Svjetlo koje liječi

Bolesti i stanja / Unutarnje bolesti prim.   Franjo Coce dr. med., spec. internist

Uz primjenu ultraljubičastog i infracrvenog svjetla, VIP svjetlo nalazi svoju primjenu u suportivnom liječenju mnogih patoloških stanja

Što je VIP svjetlo

Iako podatke o uspješnosti primjene sunčeve svjetlosti u liječenju raznih patoloških stanja nalazimo u ostavštini drevnih naroda (Egipćani, Grci, Arapi), modernu primjenu sintetizirane sunčve svjetlosti u terapijske svrhe potvrdio je danski liječnik Niels Ryberg Finsen koji je 1903. godine dobio Nobelovu nagradu za medicinu na temelju rezultata koje je dobio primjenom takve svjetlosti u liječenju tuberkuloze kože. Na temeljima znanstvenih postavki dr. Finsena, tehnološki razvoj u medicini doveo je do otkrića koristi primjene lasera, a potom i ostalih uređaja koji su terapiju VIP svjetlošću doveli do primjene u svakodnevnom životu.

Danas se u medicini primjenjuju tri osnovne grupe svjetla: ultraljubičasto (UV) valnih duljina do 400 nm, vidljivo 400 - 780 nm i infracrveno 780 - 5000 nm.

VIP svjetlo je u stvari kratica za vidljivo, inkoherentno, polarizirano, polikromatsko i nisko-energetsko svjetlo. Njegove karakteristike su:

  • inkoherentnost - titraji VIP svjetlosti nisu ujednačeni niti vremenski niti prostorno pa na tretirano područje ne dolaze u istoj fazi;
  • polarizacija - svjetlosni titraji odašilju u istom smjeru u paralelnim ravninama, a ujedno je i glavni čimbenik poticanja bio-stimulativnih procesa u organizmu;
  • polikromazija - VIP svjetlo sadrži širok spektar različitih valnih duljina, za razliku od lasera koji emitira svjetlo samo jedne valne duljine. Raspon valnih duljina VIP svjetla omogućava da svjetlo prodre do dubine 4 cm, što omogućava istodobno djelovanje na različita tkiva (koža, mišići, kosti, ligamenti).
Općenito se smatra da svjetla s gustoćom energije do 10 J/cm2 u minuti imaju bio-stimulativna svojstva, a svjetla s većom gustoćom energije mogu imati štetno djelovanje. Nisku energetsku vrijednost VIP svjetla karakterizira niska gustoća snage 40 mW/cm2, dok apsorbirana gustoća energije iznosi 2.4 J/cm2/min, što je dovoljno daleko od opasnog područja, a istodobno je bio-stimulativno.

Sve šira primjena u medicini

Danas ima sve više kliničkih ispitivanja o primjeni VIP svjetla u medicini, tako da ono, uz primjenu ultraljubičastog i infracrvenog svjetla, nalazi svoju primjenu u suportivnom liječenju mnogih patoloških stanja. Glavna indikacijska područja primjene VIP svjetla su cijeljenje rana i obnova tkiva te ublažavanje boli.

Cijeljenje rana i obnova tkiva - navedene fizikalne osobine VIP svjetla i optimalna gustoća energije u tkivima na staničnoj i molekularnoj razini pokreću i moduliraju niz bio-stimulativnih učinaka. Poticanje procesa oporavka i obnove (reparativnih i regenerativnih procesa) temelji se na ekspresiji faktora rasta i citokina koji imaju bitnu ulogu u svladavanju upalnog procesa i oporavka tkiva. Na taj način VIP svjetlo utječe na upale i imunološke reakcije pa se kao suportivna terapija primjenjuje u procesu cijeljenja rana (neuropatski i/ili neuroishemički ulkusi, hipostatski ulkusi nastali zbog kronične venske insuficijencije, dekubitalni ulkusi, opekline, posttraumatske ozljede i postoperativni ožiljci).

Dijabetičko stopalo - terapija VIP svjetlom ima naročite rezultate u cijeljenju rana dijabetičkog stopala kao komplikacije koja se javlja u prosjeku kod 25 posto oboljelih od šećerne bolesti. Da bi se stekao uvid u problematiku dijabetičkog stopala, potrebno je navesti da je 20 posto svih hospitalizacija oboljelih od šećerne bolesti vezano s problemima stopala, oboljeli od šećerne bolesti imaju 20 puta veće šanse za razvoj gangrene, rizik amputacije ekstremiteta veći je 15 puta u odnosu na osobe koje ne boluju od šećerne bolesti, a 40 - 55 posto amputiranih oboljelih bit će podvrgnuto amputaciji i drugog ekstremiteta u roku od jedne do pet godina.

Rezultati kliničke studije, u koju su uključeni oboljeli od šećerne bolesti s neuroishemičkim ulkusima stopala i koji su prezentirani na 18. Međunarodnom kongresu dijabetičke federacije u Parizu ove godine, ohrabrujući su. Primjer uspješne primjene VIP svjetla u oboljelog od šećerne bolesti s ulkusom stopala, uz prikaz ubrzanog procesa cijeljenja rane prikazan je na slici.

Terapija bola - VIP svjetlost se također uspješno koristi i u terapiji bola. Analgetski učinak VIP svjetla temelji se na pretvaranju energije elektromagnetskih valova i infracrvenog spektra u toplinu (pojačan protok krvi, povećana rastezljivost vezivnog tkiva, smanjenje ukočenosti zglobova i spazma muskulature), poticanju stvaranja vlastitih tjelesnih opijata te na poboljšanju potencijala živčanih završetaka poboljšanjem polarizacije membrane živčanih stanica što uzrokuje poboljšanje aktivacije i provodljivost živčanih vlakana. Primjena VIP svjetla pokazala je svoje pozitivne učinke i mogućnost široke primjene u reumatologiji, fizikalnoj i sportskoj medicini te rehabilitaciji.

Jednostavno, a učinkovito

Terapija VIP svjetlošću jednostavna je za primjenu. Prije same terapije područje koje će se tretirati treba očistiti i opušteno započeti tretman. Zraka svjetlosti treba padati pod pravim kutom na tretirano područje tijela s 10 cm udaljenosti, čime se ostvaruju optimalni bio-stimulativni učinci. Preporučuje se jedan do dva tretmana dnevno, u trajanju četiri do 10 minuta, ovisno o indikaciji i preporuci liječnika. Općenito vrijedi pravilo da se akutni problemi tretiraju većim brojem tretmana s kraćim trajanjem, a kronični obrnuto (manji broj dužih tretmana).

U zaključku možemo reći da su prednosti primjene terapije VIP svjetlom višestruke: široko područje primjene, jednostavnost primjene, mogućnost korištenje kod kuće, ubrzanje ozdravljenja. Istaknuti treba i to da korištenje ovog medicinski priznatog tretmana oboljelom omogućava aktivno sudjelovanje u liječenju, što je iznimno važno ne samo za organski nego i psihološki aspekt bolesti.

Datum objave članka: 1. 12. 2003.