Ranu treba znati zbrinuti

Bolesti i stanja / Opća medicina Marina Gradinac dr. med.

Pravilnim postupcima manje ozljede možete i sami djelotvorno zbrinuti, ako pri ruci imate osnovni pribor za prvu pomoć

Ugodni sunčani dani, propupala priroda i ljetni mirisi mame nas da što više vremena provodimo na otvorenom i bavimo se različitim sportovima, ili da vikende provodimo u prirodi, daleko od gradske buke i vreve, što pozitivno djeluje na naš duh i tijelo. Međutim, s ugodom koju donose povećane aktivnosti u prirodi, raste i izloženost riziku od nastanka različitih ozljeda. Tako se postavlja pitanje kako postupiti pri ozljeđivanju kad liječnik nije pri ruci i što najprije poduzeti? To su trenuci koji od nas zahtijevaju brzu i pametnu reakciju, uz trenutačno prisjećanje na školsko znanje iz osnova prve pomoći. Od toga kako reagiramo u takvoj neželjenoj situaciji često ovise tijek i duljina oporavka. Stoga bi znanje o nekim vrlo jednostavnim postupcima i vještinama trebalo biti osnova naše zdravstvene kulture te nije naodmet prisjetiti ih se.

Nakon ozljeđivanja, nastojte smireno i bez panike procijeniti koliko je ozljeda ozbiljna i je li potrebna stručna liječnička pomoć. Ako ste procijenili da je liječnička pomoć potrebna, uputite se liječniku što prije, jer se primarna obrada rane mora napraviti unutar osam sati od ozljede. 

Srećom, u većini slučajeva nije riječ o ozbiljnijim ozljedama, tako da čak i ako niste zdravstvenog usmjerenja, pravilnim postupcima takve ozljede možete i sami djelotvorno zbrinuti ako pri ruci imate neke osnovne proizvode za prvu pomoć. Prva pomoć trenutačno je zbrinjavanje ozlijeđene ili bolesne osobe. Ako je pravilno pružena, često može zaštititi ozljedu od infekcije i drugih neželjenih komplikacija, što dovodi i do bržeg i prihvatljivijeg cijeljenja. Ako pomoć pružate nekome drugome, vrlo je važno da pokažete sabranost i smirenost te osobi kojoj pružate pomoć objasnite postupke koje poduzimate. Kako ćete dalje postupiti, ovisi o vrsti ozljede.

U nastavku ćemo navesti samo postupke pomoću kojih možete obraditi najčešće vrste ozljeda.

Ogrebotine ili okrznuća - To su površinske ozljede koje u pravilu ne krvare jako, a nastaju kao posljedica struganja kože po hrapavoj površini (nezgodan pad s bicikla, posrnuće na kamenoj podlozi...). Ogrebana površina može biti različite veličine, prilično je bolna zbog oštećenja brojnih živčanih završetaka i često onečišćena.Ozlijeđeni dio treba isprati pod mlazom hladne vode kako bi se isprala nečistoća, zatim nasprejati antiseptik izravno na ranu, pričekati minutu da se postigne puni antiseptički učinak i nakon toga staviti flaster ili sterilni zavoj. Zaštitni oblog ne smije se lijepiti za površinu rane, zbog čega vata ili celuloza nisu prikladne za tu namjenu jer otpuštanjem vlakanaca ometaju proces zacjeljivanja.

Posjekline - Nastaju djelovanjem oštrih predmeta (nož, sjekira, škare, pila...) ili predmeta s oštrim rubovima (staklo, metal...). Mogu zahvatiti površne, ali i dublje strukture. Kako se u pravilu oštećuju krvne žile, vrlo često praćene su slabijim ili jače izraženim krvarenjem.

Ranu treba isprati pod mlazom hladne vode, zatim raspršiti antiseptik izravno po posjeklini, pričekati minutu da se postigne puni antiseptički učinak i nakon toga staviti flaster ili sterilni zavoj. Nemojte mazati niti prašiti ranu antibiotskim mastima ili prašcima.

