Ortopedska oaza na zagorskim bregima

Bolesti i stanja / Kosti - mišići - zglobovi Carmen Rivier-Zurak dr. med.

U nepune tri godine Akromion je stekao reputaciju vrhunske ortopedske i prve prave e-bolnice u Hrvatskoj

U neposrednoj blizini Zagreba, udaljena samo pola sata vožnje, u tišini i zelenilu zagorskih brega smjestila se najveća Specijalna bolnica za ortopediju i traumatologiju koštano-zglobnog sustava u privatnom vlasništvu u Hrvatskoj - Akromion.

Osnovalo ju je društvo Osteon d.o.o., čiji su ulagači Fond Quaestus Private Equity Kapital i vrhunski ortopedi iz Klinike za ortopediju i Klinike za traumatologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu: prof. dr. sc. Miroslav Hašpl, prof. dr. sc. Nikola Čičak, dr. Denis Tršek i dr. Hrvoje Klobučar. Akromion je prva bolnica u Hrvatskoj koju financijski podupire jedan Private Equity fond.

Sve je počelo 2008. godine, s imenom Akromion koje označava težnju osnivača i vlasnika da ta bolnica bude najbolja i ostane u samom vrhu, kako vrhunskom opremom tako i uslugom koju pruža pacijentima.
Da su na dobrom putu, govore činjenica da je Akromion u nepune tri godine stekao reputaciju vrhunske ortopedske bolnice, treće po broju operacija u Hrvatskoj, koja svojim pacijentima nudi vrhunsku medicinsku uslugu, temeljenu na visokostručnom medicinskom timu i vrhunskoj, vrlo sofisticiranoj medicinskoj tehnologiji. Uz to, sve je ondje na jednome mjestu - od pregleda preko operacije do rehabilitacije (nakon operacije, pacijenti imaju jedinstvenu mogućnost poslijeoperativnu rehabilitaciju provesti na istoj lokaciji, s obzirom na to da već postoji takva usluga u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice).

Po kvaliteti usluga i stručnosti medicinskog tima Akromion je poznat je i izvan granica Hrvatske, čemu svjedoči sudjelovanje njezinih liječnika na međunarodnim kongresima na visokoj razini, i to kao predavači i edukatori za pojedina ortopedska područja za velike svjetske kompanije, kao što su Zimmer i Johnson&Johnson.

E-bolnica

Akromion je prva prava e-bolnica u Hrvatskoj. U potpunosti je kompjutorizirana i umrežena sa svojim ambulantama u Splitu i Zagrebu.

Sva medicinska dokumentacija pacijenta, od anamnestičkih podataka i povijesti bolesti, preko slikovnih nalaza različitih dijagnostičkih pretraga (rendgenske slike, slike kompjutorizirane tomografije, magnetske rezonance) i intraoperativnih slikovnih prikaza do podataka postoperativnog praćenja i rehabilitacije, računalno je pohranjena i u svakom trenutku dostupna. Nema kartona pacijenata i papirologije, kao ni liste čekanja u klasičnom smislu.

A povezujući se putem interneta s bolničkim informatičkim sustavom, moguće je u bilo kojem trenutku i s bilo kojeg dijela svijeta doći do podataka o svakom pacijentu, što pojednostavljuje komunikaciju i konzultacije među liječnicima, čak i kad nisu u bolnici.

Vrhunska medicinska usluga

Bolnica Akromion proteže se na tri etaže, na kojima se krije pravo čudo medicinske tehnologije. 

U prizemlju se nalaze operacijske sale i ambulante. Operacijski blok ima tri najsuvremenije opremljene operacijske dvorane i sobu za buđenje. Jedna operacijska sala opremljena je i Olympusovom HD EndoALPHA tehnologijom – tehnologijom integriranih operacijskih sala, koja se definitivno ukapa u priču o e-bolnici. Ta najsuvremenija tehnologija pruža liječnicima i bolničkom osoblju kompletan pristup slikovnim i tekstualnim medicinskim podacima o pacijentu za vrijeme operacije, te tako omogućuje neposredne i pravodobne konzultacije prilikom operacija. Prva u Europi bolnica Akromion pokrenula je takvu ortopedsku integriranu operacijsku salu, pa se s pravom može nazvati jednom od vodećih ortopedskih centara po opremi u Europi.

Na drugom katu smješten je odjel, koji se sastoji od 11 soba (tri jednokrevetne, šest dvokrevetnih i dva apartmana) visokog standarda. Svaka ima vlastitu kupaonicu, WC, telefon, TV prijamnik i internetski priključak, što pacijentima osigurava najveću moguću udobnost.

Treća etaža rezervirana je za konferencijsku dvoranu, u kojoj se održavaju sastanci, stručne konzultacije i edukacije, kvaliteti kojih uvelike pridonosi opremljenost sustavom koji omogućuje slanje i primanje slike i zvuka bilo gdje u svijetu.

Stručni tim bolnice zasad čine četvorica vodećih ortopeda. Predvodnici su sveučilišni profesori, prof. dr. sc. Nikola Čičak i prof. dr. sc. Miroslav Hašpl, a u timu su još dr. Hrvoje Klobučar i dr. Denis Tršek. Anesteziološki tim sačinjavaju dr. Siniša Šoštarić i dr. Krešimir Oremuš. U liječničkom radu sudjeluju dr. Damir Starčević i dr. Nenad Medančić.

Pacijent u fokusu

Svaka odluka vezana uz bolničko liječenje i podvrgavanje operativnom zahvatu, koliko god on nužan bio, nosi sa sobom i određenu razinu nelagode za pacijenta. Upravo je stoga cilj djelatnika Akromiona učiniti liječenje osnovne bolesti i boravak pacijenta u bolnici što je moguće ugodnijim, te mu pomoći da što mirnije prođe kroz terapijski proces.

