Radiološke metode pregleda abdominalne cirkulacije

Bolesti i stanja / Dijagnostika Anton Krnić dr. med., spec. radiolog

S obzirom na složenost cirkulacije u trbušnoj šupljini, velik je broj patoloških stanja koja je mogu zahvatiti, a otkrivamo ih upotrebom različitih metoda "oslikavanja"

Sadržaj članka
Metode oslikavanja

U trbušnoj šupljini postoje tri velika cirkulacijska sustava - arterijski, venski i sustav vene porte (vena vratarica).

Arterijski sustav opskrbljuje trbušne organe krvlju obogaćenom kisikom. Prolaskom kroz pluća, krv se oslobađa ugljičnog dioksida, koji je proizvod metabolizma stanica, i obogaćuje se kisikom potrebnim stanicama za normalan život. Takva, "oksigenirana" krv isprva ulazi u lijevo srce, odakle biva istisnuta u aortu, a putem njezinih brojnih ogranaka dospijeva do svih organa u tijelu. Trbušni (abdominalni) dio aorte daje brojne ogranke koji opskrbljuju trbušne organe svježom krvlju. Prvi ogranak (celijačni trunkus) opskrbljuje želudac, slezenu, jetru i gušteraču. Slijedi arterija (gornja mezenterijalna arterija) koja opskrbljuje crijeva, zatim dvije ili više bubrežnih arterija, koje opskrbljuju bubrege, a daju i ogranke za nadbubrežne žlijezde. Ispod njih se odvaja još jedna arterija (donja mezenterijalna) koja također opskrbljuje crijeva. U zdjelici se aorta grana na dvije arterije (ilijačne arterije), koje dijelom vode krv prema nogama, a dijelom opskrbljuju zdjelične strukture: mokraćni mjehur te unutarnje i vanjske spolne organe.

Trbušna šupljina posebna je po svojoj venskoj cirkulaciji. Uloga vena je da krv obogaćenu ugljičnim dioksidom odvodi iz organa prema desnom srcu, odakle biva istisnuta u pluća. U trbušnoj šuljini tu zadaću izvršavaju jetrene (hepatalne) i želučane vene, vene slezene i gušterače, bubrežne vene i vene koje odvode krv iz zdjeličnih, urogenitalnih struktura. Sve one utiču uglavnom u donju šuplju venu.

Međutim, venska krv iz crijeva cirkulira drugim putem. U crijevima se odvija apsorpcija (preuzimanje) hranom unesenih hranjivih tvari, koje ulaze u cirkulacijski sustav vene porte. Taj sustav odvodi krv u jetru umjesto u donju šuplju venu. Njegova je namjena da hranjive tvari prođu biokemijsku obradu u jetrenim stanicama kako bi mogle ući u daljnju cirkulaciju u kemijski promijenjenoj formi koja nije toksična za organizam i prihvatljiva je za iskorištavanje u tkivima. Dakle, sustav vene porte je jedinstven sustav u organizmu, koji za razliku od arterijskog i venskog, nije izravno povezan sa srcem, nego krv njime cirkulira između crijeva i jetre.

Metode oslikavanja

S obzirom na složenost cirkulacije u trbušnoj šupljini, velik je broj patoloških stanja koja je mogu zahvatiti. Uloga radiologa je da upotrebom različitih metoda "oslikavanja" (imaging metoda) procijeni eventualno patološko zbivanje koje zahvaća trbušnu cirkulaciju. Glavne metode koje su nam na raspolaganju su: obojeni dopler abdominalne cirkulacije, CT angiografija i digitalna subtrakcijska angiografija.

Obojeni dopler

Ultrazvučna pretraga koja ima mogućnost vizualiziranja krvnih žila u abdomenu te mjerenja smjera, brzine i načina protoka krvi kroz njih. Osim što daje informaciju o izgledu i anatomiji krvnih žila, metoda je jedinstvena i po tome što daje jasne informacije o protoku krvi, po čemu je superiorna nad drugim metodama. Pritom se koristi takozvani Dopplerov efekt (po fizičaru Christianu Doppleru, vidi sliku), koji pruža mogućnost uvida u brzinu protoka krvi. Mana ove pretrage je da oduzima mnogo vremena i razmjerno je nepouzdana, s obzirom na to da vrlo mali broj stručnjaka kvalitetno odrađuje tu pretragu, a čak i u takvim slučajevima postoji mogućnost pogrešne interpretacije, jer su tijekom pretrage vrlo bitni suradnja i konstitucija pacijenta.

