Pomoć djeci oboljeloj od atopijskog dermatitisa

Dermokozmetika / Njega dječje kože Dina Majstorović dr. med. dent.

Za smanjenje svrbeža, kao najneugodnijeg simptoma atopijskog dermatitisa, potrebna je lokalna primjena protuupalnih lijekova i dermokozmetičkih proizvoda te usvajanje novih navika

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, učestalost atopijskog dermatitisa dramatično raste kod djece mlađe od sedam godina. Rezultati ispitivanja, provedenog na 25.000 djece u pet europskih država, pokazali su da se u pojedinim područjima atopijski dermatitis javlja u čak 24 posto djece.

Atopijski dermatitis je kronična bolest kože čiji je najneugodniji simptom svrbež koji remeti svakodnevni život djeteta i njegov san kao i san njegovih roditelja. Za smanjenje svrbeža potrebni su lokalni protuupalni lijekovi, svakodnevna uporaba posebnih dermokozmetičkih proizvoda te usvajanje navika drugačijih od češanja.

Razlika između "obične" suhoće kože i atopijskog dermatitisa

Za dijagnozu atopijskog dermatitisa postoje točno određeni kriteriji koji moraju biti ispunjeni kako bi liječnik postavio dijagnozu. Osim prisutne suhoće kože, važna je ponavljajuća pojava upalnih promjena na koži (ekcem), gdje se te promjene nalaze na licu i tijelu i je li prisutan svrbež.

Koža sklona atopiji je suha, blijeda, bez sjaja i hrapava. Za razliku od "obične" suhoće kože, koža sklona atopiji ima izražen svrbež i na njoj su vidljivi ekcematozne promjene. Ekcem se očituje pojavom crvenila ili mjehurića na koži te većih ili manjih plakova koji svrbe, a čiji je izgled za liječnika dobar pokazatelj u kojoj se fazi bolest nalazi: crveni, mekani i vlažni su u početku, a zadebljani i osušeni u kasnijem stadiju.

Ako se bolest javlja prije prve godine života, najčešće zahvaćena područja su čelo, obrazi, gornji dio tijela te vanjske strane ruku i nogu. Poslije se javljaju karakteristični plakovi u pregibnoj jami koljena i lakta.

Svrbež ometa djetetov život tijekom dana, a ponekad je tako izražen da zbog njega ne mogu spavati ni dijete, ni roditelji.

Kako njegovati atopičnu kožu koja svrbi?

Za ispravno liječenje atopijskog dermatitisa, bez ili uz primjenu lijekova po preporuci dermatologa ili pedijatra, od iznimne važnosti su proizvodi za njegu - emolijensi, koji moraju imati sposobnost obnove osjećaja ugode na koži (ublažavanje suhoće, upale i svrbeža).

Emolijesi su proizvodi koji sadrže mineralna ulja, masne kiseline i druge lipidne komponente koje hidriraju kožu. Njihovo hidracijsko djelovanje u osnovi dolazi iz učinka zatvaranja (okluzije) i ograničenja gubitka vode iz kože. Zbog toga se termini 'emolijens' i 'hidracijski' često smatraju istoznačnima (emolijentna krema = hidrirajuća krema).

Skupina emolijensa koju zovemo napredni emolijensi osim emolijentnog svojstva i korekcije nedostataka lipida  sadrže i djelatne tvari stvorene za borbu protiv:
 • pojačane osjetljivosti kože
 • osjećaja svrbeža
 • nepravilnosti obrambenog sustava kože.

Masaža uvelike poboljšava učinak emolijensa, tj. učinak je bolji ako se proizvod nanese blagom masažom.

Što je to "emolijens plus" za njegu atopične kože?

XeraCalm A.D, Eau Thermale Avène linija za njegu suhe kože i kože sklone atopiji, pripada skupini naprednih emolijensa koji na svojom pakiranju imaju oznaku Emollient Plus*. Riječ je o formuli definiranoj u smjernicama Europskog dermatološkog foruma za 2018. godinu za liječenje atopijskog dermatitisa, koja označava lokalni pripravak koji se sastoji od pomoćnih tvari i djelatnih sastojaka koji poboljšavaju stanje atopijskog dermatitisa.

