Informacije koje bi vaš doktor želio da znate

Bolesti i stanja / Zubi i usna šupljina Luka Lubina dr. med. dent.

Vaše ponašanje u stomatološkoj ordinaciji bitno je ne samo za postizanje zadovoljavajućeg konačnog rezultata liječenja, nego i u odnosu na druge sudionike procesa

Koliko ljudi, toliko ćudi - kaže jedna stara, svima dobro poznata izreka. Zašto je spominjemo u dentalnoj ordinaciji (iako se može referirati i na brojne druge situacije u medicini, kao i u životu općenito), pokušat ćemo opisati u nekoliko redaka, s namjerom da pokušate osvijestiti koliko je i vaše ponašanje bitno, ne samo za postizanje zadovoljavajućeg konačnog rezultata liječenja, nego i u odnosu na druge sudionike procesa.

Nedolazak na dogovoreni termin

S obzirom na raznolikost patologije pojedinih stanja u dentalnoj medicini, zahvati se često ne mogu u cijelosti obaviti tijekom jednog posjeta. Svaki stomatolog želi pomoći svom pacijentu, barem utoliko da ga, na primjer, riješi bolova, i u velikom postotku slučajeva bolovi će i prestati već nakon prve intervencije. No, tu terapija zapravo tek počinje i potrebno je odraditi ostatak tretmana, bilo da je riječ o endodontskom zahvatu, ekstrakciji itd., i završiti započetu terapiju. Na žalost, često se dogodi da pacijent, „kad ga prestane boljeti“, više ne obraća pozornost na zub. Pacijenti moraju znati da lijekovi koji se koriste u prvoj pomoći imaju kratak vijek trajanja, dok neki čak ne bi smjeli predugo ostati unutar zuba jer mogu dovesti do težih komplikacija, zbog čega je započetu terapiju nužno završiti jer su inače velike šanse za gubitak tog zuba.

Ugovorni stomatolozi u Hrvatskoj često imaju i više od 3000 odabranih pacijenata čije zdravstveno osiguranje pokriva većinu zahvata. S obzirom na tako velik broj osiguranika, nerijetko se stvaraju velike gužve i redovi čekanja. Naravno, hitne pacijente uvijek treba primiti pa se često dogodi da se uz naručene, broj pacijenata dnevno udvostruči. Budite solidarni jer dodijeljenih vam 30 minuta može mnogo značiti u radnom danu vašeg stomatologa pa ga, ako ne možete doći, svakako o tome obavijestite - to će mu mnogo značiti jer će u tom terminu moći naručiti drugog pacijenta. Ne zaboravite da je uslugu koju je stomatolog obvezan pružiti vama, obvezan pružiti i svim ostalim pacijentima.

Nepridržavanje uputa stomatologa

Medicina općenito nije svemoguća, no naša je dužnost napraviti sve što je medicinski moguće kako bi se postigli uvjeti da tijelo odradi izlječenje. Međutim, nitko vam ne može garantirati da će vaše tijelo reagirati upravo onako kako smo mi ili vi to zamislili. Ipak, stomatolog mora garantirati da je njegov rad napravljen u skladu sa svim pravilima struke pa je, shodno tome, nužno da se pridržavate uputa koje vam daje prije ili nakon zahvata. Ako znate da je susjedi, rođaku ili prijatelju stomatolog radio nešto drukčije nego što je vaš stomatolog u vašem slučaju napravio, to ne znači da je taj njegov kolega pametniji i stručniji. Svaki slučaj je individualan i svakom se pacijentu pristupa u skladu s njegovom situacijom. Upute su možda najvažnije u slučaju vađenja zuba jer, ako ih se ne pridržavate, zacjeljivanje rane može biti produljeno i bolno, kao i kad je riječ o uputama za oralnu higijenu u slučaju protetskih nadomjestaka (implantati, krunice, mostovi), koji zahtijevaju bolju higijenu nego vaši zubi jer to su ipak umjetna tijela.

Doktori su tu da vam pomognu, zato je bitno da budete iskreni o određenom problemu jer nemoguće je nešto sakriti. Ako dođe do bilo kakvog problema s protetskim radom ili zubom općenito, svaki stomatolog može vrlo jednostavno zaključiti zbog čega je problem nastao. Nemoguće je da se proteza prelomi sama od sebe, nemoguće je da se krunica (navlaka) slomi tijekom četkanja, nemoguće je da se plak i kamenac stvore, a pacijent zube pere tri do četiri puta dnevno... Primjera iz prakse je mnogo. Zato, budite iskreni i recite što se zaista dogodilo jer će vam u tom slučaju doktor brže i bolje pomoći.

