje mokraće pogoduje infekciji
 • budite u pokretu - tjelesna aktivnost izvrstan je način za smanjenje rizika od većine bolesti, a izloženost dnevnom svjetlu potiče stvaranje vitamina D, koji je nužan za imunosni sustav i funkciju bubrega.

Canephron® - vaš saveznik kod bolesti mokraćnog sustava

Canephron® je njemački biljni lijek za liječenje akutnih i kroničnih infekcija mokraćnog sustava, kao i za prevenciju i liječenje bubrežnih kamenaca.
 
Canephron® pomaže smanjiti bol u mjehuru i nestanak boli tijekom mokrenja te smanjuje rizik od ponavljajuće upale mjehura.
 
U slučaju nekomplicirane infekcije mokraćnog sustava, pokazalo se da je  Canephron® podjednako učinkovit u usporedbi s terapijom antibioticima, stoga njegova upotreba može smanjiti učestalu i neopravdanu uporabu antibiotika. Kompleksni terapijski učinak omogućuje uklanjanje simptoma u kratkom vremenu, kao i sprječavanje širenja infekcije na bubrege.
 

Plaćeni oglas o lijeku.
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svoj liječnika ili ljekarnika.
BNO-CAN-HR-6/23-DIG-PROMO

Datum objave članka: 19. 7. 2023.
promo