Urični artritis - zglobovi pod opsadom uratnih kristala

Bolesti i stanja / Kosti - mišići - zglobovi prof. dr. sc.   Simeon Grazio dr. med., spec. fizijatar i reumatolog

Nalaz povišene razine mokraćne kiseline relativno je čest, ali se smatra da će od oko 30 takvih osoba samo jedna razviti simptome uričnog artritisa ili gihta

Urični artritis (giht) najčešća je metabolička reumatska bolest, koju karakteriziraju povišena razina mokraćne kiseline u serumu (hiperuricemija), ponavljajući napadi akutnog artritisa, odlaganje kristala urata u zglobove i druga tkiva te stvaranje uratnih kamenaca u mokraćnom sustavu (urolitijaza).

Estrogeni čuvaju žene

Urični artritis ili giht pogađa prije svega odrasle muškarce. Vrhunac javljanja bolesti je peto desetljeće života, a opada od šestog desetljeća nadalje.

Rijetko nastaje u djece i žena prije menopauze. To je povezano s kontinuiranim blagim porastom razine mokraćne kiseline u serumu muškaraca od djetinjstva nadalje, a u žena vrijednosti ostaju praktički jednake do menopauze, kad počinju rasti. Dodatni razlog nepojavljivanja gihta tijekom reproduktivne dobi žena vjerojatno je posljedica djelovanja estrogena, koji potiču izlučivanje mokraćne kiseline bubrezima.

U razvijenim zemljama sve je više bolesnika s uričnim artritisom, što se pripisuje višem životnom standardu i time povezanim načinom prehrane i života. Nalaz povišene razine mokraćne kiseline relativno je čest, ali se smatra da će od oko 30 takvih osoba samo jedna razviti simptome artritisa.

Mokraćna kiselina u centru zbivanja

Trajanje i visina hiperuricemije najvažniji su čimbenici vjerojatnosti pojave uričnog artritisa i urolitijaze. Mokraćna kiselina inače je normalan krajnji proizvod razgradnje spojeva purina. Stvara se iz egzogenog purina, unesenog hranom i pićem, i endogenog purina, koji se sintetizira kao gradivni materijal u stvaranju nukleinskih kiselina, a izlučuje ponajprije bubrezima.

Stoga, hiperuricemija nastaje zbog pojačane proizvodnje ili smanjena izlučivanja mokraćne kiseline ili njihove kombinacije. Povećana proizvodnja mokraćne kiseline uzrok je hiperuricemije u 10 do 15 posto slučajeva. Obično nastaje zbog povećana dijetalnog unosa ili u nekim bolestima, kao što su mijeloproliferativne i limfoproliferativne bolesti, psorijaza i dr. Smanjeno relativno izlučivanje mokraćne kiseline bubrezima nađeno je u oko 90 posto bolesnika s hiperuricemijom ili uričnim artritisom.

U stečene razloge smanjenja izlučivanja urata spadaju neki lijekovi, kao što su oni za pojačano mokrenje (diuretici), lijekovi koji se koriste u liječenju malignih i autoimunih bolesti (npr. ciklosporin), niske doze salicilata, te neke bolesti i stanja u kojima se nakupljaju kiseli produkti (npr. dijabetička ketoacidoza, gladovanje, intoksikacija alkoholom i sl.), te bolesti u kojima nastupa oštećenje funkcije bubrega (npr. šećerna bolest i arterijska hipertenzija).

Postoje bolesti i stanja u kojima je povećana i proizvodnja mokraćne kiseline i smanjeno njezino izlučivanje. Najbolji je primjer povećana konzumacija alkoholnih pića.

Kristali u zglobu pogoduju upali

Normalno se oko 70 posto urata veže uz bjelančevine plazme. To inače ovisi o koncentraciji urata u plazmi, koncentraciji bjelančevina plazme, temperaturi, pH medija i ionskim silama. U bolesnika s uričnim artritisom postotak vezanja urata na bjelančevine plazme je 50 posto i niži, što vjerojatno pridonosi njihovu odlaganju.

Mokraćna se kiselina u većini tkiva, pa tako i u zglobovima, kristalizira u više od 95 posto slučajeva kao natrijev urat, s tim da taloženju pogoduje kiseli medij. Nakupine uratnih kristala nazivaju se tofi. Iako se kristali urata nađu i u zglobovima bez znakova upale, smatra se da su upravo oni najodgovorniji za upalni odgovor.

