Zdrav osmijeh vrijedan je truda

Bolesti i stanja / Zubi i usna šupljina Marija Sović dr. med. dent.

Pranje zubi oko 30 minuta nakon konzumacije hrane obveza je koju ne bismo smjeli izbjeći čak i kad nismo kod kuće

Bez sumnje, zdravi i lijepi zubi preduvjet su općeg zdravlja i zadovoljstva čovjeka. No, lijepog osmijeha nema bez mnogo uloženog truda i vremena. Samo se svakodnevnom njegom, pravilnom prehranom i redovitom stomatološkom kontrolom mogu spriječiti ne samo najčešća oboljenja zubi, karijes i parodontoza, nego i mnogo ozbiljnija oboljenja.

Kada početi

Majke, koje obično vode dijete stomatologu, najčešće pitaju kad mu treba početi prati zube. Odgovor je - čim niknu. Naime, prvi zubići peru se vlažnom gazom ili namočenim štapićem za uši, a nakon 24 mjeseca starosti dijete se postupno navikava na prihvaćanje oralnih higijenskih navika, ovisno o njegovu stupnju razvoja i interesu. Vrlo je bitan uzor iz okoline. Tako dijete već zarana zapaža kako roditelji, prije svega majka, te braća ili sestre svakodnevno peru zube, pa ih često želi oponašati, isprva kroz igru s četkicom za zube. To svakako valja iskoristiti, pa majka u toj fazi treba nježno prati dječje zubiće, najprije samo četkicom i vodom, uz postupno uvođenje paste za zube raznih okusa kako bi to djetetu bilo zanimljivije. Pritom ga valja učiti da zubnu pastu ne guta nego pljucka van.

Pranje zuba

Uz zubnu pastu i četkicu za zube, za održavanje zdravlja i čistoće zubnih ploha nužno je korištenje konca i interdentalnih četkica. Za pranje zuba treba izabrati četkicu od umjetnih vlakana koja se, za razliku od prirodnih, lako održavaju i brzo suše te nisu podložna razvoju bakterija. Vlakna četkice ne smiju biti previše tvrda, da ne bi oštećivala zubnu caklinu i zubno meso, nego srednje tvrda ili meka, kako bi uz čišćenje istodobno bilo moguće i masiranje zubnog mesa. Nakon uporabe četkicu za zube valja temeljito oprati i dobro osušiti te je mijenjati svaka tri mjeseca, ili, za lakše pamćenje, s promjenom godišnjih doba.

Zube je najbolje prati nakon svakog obroka, a najmanje dva puta dnevno - poslije doručka i prije odlaska na spavanje. No, vrlo je važno znati da se ne smiju prati neposredno nakon jela. Tada je zbog povišene kiselosti u usnoj šupljini zubna caklina posebno osjetljiva, pa se zbog čišćenja četkicom može oštetiti. Stoga, osobito nakon konzumiranja jela koja sadrže šećer ili kiselinu (primjerice kolača i voća) s pranjem zuba treba pričekati najmanje 30 minuta.

Zube treba prati temeljito, malim kružnim pokretima od zubnog mesa prema zubu, najprije vanjsku, zatim unutarnju površinu zuba, a zatim i grizne plohe svih zubi. Prilikom pranja laganim kružnim pokretima četkicom treba istodobno masirati zubno meso i ne zaboraviti očetkati jezik, na kojem se također nakupljaju štetne bakterije. Pranje treba trajati oko tri minute. 

Postoje različite metode četkanja zubi, ovisno o uzrastu i stanju usne šupljine. U dogovoru sa stomatologom, svaka osoba treba naučiti metodu četkanja koja je najprimjerenija stanju zuba i zubnog mesa

Prehrana

Osim o higijeni, zdravlje zuba uvelike ovisi i o načinu prehrane. Njihov glavni neprijatelj je šećer, koji se tijekom konzumacije pretvara u mliječnu kiselinu zbog znatnog porasta kiselosti u ustima, što posebno pogoduje rastu štetnih bakterija. Stoga se preporučuje šećer u prehrani svesti na razumnu mjeru i ne konzumirati ga između glavnih obroka. Posebno treba izbjegavati slatkiše poput čokolade, lizalica, karamela, bombona i guma za žvakanje, jer što su slatkiši slađi i ljepljiviji, to se dulje zadržavaju u ustima i povećavaju opasnost od kvarenja zuba. Za zdravlje zuba mnogo je bolje konzumirati slatko jednom dnevno, i to u kombinaciji s jednim od glavnih obroka, nego izolirano više puta na dan. Uz to, poželjno je steći naviku da se nakon slatkog pojede neka od namirnica koja prirodno čisti zube, primjerice jabuka ili mrkva. Naime, sirovo voće i povrće zahtijeva snažnije i dulje žvakanje, koje samo po sebi pridonosi boljem čišćenju usne šupljine i smanjuje rizik od oboljenja zuba.

Opasnost za zube predstavlja ne samo polagano jedenje slatkog, nego i polagano pijuckanje zaslađenih pića, čajeva i kave, a opasnost vreba i od pravih malih bombi prirodnog šećera (datulje, smokve, grožđice i med). Za razliku od prirodnog šećera, umjetna sladila ne sadrže ugljikohidrate, pa ne škode zubima.
Datum objave članka: 1. 8. 2008.