Ženske suze - činjenice i paradoksi

Bolesti i stanja / Vidni sustav mr. sc.   Vesna Augustinović dr. med., spec. oftalmolog

U menopauzi pada razina ženskih spolnih hormona, ali suzni aparat je pod stresom upravo zbog manjka onih muških

Tijekom vremena ženske suze postaju istinski raritet. U menopauzi, kad većina organskih sustava trpi zbog pada razine ženskih spolnih hormona, suzni aparat je pod stresom upravo zbog manjka muških spolnih hormona! I dok je nekima veza ženskih suza i muških spolnih hormona sama po sebi razumljiva (jači spol - slabiji spol), liječnici priznaju da im baš nisu jasni složeni mehanizmi koje taj kuriozitet uključuje.

U trenutku kad su se žene i njihovi liječnici pomirili s činjenicom da je suho oko sastavni dio fiziologije starenja, a za što je okrivljen manjak spolnih hormona, ispitivanja su pokazala da hormonska nadomjesna terapija pogoršava tu neugodnu pojavu. Čini se da ni menopauza sama po sebi, ni manjak estrogena i progesterona nemaju presudnu ulogu u poremećenoj produkciji suza, nego je za to odgovorna snižena razina muških spolnih hormona. Naime, tijekom klimakterija ne prestaje samo produkcija ženskih nego i muških spolnih hormona, normalno prisutnih u tijelu žene u reproduktivnoj dobi.

Produkcija suza s godinama se smanjuje i zbog rastućih upalnih i stresnih poremećaja kojima je izložen suzni aparat, pa je i rizik od suhog oka sve veći, osobito među populacijom starijom od 55 godina. Ipak, bode u oči podatak da je dva do tri puta učestaliji u žena. Istraživanja su pokazala da kod normalne razine muških spolnih hormona u suznu žlijezdu migrira mnoštvo imunološki kompetentnih stanica, čiji broj znatno pada čim se snizi razina hormona. Naime, muški spolni hormoni koče, iako ne u cijelosti, imunološku i upalnu reakciju u organizmu. Spoznaja o toj složenoj ulozi androgenih hormona u suznom aparatu mogla bi pomoći u rasvjetljavanju tajanstvene prirode Sjogrenove bolesti, autoimunog poremećaja koji osim suznih žlijezda zahvaća sve slinovnice te mukozne žlijezde nosne sluznice. U tu svrhu u laboratorijima se ispituje lokalno nanošenje pripravaka androgenih hormona, a prvi rezultati su ohrabrujući.

Povećan rizik od razvoja sindroma suhog oka imaju sve žene u razdoblju klimakterija, uključujući i one koje u hormonalnoj nadomjesnoj terapiji uzimaju samo estrogene. Posebno rizična skupina su žene podvrgnute kemoterapiji, zračenju i bolesnice koje pate od imunoloških poremećaja.

OPĆE SMJERNICE

Tegobe vezane uz produkciju suza u klimakteriju povezane su s povećanim rizikom od infekcije oka koja može ugroziti vid.
 Liječenje suhog oka skupo je, nedostatno i mnogi oboljeli ne nalaze zadovoljavajuće olakšanje današnjom medikamentoznom terapijom.
 Sindrom suhog oka jedan je od vodećih razloga posjeta oftalmološkoj ambulanti.
 Izbjegavajte jaču izloženost suncu i nosite sunčane naočale.
 Pri radu s kemikalijama i alatom nosite zaštitne naočale.
 Kontrolirajte vid svake dvije godine ako nosite naočale, tj. svakih pet godina ako ih ne nosite.
 Izbjegavajte nekontrolirano korištenje kapi za oči.
 Slobodno zaplačite ako vas to oslobađa nagomilana stresa!

Kako prepoznati

Simptomi su izrazito neugodni i uporni, a očituju se neprestanim osjećajem prisutnosti stranog tijela u oku, peckanjem i bolnim svrbežom, osjećajem da vjeđe prelaze preko rožnice na suho, iritacijom, crvenilom i prolaznim poremećajima oštrine vida. Odmakom dana smetnje su sve izraženije.

Kod suhog oka suzni film nije ravnomjerno raspoređen po rožnici pa se svjetlost ne može uvijek lomiti na pravilan način. Zbog toga se javljaju izobličenja i zamagljene slike. Potencijalna infekcija može uzrokovati oštećenja većih razmjera.