Prvi napad najčešće na korijenu nožnog palca

Klinička slika uričnog artritisa očituje se kao akutni napad artritisa i kao kronični giht sa stvaranjem tofa.

Prvi napad artritisa

Najčešće se javlja naglo, nerijetko doslovno preko noći, obično nakon nekoliko desetljeća hiperuricemije bez simptoma. Obično je zahvaćen jedan zglob, koji postaje otečen, vrlo bolan, uz topliju i promijenjenu (crvenu ili crveno-lividnu) boju kože iznad njega. Bol doseže vrhunac već nakon osam do 12 sati od početka napadaja, a crvenilo se može protezati i izvan granice zahvaćenoga zgloba. Ta karakteristična klinička slika najčešće se povezuje s uvriježenim nazivom giht.

Prvi napad gihta u 50 do 75 posto slučajeva javlja se na zglobu korijena nožnog palca, koji je u kasnijem tijeku bolesti zahvaćen u oko 90 posto bolesnika. Ostali zglobovi, kao češća mjesta prvog napadaja, su zglobovi stopala, gležnjevi, koljena i pete. U akutnoj fazi zglobovi su toliko bolni da su osjetljivi na bilo kakav dodir (npr. dodir plahte), a hodanje je u slučaju zahvaćenosti zglobova na nogama zbog bolova praktički onemogućeno.

Upala zgloba katkad je praćena groznicom, tresavicom i općim lošim osjećanjem. Akutna upala može trajati samo nekoliko sati, ali simptomi se najčešće zadrže jedan do tri tjedna, uz postupno iščezavanje. Nakon prvog napada artritisa mogu se javiti novi napadi, na istom ili nekom drugom zglobu. Napadi se u početku javljaju u duljim intervalima, a trajanjem bolesti postaju sve učestaliji.

Kronični urični artritis sa stvaranjem nakupina kristala (tofa)

Obično se razvija nakon 10 i više godina intermitentnih napadaja artritisa. Taj oblik karakterizira nepostojanje razdoblja bez bolova. Zglobovi su trajno zadebljani, uz povremeno pojačanje simptoma pri novim napadajima, koji se bez pravilnog liječenja mogu javljati svakih nekoliko tjedana.

Tofi su potkožne, čvrste, manje ili veće kvrge oko zglobova, koje se mogu naći na gotovo svim dijelovima tijela, najčešće na prstima, ručnim zglobovima, uškama, koljenima, laktovima i mjestima pritiska (peta ili stražnja strana podlaktice). Simetričan raspored tofa, osobito na šakama, može sličiti kliničkoj slici karakterističnoj za neke druge reumatske bolesti, npr. reumatoidni artritis, degenerativne promjene zglobova i dr.

Liječiti - spriječiti - održati

Ciljevi liječenja su liječenje akutnog napada artritisa, sprječavanje budućih napada i zadržavanje koncentracije mokraćne kiseline u serumu u granicama normale.

Kod akutnog napada najvažnije je smanjiti bol, oteklinu i druge simptome upale. Nekad se najčešće koristio kolhicin, koji se u posljednje vrijeme koristi vrlo rijetko zbog čestih nuspojava i male terapijske širine (terapijska širina = doza lijeka koja je učinkovita u odnosu na onu koja izaziva nuspojave).

Danas se najčešće koriste nesteroidni antireumatici, obično oni s malim poluživotom raspada (npr. indometacin), ali čini se da su i drugi učinkoviti ako se primijene u odgovarajućoj dozi. Liječenje počinje s najvećom mogućom dozom, koja se zatim postupno smanjuje kroz sljedećih pet do sedam dana. Ne smiju se davati osobama koje su imale ili imaju krvarenja iz probavnog sustava, niti onima s oštećenom bubrežnom funkcijom.

Nalaz povišene razine mokraćne kiseline relativno je čest, ali se smatra da će od oko 30 takvih osoba samo jedna razviti simptome artritisa.

U osoba koje ne smiju uzimati nesteroidne antireumatike ili su oni neučinkoviti, liječenje može početi glukokortikoidima, koji imaju snažan protuupalni učinak, a uzimaju se na usta ili intravenski u bolničkim uvjetima. Češće se daju injekcije glukokortikoida u zahvaćeni zglob ili sluznu vreću. Preporučljivo je prethodno aspirirati nakupljenu tekućinu.

