Korisne navike kod atopijskog dermatitisa

Dermokozmetika / Njega dječje kože Nikolina Lalić dipl. ing. bioteh.

Dvadeset posto djece ima atopiji sklonu kožu. Kako bi im simptomi što manje otežavali svakodnevicu, važno je brinuti se o takvoj koži na pravilan način da bi se smanjila učestalost faza pogoršanja. A-Derma ima odgovore...

Atopijski dermatitis u 7 točaka

 1. Karakteriziran je čestim fazama pogoršanja, s nepravilno oblikovanim crvenim plakovima i vlažnim mjehurićima koji se mogu pretvoriti u kraste. Sve je popraćeno intenzivnom suhoćom kože i svrbežom.
 2. Promjene se uglavnom nalaze na čelu, obrazima, vratu, vjeđama, trupu i pregibima laktova i koljena. U djece do druge godine u 25 posto slučajeva zahvaćeno je i vlasište.
 3. Ovo je najčešća kožna bolest koja pogađa djecu.
 4. U 80 posto slučajeva pojavljuje se do prve godine života.
 5. Uglavnom se povlači poslije sedme godine.
 6. Vrlo često je nasljedna: 50 posto djece s jednim roditeljem koji pati od alergije razvija atopijski dermatitis. Taj se postotak povećava na 80 posto ako oba roditelja pate od alergije.
 7. Povezan je s oštećenom kožnom barijerom.

Usvojite zdrave životne navike: od čišćenja do njege kože...

 • Za čišćenje kože nemojte koristiti proizvode sa sapunom. Odlučite se za posebno prilagođene formule, bez sapuna i s fiziološkim pH. Izbjegavajte pretjerano toplu vodu i dugotrajnu kupku.
 • U fazama poboljšanja, nakon čišćenja kože, na suhu kožu nanesite emolijentni proizvod koji povoljno djeluje na suhoću i svrbež, umiruje kožu i obnavlja kožnu barijeru.
 • Za vrijeme pogoršanja liječnik propisuje terapiju, uglavnom kortikosteroide, jer se emolijensi nanose samo na kožu koja nije nadražena.

Kako smanjiti štetu od svrbeža/češanja?

 • Koristite emolijens svaki dan, posebno navečer prije spavanja.
 • Nosite isključivo pamučnu odjeću.
 • Ne prekrivajte previše kožu, pogotovo noću.
 • Noću nosite pamučne rukavice.
 • Imajte kratko podrezane nokte.

Što je to emolijens?

Emolijens (lat. emolliens = koji omekšava) je topički pripravak koji sprječava isušivanje kože i pomaže pri održavanju njezine vlažnosti. Najčešće se preporučuje u dermatologiji jer umiruje svrbež, najčešći simptom suhe kože, te sprječava daljnje fizičko oštećenje kože, smanjujući potrebu za kortikosteroidima i drugim lijekovima.

Datum objave članka: 1. 12. 2017.
promo
izdvojeni proizvodi