Opekline - hladna voda najbolja je prva pomoć

Dječje zdravlje / Pedijatrija Maja Perković Pajk dipl. ing. bioteh.

Prvi koraci u tretiranju opekline su rashlađivanjem ublažiti osjećaj pečenja, procijeniti težinu opekline i djelovati sukladno stupnju zahvaćene površine i dubini oštećenja tkiva

Ublažiti osjećaj pečenja

Opeklina je ozljeda kože ili potkožnog tkiva najčešće izazvana toplinom (otvoreni plamen, vruća voda ili vodena para, vrući predmeti), ali i električnom strujom i kemijskim tvarima. Većina opeklina događa se u kućanstvu i zapravo su rezultat nesretnog slučaja. Vjerojatno se i vama dogodilo da ste na trenutak okrenuli glavu i vaše dijete se opeklo.

Prvi je korak ublažiti osjećaj pečenja na način da opečeno mjesto što prije rashladite (pod mlazom hladne vode, uranjanjem u hladnu vodu ili stavljanjem hladnog obloga, koji treba često mijenjati, ovisno o lokalizaciji opečenog mjesta). Ako je odjeća natopljena vrućom tekućinom, nakon početnog rashlađivanja treba je skinuti, ali ne na silu. Za kožu zalijepljene komade tkanine treba izrezati, a nikako nasilno odvajati.

Sljedeći je korak nastaviti s rashlađivanjem još oko dvadesetak minuta. Kao i odrasli, ni djeca ne vole osjećaj hladnoće, pa će možda vrištati i opirati se, no tome se morate oduprijeti i nastojati smiriti dijete. Bolje je da 20 minuta plače nego da kasnije ima težu opeklinu. To je jako važno jer se rashlađivanjem ublažavaju posljedice. No, nikad nemojte u tu svrhu koristiti led, jer može izazvati smrzotinu, što onda opeklinu može učiniti težom.

Nakon prvih 20 hladnih minuta...

Kad ste svladali prvih dvadeset minuta, nastojte djetetu ublažiti bol i dati mu ibuprofen ili paracetamol, naravno u obliku i dozi koji su dopušteni u dječjoj dobi. Nakon što ste smirili sebe i dijete, pokušajte procijeniti opeklinu i napraviti ono što je u vašoj mogućnosti.

Kako bismo vam pomogli u tome, u nastavku slijedi podjela opeklina prema stupnju zahvaćene površine i dubini oštećenja tkiva, te upute što napraviti u pojedinom slučaju:

  • 1. stupanj - najčešće je zahvaćen samo površinski sloj kože (epidermis). Javlja se crvenilo, bez mjehurića, uz eventualno blago izraženu bolnost. Primjer ovog stupnja su opekline od sunca. Posjet liječniku nije nužan. Ako se pravilno postupa, ova vrsta opekline nikad ne ostavlja trajni ožiljak. Najvažnija je hidratacija rane. Od pomoći može biti Cicatridina® mast na bazi hijaluronske kiseline
  • 2.a stupanj - zahvaćen je površinski sloj srednjeg sloja kože (dermisa). Javljaju se crvenilo i mjehurići ispunjeni prozirnom tekućinom, uz jače izraženu bol. Mogu biti posljedica kratkotrajnog kontakta s plamenom ili vrelom tekućinom.
  • 2.b stupanj - zahvaćen je dublji sloj dermisa. Javljaju se izrazito oticanje, crvenilo i još jače izražena bol. Ako se s opeklinama drugog stupnja pravilno postupa, gotovo nikad ne ostavljaju trajne ožiljke. Ne probijajte mjehuriće i što prije nazovite liječnika ili ga posjetite u ambulanti, jer je postupak kod ovog stupnja opekline malo složeniji.
  • 3. stupanj - zahvaćeni su svi slojevi kože, tkivo je blijedo, a bolnost se ne osjeća (destrukcija živčanih završetaka). Ovaj stupanj opekline obično ostavlja trajne ožiljke, čak i uz pravilno postupanje, stoga je potrebna neodgodiva liječnička intervencija (pozvati hitnu pomoć ili otići u centar za opekline, ako postoji u vašem gradu).
  • 4. stupanj - zahvaćene su duboke strukture (krvne žile, mišići, kosti). Kao i u slučaju opeklina trećeg stupnja, potrebna je neodgodiva liječnička intervencija.

Ako opeklinu prvog stupnja njegujete hijaluronskom kiselinom, vjerojatno ćete je morati koristiti samo nekoliko dana, no ne smeta ako je koristite dulje

Ako opekline zahvaćaju veći dio tijela, neovisno o stupnju, zahtijevaju neodgodivu medicinsku procjenu. To se, primjerice, odnosi na opekline cijelih leđa, prsa ili trbuha, kao i na opekline koje zahvaćaju sve ili većinu ekstremiteta. I opekline u području lica gotovo uvijek nalažu neodgodiv liječnički pregled, osim ako zahvaćaju jako malu površinu (jednu četvrtina ili manje). Važno je naglasiti da, kad god niste sigurni o kojem stupnju opekline je riječ, treba se posavjetovati s liječnikom.

Datum objave članka: 28. 3. 2020.
izdvojeni proizvodi