Imunitet - potrebniji no ikada

promo Bolesti i stanja / Opća medicina

Brojna znanstvena istraživanja dokazuju - zdravlje počinje u crijevima, a ravnotežu crijevne mikroflore postižemo redovitim uzimanjem probiotika

Imunitet = zdravlje

Mnogi će u kolokvijalnom razgovoru imunitet izjednačiti sa zdravljem. Logično, jer su ova dva pojma u uzročno-posljedičnom odnosu - dobar imunitet znači zdravlje, dok pad imuniteta može značiti bolest.

Što je zapravo imunitet? Je li to neki nevidljivi štit kojim smo obavijeni i kako možemo utjecati na njegovu snagu?

Riječ imunost vuče korijen iz latinskog jezika i znači „slobodan“, a označava sposobnost organizma da se odupre djelovanju stranih tvari i mikroorganizama (bakterija, virusa, gljivica itd.), što je i glavna zadaća imunosnog sustava.

Kako funkcionira imunosni sustav?

Imunosni sustav je iznimno važan za život, i uz živčani, najsloženiji je sustav u našem tijelu. Čini ga skup organa - u primarne limfne organe spadaju timus i koštana srž, a u periferne slezena, limfni čvorovi i limfno tkivo pridruženo sluznicama. Najvažniji organi u nespecifičnoj obrani su koža i sluznice, koje štite organizam od prodora patogenih mikroorganizama fizičkom barijerom i mehaničkim uklanjanjem te kemijskim tvarima u sekretima na površinama.

Među brojnim funkcijama imunosnog sustava, zaštita od infekcije, odnosno zaraznih bolesti je samo jedna od njegovih funkcija, pri čemu ne samo da detektira stranu tvar nego je uništava i odstranjuje iz tijela. No, imunosni sustav je i više od toga jer nadzire i vlastite stanice i unutarnji okoliš s ciljem održavanja integriteta organizma.

Imunosni sustav radi danonoćno, bez da smo toga svjesni. Trenutak kada privuče našu pozornost znak je da je obrana „popustila“. Ukoliko imunosni sustav zakaže, nastupaju bolesti koje dijelimo na alergijske reakcije, imunodeficijenciju i autoimune bolesti.

Nespecifična i specifična imunost

Kad govorimo o imunosti, trebamo razlikovati dvije razine.

Nespecifična imunost je urođena otpornost na strane tvari s kojima organizam nikad ranije nije došao u dodir i nije specifično usmjerena na točno određeni antigen (antigeni su strane tvari s kojima se susreće imunosni sustav i koje izazivaju imunosni odgovor). Predstavlja prvu liniju obrane i od rođenja osigurava vrlo dobru zaštitu protiv većine mikroorganizama.

Specifična ili stečena imunost može biti prirodno ili umjetno stečena, i to aktivnim ili pasivnim putem:  
  • prirodno stečena specifična imunost
    • pasivno - npr. antitijela majke koje novorođenče dobije putem majčina mlijeka
    • aktivno - npr. antitijela koja imunosni sustav proizvede tijekom infekcije i koja ostaju u tijelu nakon infekcije 
  • umjetno stečena specifična imunost
    • pasivno - npr. unos gotovih proizvedenih antitijela, kako bi se spriječila infekcija ili trovanje (profilaksa protiv tetanusa, bjesnoće i slično)
    • aktivno - npr. imunizacija, to jest cijepljenje.

Moderna znanost je dokazala - imunitet počinje u crijevima

Uloga probavnog sustava je razgradnja unesene hrane i izbacivanje neprobavljivih, ali i štetnih tvari iz organizma. Međutim, ako uzmemo u obzir da se čak 70 posto imunosnih stanica nalazi u crijevima, možemo reći da je ravnoteža mikroorganizama u crijevima osnova dobrog imuniteta. Mikroorganizmi su stalni stanovnici probavnog sustava i sudjeluju u normalnim fiziološkim procesima. Sve dok su ti mikroorganizmi u ravnoteži (što znači da prevladavaju dobre bakterije) i naša obrana je učinkovita.

Brojni su razlozi narušavanja ravnoteže - od neuredna života, preko izloženosti stresu, pušenja, nedovoljno kretanja i loše prehrane do uzimanja antibiotika. A kada dođe do neravnoteže, tj. kada imunosni sustav „olabavi“, organizam postaje podložniji infekcijama i bolestima.

Jedan od načina kako očuvati i održati ravnotežu crijevne mikroflore jest redovito uzimanje probiotika, što dokazuju brojna istraživanja suvremene medicine. Probiotici su sojevi živih mikroorganizama, tzv. dobrih bakterija s povoljnim učincima na organizam, koje možemo unijeti putem hrane ili dodataka prehrani.

Međutim, treba imati na umu da nisu svi probiotici isti. Stoga, prilikom odabira valja provjeriti je li njihova učinkovitost dokazana znanstvenim istraživanjima, koliko sojeva dobrih bakterija imaju te sadrže li umjetne boje i konzervanse.

Zašto su Bio-Kult proizvodi dobar izbor?

Bio-Kult proizvodi zadovoljavaju sve navedene kriterije, jer se radi o višesojnim pripravcima koji su rezultat dugogodišnjih znanstvenih istraživanja, a svaki soj je istražen i pomno odabran.

Bio-Kult proizvodi sadrže žive kulture mikroorganizama, a neki od njih dodatno su obogaćeni biljnim ekstraktima i vitaminima. Ne sadrže bojila, arome ni konzervanse te su otporni na želučanu kiselinu.

U današnje, iznimno izazovno vrijeme potrebno je posvetiti dodatnu pozornost imunitetu - našem najvažnijem štitu u obrani zdravlja. Uz mjere koje organizam štite izvana - fizička distanca, pranje i dezinfekcija ruku, izbjegavanje gužve, od izuzetne važnosti je djelovati na organizam „iznutra“ i osigurati mu dodatnu snagu za njegovu osnovnu funkciju - zdravlje organizma. Osim što treba usvajati zdrave životne navike (kvalitetna prehrana i dovoljno kretanja), ne treba zaboraviti ni na unos dobrih bakterija, najjače vojske u borbi za zdravlje.
 
Datum objave članka: 22. 12. 2020.
izdvojeni proizvodi