Znanstvene studije potvrdile benefite FreeStyle LibreLink aplikacije

Bolesti i stanja / Unutarnje bolesti

Odnedavno i u Hrvatskoj dostupna FreeStyle LibreLink aplikacija našla se na listi 10 najboljih zdravstvenih aplikacija u mnogim zemljama, a njezine benefite za korisnike potvrđuju recentne znanstvene studije

Dijabetes u brojkama

U 2019. dijabetes je prvi puta dosegao treće mjesto na ljestvici vodećih uzroka smrti u Hrvatskoj s 1162 više umrlih osoba u odnosu na prethodnu godinu. Nažalost, u pandemijskoj 2020. godini situacija se dodatno pogoršala pa se dijabetes približio moždanom udaru kao drugom uzroku smrti s malom razlikom od 253 umrle osobe.

Danas znamo da je svaka dvanaesta umrla osoba u Hrvatskoj bolovala od dijabetesa, a budući da kod podataka o smrtnosti problem predstavlja činjenica, potvrđena u mnogim studijama, da se dijabetes često ne nalazi na potvrdi o smrti, niti kao osnovni niti doprinoseći uzrok, može se zaključiti kako službene statistike ne odražavaju stvarni učinak dijabetesa na smrtnost stanovništva.

Nažalost, u Hrvatskoj nemamo niti cjelovitu sliku o zdravstvenom stanju oboljelih od dijabetesa. Naime, nacionalni registar - CroDiab daje oskudne podatke o skrbi osoba s dijabetesom koji se odnose  samo na one koji se liječe na razini primarne zdravstvene zaštite.
U 2021. godini pristigle su prijave za neke od pokazatelja praćenja za svega 18 posto onih koji se nalaze u registru, dok je podatak o vrijednosti hemoglobina A1c dostupan za svega 15 posto oboljelih u registru što je nedostatno za pouzdanu procjenu stanja.

Uz ove ograničene podatke o kvaliteti skrbi, dodatno zabrinjava činjenica da veliki broj osoba s dijabetesom u registru ne postiže ciljne vrijednosti glikemije (normalne razine glukoze u krvi) što pak utječe na veću mogućnost razvoja komplikacija. Zadovoljavajuće vrijednosti hemoglobina A1c tako ima samo 32,45 posto oboljelih, nešto veći broj ih ima zadovoljavajuće vrijednosti krvnog tlaka (45,82 posto), a zadovoljavajuće vrijednosti kolesterola prisutne su u svega 33,6 posto oboljelih. Debljina je prisutna u 46,9 posto prijavljenih osoba, a onih s prekomjernom tjelesnom težinom i pretilih ima čak 85,1 posto.

Kako se postižu najbolji rezultati liječenja?

Prema potvrđenim iskustvima nekoliko zemalja, najbolji rezultati u liječenju osoba sa šećernom bolešću postižu se učinkovitom organizacijom skrbi koja, uz dostupnost potrebnih lijekova i redovito praćenje njihova učinka, osigurava interdisciplinarni pristup u prepoznavanju i liječenju komplikacija.

Odmah potom slijedi edukacija i poticanje oboljelih na provođenje samokontrole i aktivno sudjelovanje u liječenju te općenito na veću samostalnost u donošenju informiranih odluka o vlastitom zdravlju.

Kad je riječ o dijabetesu, ovo potonje učinkovito se postiže primjenom modernih tehnologija za kontinuirano praćenje glukoze. Primjerice, znanstveno je dokazano kako korisnici FreeStyle LibreLink aplikacije, koja je od sredine rujna dostupna i u Hrvatskoj, postižu prosječno niže vrijednosti glukoze, a i manja pojava hiperglikemije i drugih akutnih posljedica šećerne bolesti[1].

Iako je oboljelima od dijabetesa ova aplikacija za jednostavno praćenje i dijeljenje vrijednosti glukoze dostupna odnedavno (trenutačno samo za Android uređaje), ona je zapravo tek jedna od digitalnih komponenti Abbottova FreeStyle Libre sustava kojega pacijenti u Hrvatskoj koriste od 2018.

Što čini FreeStyle Libre sustav?

