Tko je moj ljekarnik

Bolesti i stanja / Opća medicina dr. sc.   Arijana Meštrović mag. pharm.

Ljekarnici su prije svega stručnjaci za lijekove, koji vam svojim znanjem mogu pomoći da dobijete najviše od lijeka koji koristite

Ljekarnik je nezaobilazna karika u liječenju i prevenciji bolesti. Povezan s liječnikom i otvoren za vaše specifične potrebe, sudjelovat će u planiranju tijeka vašeg liječenja, te vas savjetovati o svemu što je važno.

Nekad i sad

Danas prevladava mišljenje da se većina bolesti može izliječiti ili da se, u najmanju ruku, njima može upravljati i kontrolirati ih. Ako pogledamo u prošlost, bolesti za koje danas više ne dajemo drugo mišljenje nekad su stajale života milijune ljudi. U međuvremenu je došlo do velikog napretka u razumijevanju ljudskog tijela i utjecaja koji lijekovi imaju na organizam.

Recept koji danas dobijemo od liječnika rezultat je nevjerojatna putovanja znanstvenih otkrića kroz vrijeme. Iako znamo da lijekovi pridonose zdravlju i često mijenjaju tijek života, ako nismo medicinske profesije većinom ih slabo razumijemo i vrlo malo znamo o njihovu učinku. Međutim, za dodatni savjet uvijek se možete obratiti ljekarniku, s kojim možete razgovarati u potpunoj tajnosti, čak i o vrlo osobnim i neugodnim medicinskim problemima.

Prva postaja

Ljekarnik je prva postaja kod brojnih blažih stanja, kao što su bolovi, probavne smetnje, planiranje obitelji, alergije, bolovi i virusne infekcije. I ne samo to. Ljekarnik vam može dati savjete i uputu za kontrolu šećerne bolesti, kako se odviknuti od pušenja, kontrolirati učinkovitost terapije ili usvojiti zdrave životne navike (pravilna prehrana, regulacija tjelesne težine...).

Ljekarnički tim sačinjen je od zdravstvenih profesionalaca, kojima je osnovna zadaća pružanje ljekarničke skrbi. Svaka ljekarna i specijalizirana trgovina ima zaposlene magistre farmacije, dakle stručnjake s visokoškolskom naobrazbom, tj. diplomom Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta i položenim stručnim ispitom nakon godinu dana stručnog staža, kad dobivaju dozvolu za samostalan rad (licenca). Kako bi svakih šest godina mogao obnoviti licencu, svaki magistar farmacije kontinuirano se stručno usavršava pohađajući tečajeve, seminare i kongrese, pri čemu obnavlja znanja, stječe nova i prati zbivanja u struci.

Magistri farmacije mogu se specijalizirati na područjima farmakoterapije, fitoterapije, dijetoterapije, apiterapije, aromaterapije, dermofarmacije, toksikologije, njege pacijenata s kroničnim bolestima, palijativne i neonatalne skrbi, ali i u svim oblicima komplementarne medicine i kliničke farmacije, kao i u području javnog zdravstva, biomedicine, menadžmenta u zdravstvu te farmaceutske tehnologije i razvoja lijekova.

U ljekarnama magistri farmacije vode i organiziraju stručni rad i poslovanje, kontaktiraju s liječnicima i drugim zdravstvenim radnicima, izdaju, nadziru i nadopunjavaju terapiju propisanu od liječnika, te pružaju stručne savjete. Mogu za vas provjeriti interakcije lijekova, pomoći vam da otklonite i prevenirate nuspojave i dobijete najbolji učinak od lijekova koje uzimate.

Ljekarnik vam može dati savjete i uputu za kontrolu šećerne bolesti, kako se odviknuti od pušenja, kontrolirati učinkovitost terapije ili usvojiti zdrave životne navike

Uz magistre farmacije, u ljekarničkom timu rade i farmaceutski tehničari koji su završili srednju farmaceutsku školu i položili stručni ispit nakon godinu dana stručnog staža u ljekarni, galenskom i analitičkom laboratoriju ili bolničkoj ljekarni. Farmaceutski tehničar može vam pomoći u izboru medicinske obuće, ortopedskih pomagala, medicinskih aparata, kozmetike, biljnih pripravaka i prehrane, pripremiti vam magistralni ili galenski pripravak i objasniti upotrebu inhalatora, injektora, tlakomjera, glukometra, i svih ostalih medicinskih aparata i pomagala koje kupujete ili podižete u ljekarni. Može vam dati i savjet te objasniti upotrebu zavojnog i sanitetskog materijala, obloga za rane, pelena za djecu i odrasle, te pripravaka za lokalnu primjenu.

