Kako reći zbogom naočalama i lećama

Bolesti i stanja / Vidni sustav Maja Bohač dr. med., spec. oftalmolog

Ne postoji univerzalan način skidanja dioptrije niti najbolja tehnologija, jer pristup mora biti individualno prilagođen vidnim zahtjevima i željama pojedinca

Moderan način života u našu je svakodnevicu uveo mnoštvo promjena, a zbog povećanja broja svakodnevnih aktivnosti dugogodišnji zlatni standardi za ispravljanje dioptrije - naočale i kontaktne leće - često više nisu optimalna rješenja. Paralelno s razvojem laserskih tehnologija za skidanje dioptrije razvijale su se i tehnologije intraokularnih leća, tako da smo danas u mogućnosti skidati 99 posto dioptrija, bez obzira na to je li posrijedi ona za daljinu ili za čitanje, te bez obzira na njezinu vrijednost.

Karakteristike kandidata za pojedinu metodu

Standardno lasersko skidanje dioptrije
Najpogodnije je za osobe između 18 i 50 godina s dioptrijama od -10.0 do +6.0, odnosno do ±6.0 cilindara astigmatizma. Današnjim laserima potrebno je manje od dvije sekunde za skidanje jedne dioptrije. Laserom se mogu ispravljati i nepravilnosti, te ožiljci rožnice koji utječu na kvalitetu vida.

Intracor
Kandidati su osobe starije od 40 godina koje nose naočale za čitanje, a imaju dobar vid na daljinu. Operirati se mogu i osobe koje su već operirale mrenu, a u oku imaju leću koja im omogućuje dobar vid na daljinu, ali su im i dalje potrebne naočale za čitanje. Zahvat se izvodi na Technolas femtosecond laseru čija zraka u središtu rožnice formira pet koncentričnih krugova koji omogućuju izoštravanje vida na blizinu. Utjecaja na vid za daljinu praktički nema. Rad lasera na oku traje samo 20 sekundi, a prva poboljšanja vida primjećuju se dva do tri sata nakon zahvata.

Ugradnja multifokalne intraokularne leće
Kandidati su osobe starije od pedeset koje nose naočale i za daljinu i za blizinu, kao i one kod kojih se razvija siva mrena. Nema gornje dobne granice za ugradnju ove vrste leća. Jedini uvjet za uspješnu ugradnju i odličan rezultat je očuvano zdravlje žute pjege. Tehnologija podrazumijeva izmjenu prirodne leće umjetnom s više dioptrija, što osigurava dobar vid na daljinu, blizinu i srednju udaljenost (za rad na računalu). Operacija u trajanju od 10 do 15 minuta izvodi se u kapljičnoj anesteziji kirurgijom malog reza veličine samo 2 mm, koji cijeli bez šava. Pacijent može ići kući pola sata nakon zahvata, a oporavak traje samo dva do tri dana. Najnaprednijim implantatom na tržištu smatra se multifokalna leća Tecnis tvrtke AMO, s adicijama +2,75D i +3,25D, čiji dizajn pruža kvalitetu vida najsličniju mladom oku koje ima mogućnost izoštravanja slike na svim udaljenostima.

Ugradnja fakične intraokularne leće
Dobri kandidati su osobe od 18 do 50 godina života s izrazito visokim dioptrijama, te sve osobe koje zbog debljine ili nepravilnosti reljefa rožnice nisu pogodni kandidati za lasersko skidanje dioptrije. Leće (koje se stavljaju u oko bez vađenja prirodne leće) funkcioniraju kao kontaktna leća u oku, samo pacijent nema brigu oko nje niti je osjeti. Postoji nekoliko vrsta takvih leća koje omogućuju skidanje izrazito visokih dioptrija od -23 dioptrije do +21 i 6 cilindara astigmatizma.

Može li se govoriti o najboljoj tehnologiji

Ne postoji univerzalna metoda skidanja dioptrije ili najbolja tehnologija. Pristup skidanju dioptrije mora biti potpuno individualiziran i prilagođen vidnim zahtjevima i željama svakog pojedinca. Za pacijente je važno da se odluče za skidanje dioptrije u ustanovi koja, osim lasera, posjeduje i tehnologiju ugradnje intraokularnih leća kako bi odluka o operaciji bila vođena isključivo medicinskom logikom, a ne raspoloživom opremom.

Pri donošenju odluke za liječnike je iznimno važan razgovor s pacijentom, upoznavanje s njegovim stilom života i očekivanjima, a pacijent mora biti u potpunosti upoznat s prednostima i nedostatcima predloženih zahvata kako bi se minimalizirala mogućnost neočekivanog ishoda. Razgovor između liječnika i pacijenta mora biti interaktivan, jer samo tako liječnik može steći dojam o potrebama pacijenta i zajedno s njim odabrati optimalno rješenje korekcije dioptrije.

Datum objave članka: 1. 9. 2013.