Kad i zašto nositi naočale

Bolesti i stanja / Vidni sustav Nataša Kovač - Ðapić dr. med., spec. oftalmolog

Ako se prvi simptomi slabijeg vida zanemare, vid se nikad neće popraviti, a oko do kraja života ostaje slabovidno

Oko je najvažnije ljudsko osjetilo. To je organ koji nam omogućuje da budemo svjesni svijeta oko sebe. Nažalost, svako oko nije pravilno građeno, pa često ima veću ili manju grešku. Ta greška, koju zovemo refrakcijska anomalija, onemogućava da okolinu vidimo bistro, pa je slika zamućena i nejasna, kao da gledamo kroz nečisto staklo. Nošenjem naočala se najveći dio grešaka može ispraviti, a vid razbistriti. U iznimno malom postotku slučajeva vid se ne može ispraviti naočalama, nego samo kontaktnim lećama, primjerice kod iskrivljenja rožnice koje nazivamo keratokonus.

Kad je vrijeme za naočale

Odgovor glasi - što ranije. Ako kao roditelj primijetite da dijete slabije vidi, približava se televizoru ili u školi ne vidi što piše na ploči, odnosno da pri pisanju ili čitanju često drži glavu vrlo nisko, uzrok može biti greška vida. Malom djetetu, koje ne ide u školu, možete napraviti kućni test tako što ćete mu pokriti jedno, pa drugo oko. Ako pokušava odmaknuti ruku kojom ste mu prekrili oko, velika je šansa da ste mu prekrili oko na koje dobro vidi, odnosno da na nepokriveno oko ne vidi ili slabije vidi.

U svakom slučaju, trebate što prije zakazati pregled kod specijalista za očne bolesti. U slučaju da to stanje zanemarite i naočale se ne propišu pravodobno, vid na oku s greškom nikada se neće popraviti, a oko ostaje do kraja života slabovidno. Na pregledu će oftalmolog odrediti je li riječ o dalekovidnosti (hipermetropija), koja se liječi konveksnim naočalnim lećama s oznakom plus; kratkovidnosti (miopija), koja se liječi konkavnim naočalnim lećama s oznakom minus, ili nepravilnoj zakrivljenosti rožnice (astigmatizam), koja se liječi lećama koje lome svjetlost točno na odrađenoj osi, a označavaju se s plus i minus.

Jačina naočala, posebno kod djece, određuje se nakon ukapavanja kapljica koje šire zjenice. Iako djeca nakon širenja zjenica kraće vrijeme mutnije vide, takvo određivanje dioptrije je pouzdano i preporučljivo.

Naočale u životu odraslih

Kako odabrati najbolje naočale? Nakon četrdesete godine živote, ljudima koji su do tada dobro vidjeli (emetropi), ruke odjednom postaju "sve kraće", pa počinju odmicati tekst jer ga tek odmaknutog dobro vide. Slabije vide čitati kad je osvjetljenje loše i, tipično, bolje vide ujutro, kad su odmorni. Nekima tijekom godišnjeg odmora naočale i ne trebaju, ali čim se vrate u ured ispred računala, opet slabije vide na blizinu.

Njihov se problem može riješiti na dva načina. Jedan je propisivanje naočala za čitanje. No, one imaju ozbiljan nedostatak, jer stvaraju jasnu sliku na točno određenoj udaljenosti, obično na oko 40 cm. Budući da su zahtjevi za jasan vid sada mnogo veći, preporučuju se naočale kojima će čovjek jasno vidjeti i svoje računalo i radni stol, ali i moći čitati. Pri čitanju, osoba treba vidjeti i tako sitan tekst poput onog kojim se pišu upute za upotrebu lijekova ili pojedinih preparata. Naočalne leće koje to omogućuju zovu se business, a pružaju jasan vid do 1,2 metra udaljenosti.

Kratkovidne osobe - Poslije četrdesete primjećuju da im naočale smetaju pri čitanju i radu na blizinu, to jest da bolje vide kad ih skinu. Taj se problem također može riješiti na više načina. Prvi je upravo spomenut - neka naočale imaju na licu dok gledaju na daljinu, a skinu pri čitanju. Međutim, bolje je dati izraditi progresivne naočale koje ne treba skidati, jer omogućuju dobar vid na sve udaljenosti (blizinu, daljinu i srednju udaljenost). Što se navikavanja tiče, najlakše i najbrže na njih se naviknu kratkovidne osobe.

Dalekovidne osobe - Ne vide ni na daljinu ni na blizinu. Ako su do četrdesetih nosili naočale za daljinu, sada im trebaju još jedne za čitanje. I u ovom slučaju postoji više rješenja za postizanje dobre vidne oštrine. Najjednostavnije je nositi jedne naočale kojima se vidi sve. To su progresivne naočale koje omogućuju vid na daljinu, srednju udaljenost i blizinu. Ako pacijent hoće dvoje naočale, najbolje je odrediti jedne za daljinu i druge, business, za blizinu i srednju udaljenost. Krajnje rješenje su jedne naočale za daljinu i jedne za blizinu. Takav pacijent neće dobro vidjeti na srednju udaljenost (npr. dok radi na računalu ili čita tekst u stojećem položaju).

Lažna nada u dobar vid - Stari ljudi koji su do sada nosili naočale odjednom "progledaju" i čitaju bez naočala. Nažalost, nije riječ o čudotvornom ozdravljenju, nego najčešće o početku razvoja očne mrene (katarakte). U tom slučaju pacijent primjećuje da na jedno oko (ili oba) bolje vidi na daljinu kad skine naočale, odnosno da mu naočale koje su do sada bile dobre počinju smetati. Ti pacijenti odjednom počnu čitati bez naočala, na čuđenje svoje okoline.

Tada se treba obratiti oftalmologu, koji će obaviti pregled očiju širenjem zjenica kako bi postavio točnu dijagnozu. U slučaju da je riječ o mreni, naočale više ne pomažu, nego mrenu treba operirati i u oko ugraditi intraokularnu leću. Poslije operacije često ne treba nositi naočale, osim ako vidna oštrina ne zadovoljava.

Ni estetsku ulogu ne treba zanemariti

Kao rezultat suradnje optičke kuće Ghetaldus i modne dizajnerice Ane Marije Brkić, na tržištu će se u travnju pojaviti prvi modeli sunčanih i dioptrijskih naočala s potpisom AMARIE

Naočale imaju i važnu estetsku ulogu. Uz to što su korisne, mogu biti ukras svakom licu, pomladiti nas, postrožiti, naglasiti osobnost, omekšati naš izgled i drugo.

Pomno odabran okvir može istaknuti nešto što želimo, primjerice boju očiju, ali i sakriti nešto što ne želimo da se vidi, primjerice ožiljak na koži, spuštenu vjeđu, bijelu rožnicu zbog ozljede oka ili žmirkanje. Ako držite naočale u ruci dok nešto objašnjavate, naglašavate što govorite, pokazujete samouvjerenost i lakše uvjeravate sugovornika u ono što govorite. Ako dobro vidite, kupite sunčane naočale kao modni dodatak, jer ćete se sigurno osjećati bolje.

Datum objave članka: 1. 4. 2009.