Trendovi u korekciji kratkovidnosti

Bolesti i stanja / Vidni sustav Maja Bohač dr. med., spec. oftalmolog

U ispravljanju kratkovidnosti danas se sve više osoba, umjesto optičkim pomagalima, priklanja refraktivnoj kirurgiji

Kratkovidnost (miopia) je optička nesavršenost oka koja se manifestira zamućenim vidom na daljinu i jasnim vidom na blizinu. Najčešći tip kratkovidnosti, takozvana osna kratkovidnost, nastaje tijekom djetinjstva i mladosti kad očna jabučica nastavlja rasti i izduživati se. Oko bez dioptrije dugo je 24 mm. Do nastanka kratkovidnosti dovodi svako daljnje povećanje duljine oka (povećanje duljine za 1 mm dovodi do povećanja od minus tri dioptrije).
 

Slika 1


Točan uzrok nastanka kratkovidnosti do danas nije u potpunosti razjašnjen, no poznato je da genetika i nasljedni čimbenici imaju važnu ulogu u njezinu razvoju (npr. kratkovidnost je najraširenija među žutom rasom).

Osim mutnog vida, visoka kratkovidnost donosi i povećan rizik nastanka problema na očnoj pozadini (mrežnici) zbog krhkosti i "rastegnutosti" struktura na dugačkom oku. Stoga kratkovidne osobe trebaju redovitu liječničku kontrolu.

Moderni trendovi korekcije

Danas se kratkovidnost najčešće ispravlja naočalama i kontaktnim lećama, s tim da se sve više osoba umjesto optičkim pomagalima priklanja refraktivnoj kirurgiji. Refraktivna kirurgija najraširenija je i najuspješnija upravo u liječenju kratkovidnosti, tako da danas gotovo i nema limita u visini dioptrije koja se na taj način može zbrinuti. Dijeli se na metode koje se izvode na površini oka (rožnici) uz pomoć lasera (PRK; LASIK; SMILE) i metode skidanja dioptrije uz pomoć različitih vrsta intraokularnih leća. Izbor metode svakako ovisi o pacijentovoj dioptriji i životnoj dobi. Kirurške metode u pravilu se ne izvode u dječjoj dobi, sve dok ne završi rast i razvoj organizma, pa tako i oka. Naime, dok dijete raste, može rasti i dioptrija, a i karakteristike dječjeg oka razlikuju se u odnosu na oko odrasle osobe. U pravilu, kirurška korekcija dioptrije dolazi u obzir tek nakon osamnaeste godine života, odnosno kad prestane rast dioptrije (ili su promjene minimalne) barem godinu dana.

Lasersko skidanje dioptrije

Najprikladnije je za osobe između 18 i 50 godina s dioptrijama od -10.0 do +6.0, odnosno do ±6.0 cilindara astigmatizma. Označava nekoliko vrsta zahvata, koji se generalno dijele na tzv. površinske (PRK, LASEK, Epi-LASIK) i duboke (LASIK, SMILE). Površinske metode podrazumijevaju skidanje dioptrije na samoj površini rožnice (prednjem prozirnom dijelu oka) i odlične su za osobe s tankom rožnicom ili ožiljcima i osobe koje se bave borilačkim sportovima. LASIK, kao tzv. dubinska metoda, podrazumijeva skidanje dioptrije u sredini rožnice (ispod tzv. rožničnog poklopca) i danas je najraširenija zbog mogućnosti skidanja visokog spektra dioptrija i brzine oporavka. Kao treća, najnovija metoda ističe se SMILE, a može se opisati kao endoskopska jer se također izvodi u sredini rožnice, ali kroz maleni rez veličine samo dva milimetra. Metoda je nastala kako bi se dodatno ubrzao oporavak te povećali sigurnost i preciznost operacije. Radi se isključivo uz pomoć femtosecond lasera u samo jednom koraku, a s obzirom na to da nema poklopca ni ranice na površini rožnice, potpuno je bezbolna u odnosu na PRK, a uklonjeni su i svi rizici vezani uz kirurško formiranje poklopca. Zbog iznimno malog reza prikladna je i za osobe sa sindromom suhog oka jer je postoperativna suhoća oka puno manje i kraće izražena.