Ako je posjeklina duža od centimetra, nazubljena ili vrlo duboka, potražite liječničku pomoć. Isto postupite i ako su u posjeklini ostali djelići stakla, metala i slično. Nemojte ih sami uklanjati, kako ne biste izazvali još veće oštećenje tkiva.

Ozljede glave - Posjekline na glavi, čak i neznatne, često jako krvare, dok su ogrebotine sklone naglom oticanju. Postupak zbrinjavanja sličan je prethodno opisanom. Zaustavite krvarenje pritiskom na ranu preko komada čiste tkanine, zatim nasprejajte antiseptikom, pričekajte minutu da se osuši i na kraju stavite flaster ili sterilni zavoj. Ako tijekom šest ili sedam sati nakon ozljede glave nastupi mučnina, glavobolja, povraćanje ili procuri vodenasta tekućina iz uha ili nosa, neodgodivo potražite liječničku pomoć.

Ubodne rane - Nastaju djelovanjem šiljatih predmeta (čavli, igle...) i treba ih tretirati slično kao i posjekline, dakle isprati pod mlazom hladne vode, nasprejati antiseptikom i ostaviti minutu da se osuši te na kraju staviti flaster ili sterilni zavoj. Kod ozbiljnijih ubodnih rana, ako je ostao dio čavla, igle i slično, nemojte samostalno vaditi komadiće jer biste mogli povećati oštećenje tkiva. Taj posao prepustite liječniku. Ubodne rane često su vrlo duboke, a kod onečišćenih predmeta velika je opasnost od razvoja infekcije, tako da obvezno treba provjeriti zaštitu od tetanusa. Ako nije potpuna, liječnik će preporučiti ponovno cijepljenje prema protokolu antitetanus cijepljenja.

Ubodi pčele, ose ili stršljena - U slučaju uboda obično se ubrzo pojave otok, crvenilo ili osjet svrbeža. Mjesto uboda nasprejajte antiseptikom i ostavite da se osuši. U slučaju osjećaja nedostatka zraka, gušenja ili oticanja jezika, neodgodivo potražite liječničku pomoć.

Ugriz psa ili drugih životinja - U tom slučaju ranu treba isprati pod mlazom hladne vode i nasprejati antiseptikom. Ako jako krvari, potražite liječničku pomoć. Kod ugriza poznatog psa, obvezno tražite od njegova vlasnika knjižicu cijepljenja. Ako je riječ o nepoznatom psu ili nekoj drugoj životinji, javite se liječniku jer je možda potrebno cijepljenje protiv bjesnoće.

NE ZABORAVITE...

- rana se ne smije dirati prstima;
- ako iz rane jako krvari, pokušajte zaustaviti krvarenje pritiskom na ranu preko čiste tkanine;
- nasprejajte aniseptik na ranu i ostavite ga da se osuši jednu minutu;
- stavite flaster ili previjte ranu sterilnim zavojem;
- kako ne biste dodatno oštetili tkivne strukture, ne vadite strana tijela iz rane (komadiće stakla, metala, plastike), nego to prepustite liječniku;
- ne stavljajte na ranu listove trputca (bokvice) ili neko drugo bilje;
- ne premazujte ranu mastima i kremama;
- ne posipajte ranu antibiotskim prašcima ili sličnim preparatima;
- ako rana jako otekne, zacrveni se i iz nje počne curiti tekućina ili gnoj, potražite liječničku pomoć.

Što se traži od dobrog antiseptika

Izbor antiseptika od velike je važnosti. Poželjno je da ne peče, da ima brzo i pouzdano djelovanje te da bude učinkovit protiv što većeg broja mikroorganizama koji mogu dovesti do infekcije rane i kasnijih komplikacija. Uz to, ne smije biti otrovan, niti kroz ranu ulaziti u krvotok, tako da ga mogu upotrebljavati trudnice, dojilje i djeca svih uzrasta. Poželjno je da je bezbojan, da ne ostavlja mrlje na odjeći te da je dostupan u pakiranju s raspršivačem koji osigurava praktičnu i higijensku primjenu, a da stane u džep ili malu torbu.

Datum objave članka: 1. 8. 2010.