Preduhitrite sportsku ozljedu zuba

Bolesti i stanja / Zubi i usna šupljina Marija Sović Buntjelić dr. med. dent.

Ozljede stomatognatog sustava česte su u mnogim sportskim disciplinama i čine gotovo 80 posto svih ozljeda

Vrsta i učestalost ozljeda ovisne o specifičnosti discipline

Nakon predstavljanja nove, neinvazivne metode terapije hrkanja pomoću silensor udlage, koja osobama s tim prilično neugodnim problemom pomaže da konačno normalno spavaju, reći ćemo nešto više o udlazi za sportaše. Riječ je o sportskoj zaštitnoj udlazi, koja je ponajprije namijenjena profesionalnim boksačima, ali i svim drugim rekreativcima, kao i djeci koja se rekreativno ili u sklopu školskih aktivnosti bave sportovima s grubljim kontaktom, primjerice ragbijem ili hokejom na ledu.

Stomatognati sustav je funkcionalna cjelina, sastavljena od zuba, njihova potpornog tkiva, čeljusti, čeljusnih (temporomandibularnih) zglobova, glavnih i pomoćnih žvačnih mišića (što uključuje i mišiće jezika i usana) te krvnih žila i živaca koji inerviraju sve pripadajuće strukture.

Ozljede stomatognatog sustava (orofacijalne ozljede) česte su u mnogim sportskim disciplinama i čine gotovo 80 posto svih ozljeda. Naravno, vrsta i učestalost ozljeda ovisi i o specifičnosti discipline. Najugroženiji sudionici sportskih aktivnosti su 12-godišnjaci, a slijede oni između 20 i 30 godina.

Nekoliko je različitih vrsta ozljeda, ovisno o težini ozljeđivanja i terapiji, odnosno načinu na koji se zbrinjava. Više od 50 posto čine ozljede mekih tkiva, primjerice posjekotine lica, usana i jezika, a na drugome su mjestu, sa zastupljenošću od 40 posto, ozljede zuba. Najčešće se susrećemo s frakturom zuba (prijelom ili puknuće), zatim izbijanjem i luksacijom (pomakom). Druge ozljede stomatognatog sustava, kao što su prijelomi čeljusti ili ozljede čeljusnog zgloba, mnogo su rjeđe.

Uzroci predvidljivi - prevencija moguća

S obzirom na to da se uzroci većine ozljeda u sportu mogu predvidjeti, na njih se može djelovati i preventivno. Primarna prevencija podrazumijeva prije svega uporabu različitih oblika zaštitnih sredstava kao što su kacige, štitnici i maske za lice te štitnici za usta i zube. Štitnici za usta i zube (dentalni) najdjelotvornije su naprave za prevenciju orofacijalnih ozljeda. Istraživanja su, naime, pokazala da se korištenjem dentalnih štitnika postotak orofacijalnih ozljeda smanjio sa 24,7 posto kod osoba koje nisu koristile štitnik, na 4,3 posto kod ispitanika koji su koristili dentalni štitnik.

Pod pojmom dentalni štitnik ili tzv. zaštitna udlaga za sportaše ne podrazumijevaju se obične zaštitne gume koje se mogu nabaviti u gotovo svakoj malo bolje opremljenoj trgovini, i koje se omekšavanjem u toploj vodi samo zagrizu i donekle prilagode čeljusti sportaša (tzv. Boil&Bite udlage). Riječ je o višeslojno laminiranom štitniku, individualno izrađenom u stomatološkoj ordinaciji, odnosno zubotehničkom laboratoriju. Izrađuje se posebno za svakog sportaša, točno po mjeri njegove čeljusti, što osigurava bolji sklad sa zubnim lukom, bolje prianjanje zaštitne udlage na zube te bolji prijenos sila. Za razliku od običnih guma, individualno izrađeni štitnici ne stvaraju znatne smetnje pri disanju i govoru, pa se sportaši mogu potpuno usredotočiti na svoje aktivnosti.

Zaštitne udlage izrađuju se na osnovi alginatnih otisaka čeljusti, čime se dobiva radni model prema kojem se izrađuje udlaga. Materijali od kojih se izrađuju biološki su prihvatljivi, lako se peru, čiste i dezinficiraju te ne izazivaju alergijske reakcije. Imaju i određeni stupanj tvrdoće i čvrstoće kako bi ublažili udarac i sačuvali strukture usne šupljine.

Udlage se mogu izraditi u različitim bojama i s različitim natpisima, ovisno o želji sportaša. Jedini uvjet koji stomatolog postavlja sportašu jest da su mu svi zubi sanirani, tj. popravljeni, bez karijesa ili loših ispuna - plombi.

Budući da se profesionalno sportom bave uglavnom mlađi ljudi, očekivati je da vode brigu o svom zdravlju i izgledu, osobito o izgledu lica, odnosno zuba koji u kontaktu s okolinom prvi upadaju u oči.

Zaštitne sportske udlage preporučljive su i najmlađim sportašima, tj. djeci kojoj su tek počeli nicati trajni zubi, i to ne samo za bavljenje sportom, nego i u svakodnevnoj igri, jer se zna da većina ozljeda zuba nastaje tijekom igre naših najmlađih članova obitelji.

Stoga nemojte dopustiti da vam pri bavljenju omiljenim sportom, bilo profesionalno bilo rekreativno, pukne zub ili bude izbijen, i to samo zato što se na vrijeme niste pravilno zaštitili. Dobro je zapamtiti da je jedan zub vrjedniji i od najskuplje zaštitne udlage.

Datum objave članka: 1. 8. 2005.