Skrivanje istine o terapiji ili bolesti

Ovaj problem ne samo da je neugodan, nego može biti i izrazito ozbiljan i opasan za zdravlje. U današnje vrijeme dijagnostika je veoma napredovala, tako da se svaku ozbiljniju bolest može otkriti vrlo rano dok još nije u uznapredovaloj fazi. No, kakav god napredak bio, i dalje postoji problem „sramote“ u slučaju nekih bolesti.

Stomatologija je ozbiljna grana medicine, a kako zube i usnu šupljinu ne možemo odvojiti od ostatka tijela, tako i terapija koja se koristi u stomatologiji može imati određene posljedice na ostatak tijela. Ako imate bolest poput hepatitisa, AIDS-a, tuberkuloze ili uzrokovanu humanim papiloma virusom i sl., obavijestite o tome svog liječnika prije nego što počne terapiju jer prešućivanjem ne samo da dodatno ugrožavate svoje zdravlje, nego potencijalno ugrožavate i zdravlje doktora i svih pacijenta s kojima će on doći u kontakt. Nitko vas ne smije odbiti zbog bolesti koju imate, stoga je nemate razloga skrivati od svoga doktora, koji je dužan informaciju čuvati za sebe kao dio medicinske dokumentacije. Kod veoma izraženih imunodeficijencija, kao što je AIDS, komplikacije koje mogu nastati tijekom rutinskog zahvata izrazito su neugodne, a vrlo lako ih je spriječiti. Stanja u kojima postoje poremećaji krvnih stanica ili krvi općenito mogu čak i fatalno završiti ako stomatolog ne zna koju terapiju primate. A svi zahvati se mogu rutinski odraditi samo uz prilagodbu terapije.

Trudnoću nipošto i nikad ne smijete skrivati od stomatologa jer rutinski zahvati, kao rendgensko snimanje, mogu završiti dramatično za plod. Ono što trebate je obavijestiti doktora ako ne želite da se za trudnoću još zna - sigurno je da će poštovati vašu tajnu jer je i prema medicinskoj etici to dužan napraviti.

Dr. House, dr. Google, dr. Oz... nisu prijatelji

Živimo u vremenu u kojem su informacije dostupne više nego ikad prije, što zapravo i nije toliko loše, no vrlo često nije ni dobro. Googlanje simptoma najgore je što možete napraviti ako se bojite neke bolesti. Pri tome ne mislim samo na dentalnu medicinu. Simptomi raznih bolesti preklapaju se, a neke specifične bolesti sigurno se neće očitovati i dijagnosticirati na osnovi banalnih simptoma. Na primjer, jedan od simptoma AIDS-a je i seboreja (prhut), što ne znači da svatko tko ima prhut boluje od AIDS-a. Tako je i u dentalnoj medicini: krvarenje zubnog mesa ne znači da ćete odmah izgubiti zub, „kvržica“ na čeljusti ne znači da imate rak usne šupljine, crna točkica na zubu ne znači da imate karijes... Svaki simptom znači samo jedno - morate posjetiti svog liječnika koji će postaviti dijagnozu ili jednostavno zaključiti da vam nije ništa.

Ako ste na nekoj web stranici pročitali nešto o „najmodernijim“ tehnikama bezbolnog liječenja karijesa ili bilo što drugo, takve informacije uzmite s rezervom. Hrvatska dentalna medicina može se pohvaliti izuzetno kvalitetnim stomatološkim fakultetima čiji su profesori svjetski renomirani stručnjaci. Hrvatska komora dentalne medicine redovito organizira kongrese i edukacije na najvišoj razini, a svi liječnici su obvezni redovito pratiti najnovije trendove jer inače ne mogu produljiti licenciju za samostalan rad. Hrvatska nema proizvodnju dentalnih materijala niti dentalne opreme i sve ordinacije su uređene i opremljene stranim aparatima, materijalima i stomatološkim jedinicama, no o kvaliteti naših stručnjaka najbolje svjedoči velik broj stranih pacijenata koji dolaze u Hrvatsku na tretmane, ne samo zbog pristupačnije cijene, nego i zbog kvalitete koju nudi naša dentalna medicina.

Datum objave članka: 1. 6. 2018.