FreeStyle Libre pametni ekosustav čine:
  • senzor - može se koristiti i uz čitač
  • FreeStyle LibreLink aplikacija
  • LibreLinkUp aplikacija putem koje pacijenti dijele očitane vrijednosti glukoze sa sebi bliskim osobama
  • LibreView koji ima primarnu funkciju praćenja trendova i obrazaca kod pacijenata, a namijenjen je liječnicima.
 
FreeStyle Libre sustav izdvaja se po svojoj promišljenoj i učinkovitoj skrbi za korisnike kojima jednostavnost korištenja senzora i s njim povezanih aplikacija pomaže u održavanju željenih vrijednosti glukoze u danu.
Sustav se izdvaja i po svojim tehnološkim iskoracima: jedini mjeri glukozu automatski svake minute te ima najveću „memoriju“ pohranjenih podataka[1] - čak osam sati, kao i visoki MARD - postotak koji označava preciznost uređaja[2].

Rezultati znanstvenih studija podupiru FreeStyle Libre sustav

O benefitima ove virtualne zdravstvene platforme koja uspješno integrira korisnika, njegovu obitelj i liječnika, govore i rezultati provedenih zdravstvenih studija.
 
Primjerice, zaključci opsežne RELIEF studije pokazuju kako primjena FreeStyle Libre sustava kod pacijenata doprinosi smanjenju teške hipoglikemije i dijabetičke ketoacidoze što za posljedicu ima smanjenje broja hospitalizacija osoba s dijabetesom tipa 2 na jednoj dozi inzulina dnevno za više od 67 posto[4].

Također, kod pacijenata koji su 12 mjeseci kontinuirano koristili FreeStyle Libre senzor došlo je do smanjenja ukupnog broja hospitalizacija kojima su uzrok ketoacidoza, ozbiljna hipoglikemija, dijabetička koma i hiperglikemija, i to za 49 posto kod osoba s dijabetesom tipa 1 te za 39 posto kod osoba s dijabetesom tipa 2.

Opasnost od dijabetičke ketoacidoze smanjena je čak za 56 posto kod osoba s dijabetesom tipa 1 te za 52 posto kod osoba s dijabetesom tipa 2.

Hospitalizacija osoba s dijabetesom tipa 2 zbog niskog šećera je pala za 11 posto, a zbog hiperglikemije za 27 posto[5].

Na kongresu naprednih tehnologija i liječenja dijabetesa (ATTD) u Barceloni, ranije ove godine, predstavljena je analiza čak 75 studija koja je pokazala kako je FreeStyle Libre sustav povezan sa značajnim smanjenjem glikiranog hemoglobina (HbA1c) već nakon tri mjeseca primjene[6].

Zahvaljujući širokoj primjeni ovog Abbottovog pametnog rješenja za kvalitetniji život s dijabetesom te boljem iskustvu liječenja i komunikacije na relaciji oboljele osobe i njezina liječnika, FreeStyle LibreLink se našao na listi 10 najboljih zdravstvenih aplikacija u Portugalu, Njemačkoj i mnogim drugim zemljama.

Sadržaj nastao u suradnji s Abbottom.
FreeStyle, Libre i srodne trgovačke marke zaštićene su marke društva Abbott.
© 2022 Abbott ADC-64948 v1.0 Abbott Laboratories d.o.o., Koranska 2, Zagreb.


[1] Battelino T., Diabetes Care. (2019.)

[2] https://novi-health.com/library/guide-to-using-abbott-freestyle-libre
[3] https://freestylediabetes.co.uk/freestyle-thinking/post/accuracy
[4] Gerci B, Roussel R, Riveline JP, et al. Important decrease in hospitalizations for acute diabetes events following FreeStyle Libre® system initiation in people with type 2 diabetes on basal insulin therapy in France. Presented at EADV, 20-22 September 2022, Stockholm, Sweden.
[5] Diabetes Technol Ther. 2022 Sep;24(9):611-618. doi: 10.1089/dia.2022.0085. Epub 2022 Jul 11.
[6] Evans M, Welsh Z & Seibold A. Reductions in HbA1c with flash glucose monitoring are sustained for up to 24 months: a meta analysis of 75 real-world observational studies. Prezentirano travanj 2022, ATTD


 

Datum objave članka: 7. 11. 2022.
promo
izdvojeni proizvodi