Ljekovita kadulja - snaga za duh i tijelo

Biljna ljekarna / Biljke od A do O Marina Čeprnja mag. spec. medicinske biokemije i laboratorijske medicine

Kadulja je i danas često indicirana za njegu sluznice usne šupljine, pomaže kod grlobolje, promuklosti i drugih stanja, a ispituju se i neka nova područja primjene 

Primjena seže u davnu prošlost

Cur moriatur homo cui salvia crescit in horto? Contram vim mortis non est medicamen in hortis… (Zašto bi umro čovjek kojem kadulja raste u vrtu? Protiv sila smrti ne postoji lijek u vrtu…)

Iako kadulja nije svemoguća biljka, tradicija njezine uporabe u fitoaromaterapiji iznimno je duga i bogata. Drevni Egipćani koristili su je kao lijek za neplodnost, ali i za liječenje zaraznih epidemijskih bolesti poput kuge. Tijekom srednjeg vijeka imala je važno mjesto u medicini kao jedna od biljaka s jakim antimikrobnim djelovanjem. Zapisano je da su je stari narodi koristili kao lijek te u raznim obredima: Egipćani za balzamiranje i mumificiranje, stari Rimljani imali su cijeli obred pri njezinu branju, američki Indijanci palili su je u obrednoj vatri i nosili oko vrata pri ritualnom plesu…

O kadulji

Rod Salvia obuhvaća oko 900 vrsta diljem svijeta, što ga čini jednim od najbrojnijih rodova unutar porodice Lamiaceae. Među njima je najpoznatija ljekovita kadulja (S. officinalis L.), koja ima širok raspon bioloških i farmakoloških djelovanja. 

Ljekovita kadulja je višegodišnja biljka iznimno snažna i ugodna mirisa, s drvenastom stabljikom, sivozelenim baršunastim listovima i plavoljubičastim cvatovima. Samoniklo raste u primorskim krajevima Mediterana kao višegodišnji mali grm. Cvate u svibnju i lipnju, kada krševite siromašne krajobraze zna preobraziti u predivna ljubičasta mirisna polja. Zbog široke primjene i ljekovitosti uzgaja se u različitim predjelima svijeta.

Tijekom srednjeg vijeka kadulja je imala važno mjesto u medicini kao jedna od biljaka s jakim antimikrobnim djelovanjem

Eterično ulje kadulje svjetske kvalitete

Listovi ljekovite kadulje sadrže 1 - 2,5 posto eteričnog ulja, čiji je kemijski sastav uvjetovan zemljopisnim podrijetlom i razvojnim stadijem. Eterično ulje uglavnom se sastoji od monoterpenskih ketona (poput α- i β- tujona te 1,8-cineola, /+/-kamfora, /-/-borneola i bornilacetata). Neka kaduljina ulja sadrže i fenole timol i karvakrol. Također sadrži i dva do šest posto tanina s ružmarinskom kiselinom kao glavnom komponentom te gorke diterpenske tvari poput karnosola, rozmanola i izorozmanola koji su jaki antioksidansi. 

Ljekovita kadulja bogata je i flavonoidima, luteolinskim i apigeninskim derivatima te derivatima glikozidnih flavona. Na temelju tih sastavnica i njihova omjera određuju se patvorine u deklariranoj kadulji. 

Dalmatinska kadulja i eterično ulje vrlo su cijenjeni na svjetskom tržištu, a njihova vrijednost uglavnom se temelji na visokom sadržaju tujona u eteričnom ulju lista. Prema svjetskim standardima, eterično ulje kadulje s udjelom tujona od 41,6 do 61,2 posto svrstava se u visokokvalitetna ulje, dok se ulje s 22,0 do 39,7 posto tujona svrstava u niskokvalitetna ulja. 

Udio eteričnog ulja u listovima kadulje ovisi o temperaturi te je veći u uzorcima iz unutrašnjosti otoka, nego u onima uz more otočnih staništa Hrvatske. Temperatura u unutrašnjosti otoka može biti za nekoliko stupnjeva niža od temperature uz more te utjecati na količinu eteričnog ulja, što dokazuje ovisnost sastava eteričnog ulja o svjetlosti i temperaturi. 

Djelovanje eteričnog ulja ljekovite kadulje

Još od srednjeg vijeka eterična ulja često su se upotrebljavala u medicinske i kozmetičke svrhe zbog svojih baktericidnih, fungicidnih, antiparazitskih i insekticidnih svojstava. Suvremena istraživanja potvrdila su antiseptičko i baktericidno djelovanje eteričnog ulja dalmatinske kadulje. Antibakterijski učinak ovisi, uz ostale čimbenike, o koncentraciji ukupnog tujona, 1,8-cineola i kamfora. 