Od nefarmakoloških mjera važni su mirovanje i stavljanje hladnih obloga na zahvaćeni zglob.

Profilaktičke mjere za sprječavanje hiperuricemije, odnosno napadaja gihta predstavljaju kamen-temeljac, a odnose se na smanjenje tjelesne težine, izbjegavanje konzumiranja alkoholnih pića, osobito piva, uzimanje dovoljno tekućine i čuvanje od ozljeda. Glede dijetalnih preporuka, najvažnije je smanjeno konzumiranje mesa, plave ribe i školjaka, s posebnim osvrtom na veličinu obroka i sadržaj nekompleksnih ugljikohidrata. Iako se čini da ukupni unos proteina nije u vezi s hiperuricemijom i rizikom za urični artritis, zbog moguće pojave ketoze u sadašnjim popularnim dijetama s malo ugljikohidrata potreban je oprez, posebno kod početne faze tih dijeta. Treba izbjegavati lijekove koji mogu pridonijeti taloženju kristala mokraćne kiseline, npr. lijekova koji pojačavaju bubrežnu filtraciju.

U svrhu regulacije (smanjenje) razine mokraćne kiseline koriste se dvije skupine lijekova: oni koji smanjuju njezinu proizvodnju ili potiču njezino izlučivanje bubrezima. S obzirom na to da napadi uričnog artritisa mogu nastupiti zbog naglog pada razine mokraćne kiseline, lijekovi za sniženje vrijednosti mokraćne kiseline moraju se uzimati paralelno s nesteroidnim antireumaticima.

Radi sprječavanja sinteze mokraćne kiseline najčešće se koristi alopurinol. Njegov mehanizam djelovanja zasniva se na inhibiciji enzima koji je potreban u sintezi mokraćne kiseline. Osobito se preporučuje u liječenju bolesnika s urolitijazom, oštećenjem bubrežne funkcije i onih u kojih su se stvorile nakupine kristala (tofi).

Lijekovi koji povećavaju izlučivanje mokraćne kiseline bubrezima nazivaju se urikozurici. Daju se bolesnicima u kojih je smanjeno izlučivanje urata, koji imaju normalnu bubrežnu funkciju, koji nemaju bubrežne kamence i koji su voljni piti dovoljno tekućine (najmanje dvije litre dnevno). Radi smanjenja mogućnosti stvaranja bubrežnih kamenaca, poželjno je smanjiti kiselost mokraće (npr. svakodnevno uzimanje sode bikarbone).

U bolesnika samo s hiperuricemijom rijetko treba primijeniti lijekove. U cilju sprječavanja nastupa artritisa važno je naći mogući uzrok (npr. bubrežna bolest, hematološke bolesti i dr.) i pokušati ispraviti moguće udružene probleme (npr. hipertenzija, alkoholizam, debljina, povećana razina masti u serumu itd.).

Udruženost s drugim bolestima

Bubrežna bolest je najvažnija bolest nekoga unutarnjeg organa povezana s hiperuricemijom. Kronično progresivno zatajanje bubrega bitan je uzrok smrti tih bolesnika (oko 10 posto). Toj komplikaciji pridonose povišen krvni tlak, kronično otrovanje olovom i srčane bolesti. Akutno zatajenje bubrega nastaje zbog brzog raspada stanica, što se vidi u bolesnika liječenih kemoterapijom. Bubrežni kamenci nastaju u 10 do 25 posto bolesnika, a njihova pojava je povezana s razinom mokraćne kiseline u serumu. Kalcijski bubrežni kamenci nastaju oko 10 puta češće u odnosu na zdrave osobe. Simptomi zbog bubrežnih kamenaca mogu u do 40 posto slučajeva prethoditi simptomima uričnog artritisa.

Povišen krvni tlak nađe se u 25 do 50 posto bolesnika, a dva do 14 posto hipertoničara ima giht. Hipertenziji vjerojatno znatno pridonosi smanjena perfuzija bubrega u osoba s uričnim artritisom.

Debljina je često udružena s hiperuricemijom i uričnim artritisom. Ona je često poveznica hiperuricemije, hipertenzije, hiperlipidemije i ateroskleroze. Nerijetko se nađe i hiperlipidemija, najčešće povišena vrijednost triglicerida.

Datum objave članka: 1. 4. 2007.
izdvojeni proizvodi