Suho oko u zimskim uvjetima

Bolesti i stanja / Vidni sustav Marija Ivkić dr. med.

Iako je problem suhog oka u svijetu u zadnjih sedam godina gotovo udvostručen, nije nerješiv, a puno toga možete i sami učiniti

Najčešći uzroci suhog oka

Jeste li ikad čuli za sindrom suhog oka? Nikad? Niste jedini! Po nekim procjenama 89 posto ljudi nikad nije čulo za sindrom suhog oka, iako je to najčešći od svih očnih problema. Za simptome kao što su suhoća, crvenilo, peckanje, osjećaj stranog tijela u oku, suzenje, umor očiju itd., mnogi od nas misle da su jednostavno sastavni dio života. Ali, ipak nisu. Naime, iznenađuje činjenica da je problem suhog oka u svijetu u zadnjih sedam godina gotovo udvostručen.

Ipak, problem nije nerješiv i po tom pitanju puno toga možete i sami učiniti. Kako biste svoje simptome povezali baš sa sindromom suhog oka i pokušali izbjeći ono što se izbjeći može, nabrojati ćemo najčešće uzroke njegova nastanka, a to su:

  • starenje - 75 posto stanovništva starijeg od 65 godina pati od sindroma suhog oka;
  • spol - hormonske promjene u žena tijekom trudnoće, dojenja, menstruacije ili menopauze često uzrokuju sindrom suhog oka;
  • bolesti - reumatoidni artritis, šećerna bolest, astma, bolesti štitnjače, glaukom...;
  • lijekovi - protiv depresije, povišenog tlaka, za kontracepciju...;
  • kontaktne leće - hlapljenje suza iz očiju uzrokuje nelagodu prilikom nošenja, iritaciju, proteinske naslage na lećama, upale oka i bol;
  • okruženje - dim, fluorescentno svjetlo, klimatizirani prostori, centralno grijanje, vjetar... izrazito povećavaju hlapljenje suza;
  • računala - pri dugotrajnom i koncentriranom radu na računalu "zaboravljamo" treptati (proces treptanja od važnosti je za proizvodnju suza) pa suze hlape, a oči se više suše.

Normalno je da se sekrecija suza neprestano odvija (danonoćno), a nazivamo je bazalna sekrecija suza. S druge strane postoji i refleksna sekrecija suza, obično kao odgovor oka na nadražaj mehaničke ili emotivne prirode. A kada iz bilo kojeg razloga nastane sindrom suhog oka, na raspolaganju su nam i umjetne suze.

Što su zapravo umjetne suze?

Umjetne suze su medicinski proizvod koji se može kupiti u ljekarnama bez recepta, a služe kao nadomjestak prirodnim suzama čije su lučenje ili sastav iz nekog razloga nedostatni. Upotrebljavamo ih prema potrebi, i to tako da ukapamo jednu do dvije kapi u svako oko nekoliko puta dnevno ili kada u očima osjećamo nelagodu.

Činjenica je da ćemo u nadolazećem zimskom razdoblju češće osjećati spomenutu nelagodu i imati problema s očima iz nekoliko razloga - duljeg boravka u zatvorenim prostorijama, prostorijama s centralnim grijanjem (utjecaj toplog i suhog zraka), zagušljivim kino dvoranama, zadimljenim disko klubovima i kafićima, više čitanja i rada na računalu. Neki će neko vrijeme provesti i na skijanju, na visinama gdje su naše oči više izložene strujanju vjetra i, u posljednje vrijeme iznimno opasnom, ultraljubičastom zračenju.

Osim nošenja zaštitnih naočala koje mehanički štite od vjetra, a svojim UV filterima od ultraljubičastog (UV) zračenja, na skijanju, ali i u svim navedenim prilikama možemo si pomoći spomenutim umjetnim suzama, koje nam mogu olakšati tegobe, a zbog svog praktičnog pakiranja uvijek biti pri ruci.

Datum objave članka: 1. 12. 2002.
izdvojeni proizvodi