Obojenim doplerom mogu se otkriti brojna patološka stanja, kao što je promjena smjera protoka krvi kroz portalnu venu kod pacijenata s teškim oštećenjima jetre ili otvaranje krvnih žila koje zaobilaze jetru i kojima krv cirkulira direktno iz sustava vene porte u sustav donje šuplje vene. Do toga dolazi u slučaju teškog oštećenja jetre (npr. ciroza), kad krv više praktički ne može cirkulirati kroz nju. 

Uz to, moguće je dijagnosticirati i trombozu, odnosno začepljenje sustava vene porte ili začepljenje mezenterijalnih arterija koje vode krv u crijeva. U potonjem slučaju riječ je o životno opasnom stanju koje uzrokuje brzo odumiranje crijeva, pa ga je potrebno hitno dijagnosticirati kako bi se pacijenta što prije podvrgnulo operativnom zahvatu i pokušalo se spasiti mu život.

Obojeni dopler može biti koristan i u dijagnosticiranju suženja bubrežnih arterija. Riječ je o stanju koje je najčešće uzrokovano aterosklerozom ili, rjeđe, prirođenim promjenama stijenke bubrežne arterije. Navedeno stanje uzrok je arterijske hipertenzije (povišena krvnog tlaka) kod oko tri posto pacijenata koji boluju od te bolesti. Ako se dijagnosticira suženje bubrežne arterije, dijelu pacijenata može se pomoći kirurškim zahvatom premoštenja bubrežne arterije ili unutarnjim širenjem suženja arterije, što spada u domenu interventne radiologije.

Nadalje, moguće je dijagnosticirati i aneurizmu abdominalne aorte. To oboljenje najčešće nastaje kod starijih ljudi s visokim krvnim tlakom, što rezultira patološkim proširenjem abdominalne aorte, koja može i prsnuti, što u većem broju slučajeva dovodi do naglog pada krvnog tlaka i smrti pacijenta. Ako se na vrijeme dijagnosticira, pacijentu se u najvećem broju slučajeva može pomoći metodama interventne radiologije ili kirurškim metodama.

Spiralni CT uređaj

Osim obojenog doplera, abdominalnu cirkulaciju možemo prikazati i upotrebom spiralnog CT uređaja, pri čemu se pacijentu mora intravenski aplicirati kontrastno sredstvo na bazi joda, čime se može jasno prikazati arterijska cirkulacija, venska cirkulacija i cirkulacija kroz sustav vene porte. Navedena metoda preciznija je od obojenog doplera i manje je ovisna o iskustvu liječnika koji je izvodi.

Mana joj je lošija dostupnost, ionizirajuće zračenje te nužnost upotrebe kontrasta, koji je skup, ali i potencijalno opasan za neke pacijente. Uz to, CT ipak ne može jasno prikazati samu hemodinamiku, način na koji krv protječe kroz žile, što može rezultirati smanjenom točnošću u dijagnosticiranju nekih oboljenja, kao što je reverzan (povratni) tijek krvi kroz portalni sustav ili dijagnosticiranje hemodinamski značajne stenoze bubrežne arterije.

Digitalna subtrakcijska angiografija

Riječ je o metodi koja daje najpreciznije informacije o abdominalnoj cirkulaciji, ali je i vrlo invazivna. Kroz otvor na koži uvodi se kateter u neki od segmenta abdominalne cirkulacije te se davanjem rendgenskog kontrasta vrlo pouzdano prikazuju glavne krvne žile i njihovi ogranci. Pritom se može izvršiti i intervencijski zahvat u nekoj od krvnih žila u smislu liječenja.

Datum objave članka: 1. 4. 2007.