Obnovi svoju kožu

Bolesti i stanja / Opća medicina Agnes Vodopija dr. med.

Naše tijelo ima savršeno uravnotežen mehanizam obnove oštećenja kože, pri čemu iznimno važnu ulogu ima i hijaluronska kiselina

Obnova prirodne zaštitne barijere

Svatko se je bar jednom u životu susreo s oštećenjem kože. Moglo se raditi o nekoj bezazlenoj ogrebotini, porezotini, oguljotini ili pak o ozbiljnijoj rani nakon kirurškog zahvata ili pak kroničnoj rani.
 
Svako oštećenje kože je više ili manje bolno, a ako se nalazi na mjestima kao što su pregibi ili onima koja su više izložena trenju, onda teže i sporije zacjeljuju, a estetski problem koji zaostaje u vidu ožiljka često zna izazvati dodatan psihološki stres.
 
Naše tijelo ima savršeno uravnotežen mehanizam obnove oštećenja kože: potiče stvaranje i migraciju novih stanica i osigurava proizvodnju ključnih bjelančevina koje premošćuju oštećenje i obnavljaju kožu. Na taj način obnavljamo prirodnu zaštitnu barijeru i štitimo se od nepovoljnih uvjeta okoline.
 
U procesu zacjeljivanja iznimno važnu ulogu ima i hijaluronska kiselina koja je fiziološki sastojak našeg tijela. To je mukopolisaharid koji na sebe veže vodu stvarajući viskoznu tekućinu sličnu gelu u kojoj se procesi zacjeljivanja lakše i brže odvijaju.
 
Nova medicinska istraživanja pokazala su kako se u vlažnim uvjetima ubrzava prirodni proces zacjeljivanja rane jer vlažno okruženje sprječava formiranje kraste, što rezultira pravilno zaraslom kožom. Uz to, poznato je da rane brže i bolje zacjeljuju što je organizam mlađi. Za to je zaslužna upravo hijaluronska kiselina, koja je u mlađem organizmu prisutna u većoj količini, a odgovorna je za čvrstoću i elasticitet slojeva i strukture kože. Starenjem se smanjuje njezino stvaranje, što usporava procese u kojima ona sudjeluje.

Tretiranje oštećenja kože

Na tržištu postoje različiti proizvodi za tretiranje oštećenja kože. Zato je prilikom odabira proizvoda uvijek potrebno obratiti pozornost na njegovu kvalitetu i sadrži li sastojke koji potiču regeneraciju tkiva i zacjeljivanje.
 
Idealan proizvod obavezno bi trebao sadržavati hijaluronsku kiselinu koja će kožu hidrirati i dati joj tonus i elasticitet. No, važni su i drugi sastojci: ulje slatkog badema - bogato folnom kiselinom i zasićenim mastima ima svoju ulogu u vlaženju isušene kože čineći je podatnijom; vitamin E - ima antioksidativna svojstva; ksimeninska kiselina - potiče mikrocirkulaciju i stvara zaštitni film.
 
Treba obratiti pozornost i na način primjene proizvoda. Nije isto dodirujemo li oštećenu kožu nanoseći kremu ili koristimo proizvod u spreju bez bolnog dodirivanja. Također, bitno je odabrati proizvod koji ne peče i ne iritira već ionako nadraženu kožu (pogotovo ako je u pitanju dijete koje je još više osjetljivo na bolne podražaje).

Cicatridina sprej – dobar odabir

Među brojnim proizvodima ističe se Cicatridina sprej koja svojim sastavom i oblikom zadovoljava sve tražene zahtjeve. Uz druge popratne tvari, sadržava hijaluronsku kiselinu, ulje slatkog badema, vitamin E i ksimeninsku kiselinu. U obliku spreja je čime se izbjegava bolno doticanje oštećene i nadražene kože. Prikladan je za cijelu obitelj, od rođenja do duboke starosti, za potporno liječenje oštećenja kože. Ne peče, umiruje i potiče zacjeljivanje.
 
Nakon obrade rane antiseptikom, primijenimo Cicatridina sprej, smanjimo bolnost i iritaciju, potaknimo zacjeljivanje vlaženjem kože i obnovimo je sa što manje vidljivim ožiljkom.
 
Odaberite najbolje za sebe i svoju obitelj.
Datum objave članka: 30. 3. 2020.
promo
izdvojeni proizvodi