Fakične leće

Dobri kandidati su osobe od 18 do 50 godina s iznimno visokom dioptrijom (preko - 10.0 ili +5.00) te sve osobe koje zbog debljine ili nepravilnosti reljefa rožnice nisu dobri kandidati za lasersko skidanje dioptrije. Fakične leće (Staar ICL, Veriflex, Verisyse) ugrađuju se iza ili ispred zjenice i u oku funkcioniraju kao naočale. Operativni zahvat gotovo je u potpunosti lišen komplikacija i iznimno je poštedan po sve strukture oka, ali i prikladan za mlade osobe koje još nisu izgubile mogućnost akomodacije, tj. sposobnost oka da se prilagodi i izoštri sliku na blizinu i na daljinu. Osoba ne može osjetiti da u oku ima leću, niti se ona može vidjeti prostim okom. Namjena joj je da u oku ostane cijeli život.

Trifokalne leće (leće s više fokusa)

Dobri kandidati za ovu vrstu skidanja dioptrije su osobe nakon pedesete godine života koje nose naočale i za daljinu i za blizinu, kao i one kod kojih se razvija siva mrena. Gornje dobne granice za ugradnju ove vrste leća nema. Jedini uvjet za uspješnu ugradnju i odličan rezultat je očuvano zdravlje žute pjege.

Monofokalne leće (leće s jednim fokusom)

Ugrađuju se osobama nakon pedesete godine života bez obzira na vrijednost dioptrije (moguće je skinuti dioptriju i preko - 30.0D). Nakon operacije omogućuju dobar vid na daljinu, a za rad na blizinu i dalje je potrebno nositi naočale. Ugrađuju se osobama s iznimno visokom dioptrijom te onima kojima je zbog visoke kratkovidnosti ili povišenoga očnog tlaka narušeno zdravlje žute pjege ili očnog živca.

Klinika Svjetlost ponosi se činjenicom da su najnovije svjetske tehnologije u skidanju dioptrije dostupne pod njezinim krovom. U sklopu klinike nalaze se četiri lasera, od kojih se Schwind Amaris danas smatra najbržim na svijetu, a posjeduje i iznimnu preciznost u skidanju astigmatizma, što s dosadašnjim laserima nije uvijek bilo moguće. Visumax femtosecond laser omogućuje izvođenje SMILE metode koja se smatra najvećom prekretnicom u skidanju dioptrije u posljednjih deset godina, zbog gotovo potpune eliminacije postoperativne suhoće oka i dodatnog poboljšanja stabilnosti rožnice. Visumax je napravio i prekretnicu u formiranju poklopca s iznimnom preciznošću oblika i debljine, te izostanku svih dosad poznatih komplikacija prilikom njegova formiranja. Fakične leće kompanije Staar, uz to što nude visoke dioptrije, omogućuju i uklanjanje astigmatizma do 6D. U brojnim znanstvenim studijama, ali i prema našem iskustvu, pokazalo se da kod osoba s iznimno visokim dioptrijama znatno popravljaju kvalitetu vida i broj redova vidne oštrine u odnosu na naočale i kontaktne leće. Trifokalne leće danas su postale standard za sve osobe koje se u potpunosti žele riješiti naočala i za daljinu i za blizinu.

Postoji li najbolja tehnologija

Ne postoji univerzalno skidanje dioptrije ili najbolja tehnologija za to. Pristup skidanju dioptrije mora biti potpuno individualiziran i primarno prilagođen medicinskoj kvaliteti oka, a potom vidnim zahtjevima i željama svakog pojedinca.

S izumom brojnih vrsta leća, mogućnosti skidanja svih vrsta dioptrije danas su jako velike, tako da se gotovo 99 posto osoba može podvrgnuti nekom od zahvata skidanja dioptrije. Nove tehnologije i unaprjeđenje tehnike operativnih zahvata omogućili su i iznimno brz oporavak, koji je danas sveden na samo tri do četiri dana, bez obzira na to je li riječ o laserskoj tehnologiji ili tehnologiji intraokularnih leća. Za pacijente je važno odlučiti se za skidanje dioptrije u ustanovi koja, osim lasera, posjeduje i tehnologiju ugradnje intraokularnih leća kako odluka o operaciji ne bi bila vođena raspoloživom opremom, nego isključivo medicinskom logikom.

Datum objave članka: 1. 9. 2014.