Kopriva odmašćuje kosu

Dermokozmetika / Njega kose i vlasišta Mihaela Vidiček dipl. ing. preh. teh.

Unatoč neugodi koji osjetimo kad nas dodirne kopriva žara, ona u sebi krije skopoletin, koji učinkovito regulira aktivnost lojnih žlijezda

Imate masnu kosu?

Seboreja označava pojačano lučenje sebuma (loja) iz lojnih žlijezda. U fiziološkom smislu, sebum ima važnu ulogu u zaštiti kose od vanjskih štetnih utjecaja, te pomaže očuvanju njezine ljepote, sjaja, elastičnosti i vitalnosti.

Seboreja je karakterizirana pojačanim mašćenjem kože, a nastaje kad unutarnja neravnoteža ili vanjski stresni čimbenici djeluju na lojne žlijezde, tako što počinju izlučivati velike količine sebuma. U tom slučaju vlasište se prekomjerno masti, višak sebuma odlaže se na vlasi, zbog čega se kosa sljepljuje i postaje teška, pa je gotovo nemoguće oblikovati frizuru. Masna kosa, dakle, posljedica je prekomjerna lučenja sebuma iz lojnih žlijezda vlasišta.

Ljekovita kopriva

Kako bi pronašli rješenje za problem prekomjerna lučenja sebuma, Laboratoriji Klorane odlučili su ispitati svojstva svima dobro poznate biljke - koprive žare.

Kopriva žara (Urtica dioica L.) je najrasprostranjenija kopriva. Ta robusna trajnica, koja može narasti i do metar visine, potpuno je prekrivena dlačicama. Unatoč neugodnom osjetu koji izaziva u dodiru s kožom, krije mnoge ljekovite sastojke, a jedan od njih je i skopoletin, kojeg u visokom postotku ima u korijenu. Taj policiklički sastojak učinkovito regulira aktivnost lojnih žlijezda inhibirajući 5α-reduktazu, enzim koji sudjeluje u stvaranju sebuma. Skopoletin se koristi u proizvodnji ekstrakta koji ima regulirajući učinak na lučenje sebuma.

Koprivu žaru, podrijetlom iz Euroazije, Laboratoriji Klorane skupljaju većinom u Poljskoj, Bugarskoj i Albaniji, poštujući sljedeće stroge upute:

  • biljka se sabire samo na područjima koja nisu izložena pesticidima;
  • korijenje se suši prirodno, na suncu;
  • kontrolirana proizvodnja jamči visoku kvalitetu ekstrakta koprive i standardiziranu koncentraciju djelatnih sastojaka.

Čisti ekstrakt koprive dobiva se u skladu s načelima Pierre Fabre Botanical Expertise sustava, koji jamči njegovu kvalitetu, sljedivost i sigurnost.

Klorane šampon s ekstraktom koprive za masnu kosu

Zahvaljujući formulaciji s titriranim i standardiziranim ekstraktom koprive žare, Klorane šampon za masnu kosu postupno regulira lučenje sebuma i masnoj kosi vraća volumen i lakoću. U šampon se dodaju i kationski polimeri, koji odbijaju sebum. Na taj se način inhibira migracija sebuma duž vlasi, što usporava ponovno zamašćivanje kose. Vrlo blaga osnova za pranje omogućuje često korištenje šampona i izbjegavanje rizika od "povratnog" efekta.

Test učinkovitosti i zadovoljstva, proveden na 63 osobe tijekom dva tjedna primjene Klorane šampona s ekstraktom koprive, pokazao je 83-postotno zadovoljstvo smanjenjem masnoće kose.

Klorane šampon s ekstraktom koprive za suho pranje kose

Praktičan za primjenu, ovaj šampon čisti masnu kosu bez vode. Sadrži prirodne apsorbirajuće praške koje upijaju masnoću i nečistoće te kosu ostavljaju čistom i elastičnom u samo nekoliko minuta. Zahvaljujući ekstraktu koprive žare, Klorane suhi šampon s koprivom regulira i aktivnost žlijezda lojnica, te smanjuje učestalost primjene tekućih šampona.

Test učinkovitosti i zadovoljstva primjenom Klorane šampona s ekstraktom koprive za suho pranje, proveden na 30 osoba s masnom kosom, pokazao je 86-postotno zadovoljstva učinkom regulacije lučenja sebuma.

Datum objave članka: 1. 10. 2011.
promo
izdvojeni proizvodi