Put do dijagnoze

Testom po Schirmeru mjeri se produkcija suza, ali ne i njihova kvaliteta. Osim lipidnog, vodenog i mukoznog sloja one sadrže mnoštvo antitijela koja pomažu u obrani oka od infekcije. Budući da je riječ o složenoj ulozi slojevite zaštitne barijere na površini rožnice, potrebna je sveobuhvatna i precizna dijagnostika. Od ključne važnosti su anamnestički podaci i pregled oka pod biomikroskopom. Pri pregledu oftalmolog će se poslužiti metodom bojanja suznog filma radi uočavanja trenutka nastanka defekta suznog filma na rožnici.

Liječenje

Prilično je skupo uzme li se u obzir duljina liječenja i strpljenje koje ćete pritom uložiti. Lokalno nanošenje umjetnih suza (po mogućnosti bez konzervansa kako se ne bi razvila alergija) u većini slučajeva može ublažiti tegobe, ali ne uklanja njihov osnovni uzrok. Naime, specifična antitijela koja sadržavaju suze ne mogu se sintetizirati, odnosno umjetna suza nije jednako kvalitetan nadomjestak prirodnoj baš kao što nadomjesno mlijeko nije potpuna zamjena majčinu. Stoga se često u terapiju moraju uključiti i antibiotske pa i steroidne kapi koje dugoročno gledano izazivaju nuspojave, ali moraju se koristiti za potiskivanje upalne reakcije. Vlažeći površinu rožnice, umjetne suze normaliziraju ravnotežu elektrolita pa se oko minimalno iritira. Osim medikamentoznog liječenja, treba izbjegavati suhi sobni zrak, jaku toplinu koja ubrzava hlapljenje suza, sušilo za kosu, zadimljene prostorije, vjetrovito vrijeme, agresivnu šminku itd. Što se tiče prehrane, podrazumijeva se odgovarajuća hidratacija organizma, a rezultati nekih preliminarnih istraživanja pokazuju da učestalije konzumiranje masnije ribe, poput tune i lososa, pomaže ublažavanju simptoma!? O mehaničkom zatvaranju odvodnih suznih kanalića ili kirurškom zatvaranju vjeđa odlučuje oftalmolog u krajnje bizarnim slučajevima patološkog razvoja bolesti.

DODATNI ČIMBENICI RIZIKA

- meke kontaktne leće mogu pogoršati smetnje jer u oku djeluju poput spužve za vodu;
- kirurškim zahvatima uklanjanja dioptrije privremeno se oštećuju završeci živčanih vlakana čiji je integritet bitan za fiziologiju rožnice i oka u cjelini;
- upotreba antihipertenziva, diuretika, kardiovaskularnih lijekova i psihofarmaka (uključivo antidepresiva) i antihistaminika također može pogoršati tegobe.

Paradoksi

Enigma ženskih suza ne završava pričom o suhom oku. Kod žena u klimakteriju javlja se i sindrom pojačana suzenja oka. Nerijetko se izmjenjuju razdoblja jednoga i drugog sindroma! Riječ je o, paradoksalno, povećanoj produkciji suza. Uzrokuju je isti čimbenici koji su odgovorni za nastanak sindroma suhog oka i samo na prvi pogled djeluje nelogično. Objašnjava se činjenicom da iritirano suho oko, tj. rožnica preko svojih završnih živčanih ogranaka, u suznu žlijezdu šalje poruke za pojačano lučenje suza kako bi se isplahnulo oko. Taj odgovor ekvivalentan je onom na prisutnost stranoga tijela u oku. Sindrom pojačana suzenja oka učestaliji je u slučajevima u kojima je hlapljenje suza s površine rožnice patološki ubrzano.

Svjetloplahost (fotofobija) nastavlja slijed naizgled paradoksalnih pojava vezanih uz ženske suze i jedna je od najčešćih očnih nelagoda kod žena u klimakteriju. Podrazumijeva netoleranciju oka na svjetlost. Također je inicira mikrooštećenje površine rožnice koja tada putem svojih živčanih ogranaka šalje pojačane impulse prema stražnjem segmentu oka. Ne treba smetnuti s uma da neki medikamenti uzrokuju fotofobiju ometanjem normalna rada mišića koji regulira otvor zjenice, koja tada propušta velike količine svjetla (amfetamini, antihistaminici, kanabis, kokain, atropin, skopolamin, strihnin itd.). Može biti i prvi znak mnogo ozbiljnijih poremećaja (meningitis, moždani udar, epi-napad) koji prelaze okvire popratnih pojava u klimakteriju.

Datum objave članka: 1. 10. 2008.