No što te dugačke, komplicirane riječi znače za djecu, njihove roditelje i sve druge kojima atopijski dermatitis narušava kvalitetu života? Kratko i jasno: više nježnosti, više umirenja, bolja kvaliteta života uz manje krastica, manje svrbeža i manje besanih noći.

Stručnjaci iz Dermatoloških laboratorija Avène sustavno rade na usavršavanju proizvoda iz XeraCalm A.D linije još od 2001. godine. Znanstvena i medicinska ekspertiza potvrđena je kliničkim ispitivanjima na više od sedam tisuća bolesnika diljem svijeta. Nježna učinkovitost XeraCalm A.D linije počiva na tri sastojka:

 • prvi je I-MODULIA®, višestruko djelotvoran sastojak, razvijen nakon 12  godina biotehnoloških istraživanja, koji izravno djeluje na osjećaj svrbeža koji je posljedica suhoće kože te smiruje crvenilo  i/ili  iritaciju zbog hiperreaktivnosti kože
 • CER-OMEGA je djelatni sastojak koji obnavlja zaštitni sloj kože i čini ga otpornijim
 • Avène termalna izvorska voda umiruje i smanjuje nelagodu te omekšava kožu.


XeraCalm A.D Emollient Plus formula potvrđena je kliničkim ispitivanjima: uključuje značajno smanjenje inteziteta svrbeža (pruritus)[1] , mnogima najneugodnijeg simptoma atopijskog dermatitisa, uz potpuni nestanak svrbeža nakon prosječno pet dana primjene[2]. Potvrđeni su i smanjeni intenzitet i učestalost razdoblja pogoršanja bolesti, pa je tako kod 9 od 10 bolesnika[3] utvrđen izostanak pogoršanja bolesti u sljedeća tri mjeseca.

Dodatno, XeraCalm A.D proizvodi za njegu atopične kože, sterilna su kozmetika, sigurna i jednostavna za primjenu kod dojenčadi i male djece, ali i odraslih koji boluju od atopijskog dermatitisa.

Naš savjet za njegu atopične kože

Njegu započnite čišćenjem. XeraCalm A.D Relipidirajuće ulje nanesite na vlažnu kožu, temeljito isperite, a kožu osušite nježnim tapkanjem.

Za umirenje po koži blago raspršite Avène termalnu izvorsku vodu, a višak nježno uklonite papirnatom maramicom.

Za njegu atopične kože i ublažavanje svrbeža nanesite XeraCalm A.D Kremu za relipidaciju ili Balzam za relipidaciju jednom do dva puta na dan

Za kraj, XeraCalm A.D umirujući koncentrat neka uvijek bude uz vas. Malog formata, izvrstan je kao prva pomoć za intenzivni, lokalizirani svrbež, bilo gdje i bilo kada. Za suha područja kože (na licu, vjeđama i tijelu) koja su sklona intenzivnom lokaliziranom svrbežu i atopijskom dermatitisu.


 
 • *“Lokalni pripravak čija formula sadrži pomoćne tvari ali i djelatne tvari, koja nisu lijek” 
 • Priznat od strane European Dermatological Forum - Smjernice za liječenje atopijskog dermatitisa kod djece i odraslih, 2018.
 • [1] Fostini AC, Georgescu V, Decoster CJ et al. A cream based on Aqua. dolomiae extracts alleviates non-histaminergic pruritus in humans. Eur J Dermatol 2017.
 • [2] Istraživanje 5910 pacijenata iz 33 države,); 78.6% pacijenata koristilo je samo XeraCalm A.D jednom ili dva puta na dan kroz tjedan dana.
 • nanošenja XeraCalm A.D kreme dnevno uz tri mjeseca nadzora nakon nanošenja dermo-kortikosteorida 13 dana; 334 pacijenta iz 5 država[3] 2
   

Sponzorirani članak

 

Datum objave članka: 6. 1. 2020.
izdvojeni proizvodi