U nekim ljekarničkim timovima rade i nutricionisti, fizioterapeuti, kozmetičari, inženjeri kemije i biotehnologije, te doktoriveterineistomatologije.

Što trebam reći svom ljekarniku

Potrebno je osigurati najbolju učinkovitost lijekova, uz što je moguće manje popratnih štetnih učinaka na organizam. Neki lijekovi lako ulaze u interakcije s drugim lijekovima, vitaminima, hranom i biljnim proizvodima, a osobito valja biti na oprezu tijekom trudnoće i dojenja, te u slučaju kroničnih bolesti ili oštećenja organa, kože ili sluznica. Od važnosti su i tjelesna težina, dob i spol, prehrambene i životne navike, kao i postojanje alergije ili neke metaboličke nepravilnosti.

Ljekarnici su profesionalci kvalificirani u pružanju zdravstvene njege i kodeksom obvezani na izvrsnost i povjerljivost, stoga možete biti sigurni u visok standard usluge. Oni su prije svega stručnjaci za lijekove, koji vam mogu pomoći da dobijete najviše od lijeka koji koristite. S obzirom na to da razumiju da biti bolestan i uzimati terapiju zna biti teško i zbunjujuće, žele biti od pomoći i odgovoriti vam na pitanja o lijekovima, koliko god ona trivijalno zvučala. Zato je važno da s liječnikom i ljekarnikom sudjelujete u svom liječenju, kako biste imali sve informacije potrebne za pouzdano i sigurno korištenje lijeka.

PODRUČJA EKSPERTIZE VAŠEG LJEKARNIKA

- terapija lijekovima;
- dijetoterapija i prehrana;
- dermokozmetika;
- ljekovito bilje;
- njega i prehrana dojenčeta;
- njega onkološkog bolesnika;
- palijativna skrb;
- metaboličke i kronične bolesti;
- sportska prehrana;
- status imuniteta;
- alergije i infektivne bolesti;
- virusne infekcije;
- homeopatija i aromaterapija.

Prilikom izdavanja lijekova, ljekarnik provjerava je li propisana doza za vas sigurna i odgovarajuća, je li u skladu s uputom o lijeku, prilagođena dobi, tjelesnoj težini, oštećenjima unutarnjih organa, postavljenoj dijagnozi. U slučaju nepravilnosti ili nejasnoće, ljekarnik će kontaktirati liječnika koji je propisao režim doziranja i provjeriti dozu.

Naime, način i vrijeme doziranja vrlo često znatno utječu na ishod liječenja, a pogrešno odabrano vrijeme i način doziranja lako mogu dovesti do slabe učinkovitosti terapije, a kod primjene nekih vrsta lijekova, kao što su antibiotici, psihotropni lijekovi, hormoni i drugi lijekovi uske terapijske širine, i do neuspješna ishoda liječenja s trajnim posljedicama. Naravno, važno je da i sami dobro razumijete sve relevantne informacije vezane uz način i vrijeme doziranja, stoga je uputno da upitate svog ljekarnika za sva potrebna objašnjenja upute koju ste dobili od liječnika.

Jedan od ključnih čimbenika uspjeha terapije je odabir oblika i koncentracije lijeka. Teškoće pri gutanju, ostećena sluznica, alergije, životne navike i uvjeti za uzimanje lijeka često ograničavaju izbor oblika i koncentracije lijeka. Posebno je važna prilagodba terapije nakon bolničkog liječenja, radi održavanja optimalne terapijske koncentracije i raspodjele lijeka, a tu vaš ljekarnik može biti od velike pomoći. Važno je uzeti u obzir mogućnosti izbora i u donošenju zajedničke odluke između pacijenta, liječnika i ljekarnika odabrati najprikladniji oblik i koncentraciju lijeka.

U odabiru komplementarne terapije i proizvoda za preventivu, vaš ljekarnik preporučit će samo proizvode dokazane učinkovitosti i neškodljivosti, provjeriti točan sastav i kontraindikacije te vas upozoriti na nuspojave i moguće ishode liječenja. Stoga, birate li sredstva za ublažavanje boli, prehlade, grlobolje, manje kožne infekcije, dermatološke pripravke, kreme za sunčanje, vitamine ili dermokozmetiku – ljekarna je prava adresa.

Datum objave članka: 1. 4. 2012.