Bolesnik tako može birati smještaj (jednokrevetnu, dvokrevetnu sobu ili apartman). Uz to, nema liste čekanja za operaciju, nego se u dogovoru s pacijentom predbilježi željeni datum operacije.

Bolnica Akromion jedna je od rijetkih ortopedskih bolnica u zemlji koja ima jednodnevnu kirurgiju, što znači da bolesnik dođe u bolnicu ujutro na dan operacije i istoga dana se vraća kući. Uz to, već je stekla reputaciju "bolnice bez boli", jer se svim mogućim vrstama anestezije, ponajprije tehnikama regionalne anestezije, poslijeoperacijska bol nastoji smanjiti na najmanju moguću mjeru.

Ondje se operiraju i strani državljani, njih oko pet posto godišnje, s tim da puno više njih posjećuje bolnicu u potrazi za kvalitetnim pregledom i stručnim medicinskim mišljenjem.

Akromion pruža usluge i osiguranicima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), tako da se na uputnicu mogu napraviti određeni operativni zahvati, artroskopija koljena i ramena te ugradnja umjetnih zglobova. Tako Akromion pruža visokokvalitetnu uslugu operativnih zahvata bez dugog čekanja gotovo svima, što je odličan primjer kako spojiti državno i privatno. Nakon operativnog zahvata pacijenti nastavljaju rehabilitaciju u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice.

Širok raspon medicinskih usluga

Specijalna ortopedska bolnica Akromion pruža sve medicinske usluge iz područja koštano-zglobne kirurgije. Vrhunsko znanje i optimizam stručnog tima već su u prvoj godini rada Akromiona rezultirali sa 1100 operacija, od ugradnje proteza svih velikih zglobova (od primarnih do revizijskih proteza ramena, lakta, kuka, koljena, gležnja) preko rekonstruktivnih zahvata na svim zglobovima do rutinskih artroskopskih operacija koje se izvode minimalno invazivnim uvođenjem sonde s kamerom u određeni zglob (rame, lakat, koljeno, kuk, gležanj) i ostalih češćih operacijskih zahvata vezanih uz bolesti i ozljede koštano-zglobnog sustava. Trenutačno se ne bave problematikom kralježnice i zloćudnih tumora, a dječjom ortopedijom samo djelomično.

U odnosu na druge bolnice u Hrvatskoj, Akromion se izdvaja i mogućnošću odabira vrste proteze, ovisno o stupnju oštećenja zgloba, ali i životnoj dobi bolesnika i njegovim aktivnostima.

U suvremenom pristupu liječenju bolesti i ozljeda koštano-zglobnog sustava, posebno se ističu sljedeći operacijski zahvati:

 • artroskopski zahvati
  • artroskopski zahvati na ramenu - stabilizacija ramena, rekonstrukcija rotatorne manšete, odstranjenje kalcifikata;
  • artroskopski zahvati na koljenu – meniscektomija, šivanje meniska, kirurgija zglobne hrskavice, rekonstrukcija prednje i stražnje križne sveze;
  • artroskopija gležnja;
 • ugradnja umjetnih zglobova
  • proteze kuka - potpuna primarna, potpuna pokrovna (hip resurfacing), revizijska;
  • proteze koljena – parcijalna, potpuna primarna, revizijska;
  • proteze ramena - proteza za prijelome, potpuna primarna, potpuna obrnuta;
 • ostali česti operacijski zahvati
  • liječenje prijeloma kostiju;
  • liječenje posljedica loše sraslih prijeloma;
  • korekcije haluks valgusa;
  • operacije karpalnog kanala šake.

Ambulantna mreža i suradne ustanove

Kako bi ambulantna usluga bila što dostupnija, osim u samoj bolnici Akromion u Krapinskim Toplicama, pregled se može obaviti i u Zagrebu, u Poliklinici Nemetova te u splitskoj Poliklinici Korak.

Ambulanta u Zagrebu
Poliklinika Nemetova
Nemetova 2, 10000 Zagreb
T: 049/587 478, F: 01/4646 184

Ambulanta u Splitu
Poliklinika Korak
Ruđera Boškovića 19, Prima 3,21000 Split
T: 021/685 640, M: 095/3570 001

Kako bi kompletna usluga bila što potpunija, bolnica Akromion nalazi se i u sklopu zdravstveno-medicinskog centra, koji sačinjavaju Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, Specijalna bolnica za kardiologiju i kardiovaskularnu kirurgiju Magdalena i Poliklinika za dijalizu Vita.

Preporuka ove iznimne ustanove u hrvatskom zdravstvenom sustavu su upravo brojni zadovoljni pacijenti.

GLAVNE ZNAČAJKE ORTOPEDSKE BOLNICE AKROMION

- prva prava e-bolnica u Hrvatskoj;
- najveći broj vrhunskih stručnjaka u jednoj privatnoj ortopedskoj bolnici;
- najmodernija medicinska oprema - tehnologija integriranih operacijskih sala;
- vrhunski smještaj i medicinska usluga;
- kompletna usluga na jednom mjestu (pregled, operacija, rehabilitacija);
- iznimno povoljna lokacija (prirodan i miran okoliš).

Specijalna bolnica 'Akromion'
Ljudevita Gaja 2, 49217 Krapinske Toplice

T: 049/587 487
T: 049/587 477 (ambulanta)
F: 049/587 488
E: akromion@akromion.hr
W: www.akromion.hr

Datum objave članka: 1. 12. 2010.