Njegovo veličanstvo - emolijens

promo Dermokozmetika / Njega kože odraslih Sanja Postaj mag. pharm.

Umiruje svrbež i tako sprječava daljnje fizičko oštećenje kože te smanjuje potrebu za primjenom lokalnih kortikosteroida i drugih lijekova

Redovita primjena emolijensa nužna je u svakodnevnoj njezi suhe kože, ali i u terapiji bolesti praćenih suhom kožom, kao što su atopijski dermatitis, psorijaza, različiti oblici ekcema i bolesti s nasljednim ili stečenim poremećajem orožnjavanja. To je ujedno i razlog zašto se emolijensi u dermatologiji vrlo često preporučuju.

Emolijens (lat. emolliens = onaj koji omekšava) je lokalni pripravak koji sprječava isušivanje kože i pomaže u održavanju njezine vlažnosti. Takvi pripravci umiruju svrbež, najčešći simptom suhe kože, te tako sprječavaju daljnje fizičko oštećenje i smanjuju potrebu za primjenom lokalnih kortikosteroida i drugih lijekova. Kako bi se koža održala vlažnom, treba ih upotrebljavati što češće, uz napomenu da je učestalost primjene vrlo individualna - može se započeti s primjenom dva do tri puta dnevno te po potrebi povećavati ili smanjivati učestalost korištenja.

Nakon tuširanja i kupanja emolijens je potrebno što prije nanijeti na kožu kako bi se spriječilo dodatno isušivanje. Prije nanošenja treba ga zagrijati (razmazujući dlanom o dlan), a potom lagano umasirati u kožu (ne utrljavati). Iako je nužna svakodnevna uporaba emolijensa kod prethodno spomenutih stanja, važno je reći da to neće spriječiti pojavu faza pogoršanja bolesti, ali će smanjiti njihovu učestalost i trajanje.

Sinergija aktivnih sastojaka

Dexeryl krema je medicinski proizvod koji djeluje emolijentno. Namijenjena je liječenju znakova i simptoma suhoće kože (xerosis), posebice kod nekih kožnih bolesti, kao što su atopijski dermatitis i ihtioza. 

Sadrži tri aktivna sastojka koji u sinergiji djeluju pozitivno na obnovu i hidrataciju kožne barijere: bijeli mekani parafin i tekući parafin stvaraju zaštitni film na koži i štite je od isušivanja, a glicerol vlaži kožu.

Hidratacija kože zasniva se na stalnom protoku vode kroz različite slojeve epidermisa, što se naziva transepidermalni gubitak vode. Površinski rožnati sloj epidermisa, koji je prirodno zaštićen hidrolipidnim slojem, usporava isparavanje vode. Međutim, nastupi li poremećaj u toj fiziološkoj barijeri, gubitak vode se ubrzava, a sklonost dehidraciji povećava. Bijeli mekani parafin i tekući parafin tvore barijeru koja ograničava gubitak vode kroz epidermis, jer sprječava pretjerano isparavanje vode s površine kože. Glicerol kao higroskopna molekula (higroskopnost = svojstvo čvrstih ili tekućih tvari da upijaju ili zadržavaju vodu iz okoline) potiče kretanje vode iz dubljih slojeva prema epidermisu i tamo je zadržava.

Učinkovitost i podnošljivost Dexeryl kreme klinički su ispitani pod nadzorom dermatologa. Ne sadrži lanolin i mirise te se odlično podnosi. Zbog jednostavna sastava, sigurna je za primjenu kod djece i odraslih, na licu i tijelu, a posebno se preporučuje osobama s osjetljivom suhom kožom, kao i starijim osobama, čija je koža sklona iritacijama. Vrlo je mazive teksture, pa je prikladna za nanošenje na veću površinu kože.

Datum objave članka: 1. 3. 2015.