Posljednjih desetljeća eterična ulja i različiti biljni ekstrakti ponovno dobivaju na sve većoj važnosti te se ispituju kao potencijalna alternativa sredstvima za liječenje raznih infektivnih bolesti te za konzerviranje hrane i zaštitu od štetnih posljedica oksidacije. Posebno velika pozornost pridaje se prirodnim sredstvima za konzerviranje hrane i kozmetičkih proizvoda, s obzirom na to da su zabilježene brojne nuspojave vezane za sintetske antioksidanse. U eteričnim uljima biljnih vrsta rodova Salvia nalaze se brojni korisni sekundarni metaboliti (primjerice, terpen i fenol) koji su u žarištu interesa znanstvenika diljem svijeta zbog svog farmakološkog djelovanja i moguće uporabe kao alternative sredstvima za konzerviranje

Aspekti tradicionalne primjene kadulje

U tradicionalnoj medicini Salvia vrste upotrebljavale su se za liječenje reume, bronhitisa, tuberkuloze, psorijaze i ekcema, a pojedine vrste i kod gubitka pamćenja. Dokazan je i njihov spazmolitički, adstringentni i antiseptički učinak, a zabilježena je i uporaba kod glavobolje, zubobolje, prehlade i probavnih smetnji, kao i kod oralnih infekcija te zacjeljivanja vanjskih rana. 

Sve do otkrića antibiotika Salvia vrste redovito su se dodavale u čajne mješavine za pacijente s tuberkulozom i kroničnim bronhitisom ili su se davale kao sedativno sredstvo. Isto tako, koristile su se i kao sastojak mješavina za tretiranje pretilosti i celulita. Smatra se da kadulja potiče cirkulaciju, što upućuje na njezino korištenje kod proširenih vena. Korištena je i kod bolova u mišićima, migrene i dekubitusa ili drugih rana koje teško zarastaju. 

Kadulja je i danas često indicirana za primjenu kod afti, osjetljivih desni i općenito za njegu sluznice usne šupljine, a pomaže i kod grlobolje i promuklosti. Neki autori navode da ljekovita kadulja ujedno potiče apetit i olakšava probavu, a koristi se i kod amenoreje, bolnih menstruacija i tegoba menopauze

Međutim, unatoč popularnosti i širokoj primjeni ove biljke, važno je napomenuti da je potreban oprez pri njezinu korištenju zbog visokog sadržaja ketona tujona koji u visokoj dozi može biti potencijalno neurotoksičan i hepatotoksičan.

Upotrebu preparata s uljem ljekovite kadulje treba svakako izbjegavati u djece, trudnica te osoba s povišenim krvnim tlakom i oboljelih od epilepsije.

Najčešći načini i oblici primjene

Primjena ljekovite kadulje znatno je raširena. Ulje se koristi u farmaceutskoj, prehrambenoj i parfumerijskoj industriji te industriji kozmetike. 

Eterično ulje ljekovite kadulje

Unatoč širokoj primjeni, zbog visokog sadržaja tujona njegovu primjenu ipak treba prepustiti iskusnim i profesionalnim aromaterapeutima. Ulje se češće koristi za dermalnu ili inhalacijsku primjenu nego za oralnu. Također se koristi u svrhu dezinfekcije zraka u zatvorenim prostorima. Kako moljci i ostali insekti ne vole njegov miris, služi i kao repelent. Često se indicira kao sredstvo za ublažavanje grlobolje i promuklosti, sredstvo koje potiče probavu, zatim protiv noćnog znojenja, kod amenoreje, bolnih menstruacija i tegoba menopauze. Smatra se da potiče cirkulaciju pa se koristi kod proširenih vena te tretiranja pretilosti i celulita.
 
Čaj ili infuz lista ljekovite kadulje

Često se koristi u narodnoj medicini kao sredstvo za grgljanje ili piće. Grgljanje infuza kadulje najčešće se koristi za održavanje higijene usne šupljine, liječenje afti, kod parodontoze ili infekcija zubnog mesa. Čaj se smatra sigurnim za korištenje u manjim dozama, međutim, preporuka je izmjenjivati primjenu i napraviti stanke zbog eventualnih negativnih učinaka tujona.

Hidrolat kadulje

Riječ je o proizvodu koji se dobije tijekom destilacije biljnog materijala, a pomoću kojeg nastaju eterično ulje i hidrolat ili takozvana cvjetna vodica. Hidrolat zadržava mirisna svojstva biljke, ali ima nizak udio dragocjenih eteričnih ulja. Najčešće se koristi kao sredstvo za čišćenje problematične kože s aknama, kao i za higijenu usne šupljine i tretiranje parodontoze.

Ekstrakt ljekovite kadulje

Pripravlja se natapanjem usitnjenih listova kadulje u smjesi glicerola i vode ili etanola i vode. Ekstrakti se najčešće inkorporiraju u kreme pa koriste za dermalnu primjenu, služe u izradi pastila ili nekih drugih preparata za održavanje higijene sluznice.
Datum objave članka: 20. 3. 2019.