Otporni na prijelome

Bolesti i stanja / Unutarnje bolesti Blaženka Miškić dr. med., spec. internist - endokrinolog

Vrlo je bitna edukacija, i roditelja i djece, o važnosti svih čimbenika koji pogoduju pravilnom rastu i razvoju koštanog tkiva te postizanju što bolje vršne koštane mase

Nakon spoznaja o svim posljedicama razvijene osteoporoze i problemima koje sa sobom donosi, o kojima je u prethodnom broju pisao prof. Grazio, bitno je još jednom istaknuti sve postupke koji mogu utjecati na postizanje što veće vršne koštane mase, odnosno naglasiti važnost prevencije od ranog djetinjstva.

Važnost vršne koštane mase

Izgradnja kostiju i porast koštane mase u djetinjstvu i adolescenciji od osobite je važnosti, jer određuje otpornost na prijelome u kasnijem životnom razdoblju. Na kvalitetu koštanog tkiva znatno utječe veličina koštane mase u mladosti, takozvana vršna koštana masa, koja se postiže relativno rano, već između 20. i 25. godine života, ranije u djevojaka nego u mladića. Kako koštana masa ovisi o vršnoj koštanoj masi i gubitku kasnije u životu, što je vršna koštana masa veća, to je manja vjerojatnost razvoja osteoporoze i prijeloma kosti u starijoj životnoj dobi.

Na vršnu koštanu masu utječu brojni čimbenici, ponajprije naslijeđe, zatim spol, etničke karakteristike i hormoni. Od velike važnosti su i prehrana, odnosno unos kalcija i vitamina D, te tjelesna aktivnost.
Spol znatno utječe na koštanu masu tijekom puberteta, pa je u dječaka nakon završenog sazrijevanja čak 25 posto veća. Važnost spola očituje se i u činjenici da je rizik za prijelom kralješka četiri do osam puta veći u žena nego u muškaraca.

Učinak spolnih hormona na kost u razvoju izrazito je složen. Oni reguliraju metabolizam kalcija i bjelančevina te potiču lučenje hormona rasta i čimbenika rasta sličnog inzulinu.

Što ne ide u prilog koštanom razvoju

Poslije intrauterinog razvoja, pubertet i adolescencija druga su ubrzana razdoblja rasta tijekom života, u kojem se pod utjecajem brojnih hormona odigravaju složeni metabolički procesi, koji rezultiraju definitivnim formiranjem svih tkiva i organa. Promjene su najizraženije na spolnim i intelektualnim, ali i na koštanim organima. Iz navedenog se može zaključiti kako je upravo to najznačajnije razdoblje kad se može utjecati na izgradnju kostiju i povećanje koštane mase.

Otegotna okolnost po koštani rast i razvoj svakako je slaba ili nikakva tjelesna aktivnost. Velika preopterećenost djece školskim i izvanškolskim aktivnostima ostavlja im sve manje vremena za bavljenje dodatnim tjelesnim aktivnostima i skraćuje izloženost suncu, što je bitno za sintezu vitamina D3 u koži (pod utjecajem ultraljubičastih zraka). Tome se može nadodati i učestalo sjedenje pred računalom ili Play Stationom. Kolika je važnost tjelesne aktivnosti, svjedoči činjenica da djeca koja se ne bave njome tijekom puberteta postižu slabiju koštanu masu i kvalitetu koštanog tkiva, kao i djeca koja ne podnose mlijeko ili ne uzimaju potrebne količine kalcija i vitamina D3 u hrani.

U skladu s današnjim trendovima i ubrzanim tempom života, situaciju dodatno pogoršavaju promijenjene prehrambene navike u obitelji i društvu općenito. Sve raširenija nepravilna i jednolična prehrana, uglavnom siromašna kalcijem i ostalim hranjivim tvarima potrebnim za izgradnju jakih i čvrstih kostiju, uz konzumiranje "fast fooda" i ostale visokokalorične i masne hrane (zbog čega djeca unose povećane količine ugljikohidrata i masnoća) te učestalo konzumiranje gaziranih pića, ima negativne učinke na organizam u cijelosti. Tako se primjećuje i sve veći broj djece s prekomjernom tjelesnom težinom i razvojem šećerne bolesti. A svakodnevno konzumiranje koncentriranih šećera, uz pojačano odlaganje masti u tkiva, izaziva i negativne učinke na srčano-žilni sustav i postupno dovodi do još slabije pokretljivosti.

Svi ti negativni utjecaji rezultiraju nezadovoljavajućom visinom koštane mase, koja će dosegnuti manju razinu od očekivane. A niska razina vršne koštane mase već nas u tridesetima svrstava u kategoriju izloženu povećanom riziku za razvoj osteoporoze. Ako su istodobno prisutni i drugi vanjski i/ili unutarnji čimbenici koji pogoduju nastanku osteoporoze, u odrasloj dobi ćemo biti višestruko ugroženi.

Edukacija - spoznaja - djelovanje

S obzirom na to da je nakon završenoga koštanog rasta i razvoja nemoguće postići daljnje povećanje vršne koštane mase, vrlo je bitna edukacija, i roditelja i djece, o važnosti svih čimbenika koji pogoduju pravilnom rastu i razvoju koštanog tkiva te postizanju što bolje vršne koštane mase.

Osim što je potrebno istaknuti sve rizike nepravilne i jednolične prehrane, istodobno valja dati smjernice za promjenu i prihvatljiva rješenja. O smjernicama pravilne prehrane dijete počinje učiti već u obitelji, od malih nogu, što se treba nastaviti u vrtićima i školama, gdje treba uvesti barem tri mliječna obroka tjedno te svakako ponuditi voće i žitarice. Valja istaknuti i tablice s vrijednostima kalcija i vitamina D3 u pojedinim namirnicama, kao i preporučene doze tijekom razdoblja intenzivnog rasta i razvoja, od dojenačke do odrasle dobi.

U školskim programima nužno je predvidjeti više tjelesne aktivnosti i izlaganja suncu, te time u najvećoj mogućoj mjeri pridonijeti boljem koštanom rastu i razvoju. Potrebno je održavati i edukacijska predavanja u široj društvenoj zajednici o učinkovitosti predloženih mjera.

Poticanjem pravilne prehrane i redovite tjelesne aktivnosti, kao i borbom protiv ostalih čimbenika rizika koji utječu na smanjenje koštane mase (npr. pušenje i alkohol), razvijamo zdrave životne navike i postavljamo temelje za jake i snažne kosti, što je zalog za budućnost.

Unatoč moćnoj farmaceutskoj industriji, kvaliteta i količina koštanog tkiva stvorena na temelju vlastitih spoznaja i djelovanja, naš je najbolji čuvar kvalitete života u starosti. U skladu s tim možemo zaključiti kako je razdoblje puberteta upravo najbolje vrijeme za prevenciju osteoporoze.

Datum objave članka: 1. 4. 2009.